A bukaresti kormány sürgősségi rendelettel hatályba léptette az új közigazgatási törvénykönyvet.

Elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban

– közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

A bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv – ellentétben a parlamenti többség által korábban támogatott javaslattal – nemhogy nem bővíti a nemzeti közösségek jogait, már meglévő, szerzett jogokat vesz el – mutatott rá.

Szijjártó nekiment Romániának

Szijjártó Péter kiemelte:

az új szabályozás értelmében egy nemzeti közösség elveszíti anyanyelvhasználati jogait, ha számaránya 20 százalék alá csökken, holott a korábbi szabályozás garantálta a szerzett jogok védelmét a számarány későbbi változásától függetlenül.

Az új szabályozás alapján veszélyben látjuk a helyi anyanyelvi hivatali ügyintézést is, még azokon a településeken is, ahol a nemzeti közösség aránya meghaladja a 20 százalékot – tette hozzá.

Nemzetközi és kétoldalú szabályok védik a kisebbségek jogait, ezeket tiszteletben kell tartani Romániában is – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Cikk- és címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

(MTI)

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Igy jár, aki sokat hepciáskodik és főleg lázítani jár a szomszédos országokba!!! Már régem rá kellett volna jönniük, hogy csak az adott országban élő kisebbségiken csattan az ostor!!! Nem kellene ezt a csípőböl tözelő, minden diplomáciai tehetséget nélkülöző politikát folytatni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: @durbincs: os meg mi van, te kretén, CSUTI seggnyaldosó, Félfarok,ott a Ploesti, denevérszaros, tömény, húgytól bűzlő bányakecód mlélyén? Te Temetődozeróló ? rohanj má' vissza a kriptádba, hol eddig dekkoltál ? Bunkó Kegyeletsértő ?... A maradék csontokat meg bele kukába ? Te buzeráns templomromboló? Nem kéne már befogni, azt a mocskos pofádat? Te Bezzeg Tahó? azt téged meg hogy is sikerülhetett, a narancsos haverjaidnak előkaparni a nyári avar alól , de 30IQ-s aggyal + lóganyés szájjal ám ? MOCSKOS DISZNÓ
tulipan
@durbincs: Na, látjátok, ti szaros-húgyos Orbán-seggnyalók, Minden EU-ellenes társaség, Putyin kezéből szalonnázik! Ődagadtsága tehát nem RÚGHAT labdába!!!
tulipan
@durbincs: Oszt, mán meg mi van, veled ,te kretén, CSUTI seggnyaldosó, Félfarok,ott a Ploesti, denevérszaros, tömény, húgytól bűzlő bányakecód mlélyén? Te Temetődozeróló ? rohanj má' vissza a kriptádba, hol eddig dekkoltál ? Bunkó Kegyeletsértő ?... A maradék csontokat meg bele kukába ? Te buzeráns templomromboló? Nem kéne már befogni, azt a mocskos pofádat? Te Bezzeg Tahó? azt téged meg hogy is sikerülhetett, a narancsos haverjaidnak előkaparni a nyári avar alól , de 30IQ-s aggyal + lóganyés szájjal ám ? Látjátok, ti, MOCSKOS DISZNÓK,, szaros-húgyos Orbán-seggnyalók, Minden EU-ellenes társaség, Putyin kezéből szalonnázik! Ődagadtsága tehát nem RÚGHAT labdába!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.