A jelek szerint nem akarják a hozzátartozók, hogy az a hely legyen a Hableány kapitányának végső nyughelye, ahol a halálát lelte. Bár a most pénteki hajós temetési szertartáson részt vesz L. László családja, szerettük hamvait nem szórják a Dunába. Utána a nyilvánosság kizárásával, szűk családi körben temetik el.

Nem hullámsírban nyugszik majd a Hableány önfeláldozó kapitánya

Nagyszabású gyászceremóniát szervez a Panorama Deck hajótársaság a május 29-iki, tragikus dunai hajóbaleset magyar áldozatainak. Akik részvétüket szeretnék nyilvánítani pénteken Budapesten L. László kapitány és P. János matróz bú­csúz­tatásán, a Margit hídon szórhatnak virágszirmokat (és környezetvédelmi szempontok miatt csakis azt) a Dunába. Eddig egyébként ti­zenkét hajó jelezte, hogy részt kíván venni a ceremónián.

– Körülbelül délben két hajónak zendülnek fel a kürtjei, amit a folyó fővárosi szakaszán mindenhol hallani lehet majd – mondta a Borsnak Tóth Mihály, a Panorama Deck szóvivője. A kapitány hozzátartozói kü­lön kérték, hogy a szívszorító szertartáson óvják őket a sajtónyilvánosságtól. A hajótársaságnak ezt figyelembe kell vennie. – Nekünk egyértelműen az a legfontosabb, amit a család szeretne, azon dolgozunk, hogy mindenki úgy vehessen részt az eseményen, ahogy kíván – tette hozzá Tóth.

A Bors információi szerint László hamvait nem szórják a Dunába, mint Jánosét. A búcsúztatás után a család magához veszi azokat, és majd szűk körben helyezi örök nyugalomra. Vagyis a kapitányt nem adják vissza a folyónak, amelyben életét vesztette.

A Bors azt is megtudta: úgy fest, hogy a koreai turistákkal teli Hableányt a Dunába borító Viking Sigyn szállodahajó legénysége kiradírozható tollal vezette a kötelező hajónaplót.

– Ez teljes mértékben érthetetlen. Ilyen esetben felmerül a kérdés, vajon hányszor használták a radír részét a tollnak? Egyáltalán hogyan lehetséges ez? – tette fel a kérdést dr. Gulyás Krisztián ügy­véd, aki a Hableány kapitányának hozzátartozóit képviseli.

A Viking Sigyn fekete dobozából egyébként a kezdeti nehézségek ellenére minden adatot sikerült kinyerni. A BRFK ezekből teljes képet kaphatott, jelenleg ezen dolgoznak a szakértők. Dr. Balogh Szabolcs, az elhunyt magyar matróz családjának egyik ügyvédje szerint az biztos: a Viking Sigyn radarképén a baleset előtt felvillant a Hableány hívóképe és pontos pozíciója, amit a kapitánynak észre kellett volna vennie.

Forrás: Bors

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.