Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint elismert tudós nem vállalná ezt a pozíciót. 

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési határozatával ellentétes módon létrejövő, az Akadémia vagyonát kisajátító és tekintélyét rongáló Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetőjének személyére vonatkozó találgatásokkal kapcsolatban az Akadémiai Dolgozók Fóruma biztos abban, hogy sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését. Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene. Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal történetéből okulva az ELKH vezetését elvállaló személy szinte biztos lehet abban, hogy később rövid úton megszabadulnak tőle.

így reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma arra a pénteken a Magyar Hírlapban megszellőztetett hírre, hogy Vizi E. Szilveszter lehet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetője. A lap azt írta, hogy több név is szóba jött, de a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke lehet a befutó. 

A HVG megkereste a tudóst. Vizi E. Szilveszter a lapnak azt mondta,

ő nem tud a jelöléséről, arról hivatalosan nem értesítették, és senki nem kereste ebben az ügyben.

Az akadémiai dolgozók szerint „elismert tudós nem vállalná” az Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetését

Az Akadémiai Dolgozók Fórumának demonstrációja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt 2019. július 2-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A parlament kedden délelőtt szavazta meg az MTA átalakítását, amellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot. Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH).

Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál.

Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki.

A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

Palkovics László kiemelte, a változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá.

Forrás: HVG, 24.hu, Index, Magyar Hírlap, MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
A hadaró a 82 éves Vizy Elek Szilvesztert dobta be csalinak, hadd csámcsogjanak rajta, miközben jól összekuszálják az MTA kutató intézeteit, hasonlóan a MINDENREHATÓ államához úgy, hogy a Jóisten sem ismeri ki magát, miközben a közlóvé jór észe átalakul hokizsebeSEKK bírTOKOSÁVÁ!
tudode
A hadaró a 82 éves Vizy Elek Szilvesztert dobta be csalinak, hadd csámcsogjanak rajta, miközben jól összekuszálják az MTA kutató intézeteit, hasonlóan a MINDENREHATÓ államához úgy, hogy a Jóisten sem ismeri ki magát, miközben a közlóvé jór észe átalakul hokizsebeSEKK bírTOKOSÁVÁ!
justhpeter
Akármit mondanak ez tróger munka. Vizi pedig perelje be ezeket a mocskokat.
Nessy
Én nem vagyok róla meggyőződve, hogy nem lenne aki elvállalná a feladatot! Elvégre jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok! Hátha akad még olyan akadémikus "szaktekintély", mint Palkovics! Ha nem, majd kineveznek valakit akadémikusnak! Ha lehet díszdoktor, lehet díszakadémikus is.
namihami
@Nessy: És nem is szempont a nemzetközi tekintély és szakmai tudás.
"" Csak a Fidesz!""---hűség a megválasztás egyetlen kritériuma. Kiszolgáló, ebből a "" tudóstársadalomból"" majd csak kerül.
Nessy
@namihami: A szaktudás bolsevik huncutság. Ergo fidesz berkekben ez tilos tevékenység!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.