A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Helsinkiben folytatott hétfői tárgyalásairól beszámolva az MTI-nek.

Varga Judit: bebizonyítjuk, hogy rendben működik az ország
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit kijelentette: fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás, amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt, és az is lényeges, hogy

a tagállamok többségének akaratát tudja maga mögött az elnökség.

Emlékeztetett: mindig ellátogatott az EU soros elnöki tisztet betöltő tagállamokba, hogy egyeztessék az álláspontokat azokban az ügyekben, amelyek az elnökség napirendjén lesznek.

Finnország számára fontos kérdés a hetes cikk szerinti eljárás, így ebben az ügyben az EU-elnökség által tervezett lépésekről is tárgyaltak – mondta az államtitkár, hozzáfűzve: Finnország már hónapokkal ezelőtt beharangozta, hogy számukra a jogállamiság az elnökségük egyik kulcsszava lesz, mert fontosnak tartják, hogy az európai értékeket mindenki tiszteletben tartsa.

Varga Judit hangsúlyozta:

ezt az álláspontot Magyarország is osztja, hiszen "számunkra is nagyon fontosak az alapértékek". Minden demokrácia sarokköve az alapértékek követése

- fűzte hozzá.

Kijelentette: Magyarországnak az a legfontosabb, hogy az EU-elnökség – amelynek elfogulatlannak és pártatlannak kell lennie az eljárás során – a tisztességes eljárás feltételeit garantálja, és "ne vádaskodásba, egymásra mutogatásba torkolljon az eljárás". Megjegyezte: amikor a tényekről, a jogi részletekről beszélnek, "hamar kibújik a szög a zsákból, ha politikai támadásokról van szó".

Az államtitkár közölte:

Magyarország kész minden felmerülő aggályra részletes választ adni, "bebizonyítani, hogy rendben működik az ország".

Remélhetőleg mielőbb sikerül minden aggályt eloszlatni – tette hozzá. Hangsúlyozta: Magyarország kész válaszolni a kérdésekre egy európai dialógusban, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jogállamiságnak fontos eleme a tisztességes eljárás, az egyenlő bánásmód és a jogbiztonság.

Kitért arra: az eljárásban lényeges, hogy minden lépés mögött a tagállamok többségének akarata legyen, vagyis az elnökség mindig biztosítsa a demokratikus többséget.

Varga Judit arról is beszélt: bár korábban tervezték, hogy júliusban lesz meghallgatás az ügyben, erre legközelebb szeptemberben kerülhet sor.

Az európai parlamenti mandátumot szerző Trócsányi László helyére az igazságügyi miniszteri posztra jelölt politikus közölte: a megbeszéléseken szó volt a következő többéves uniós költségvetésről és a klímacélokról is. Magyarország nagyon jól teljesít a klímacélok tekintetében – fűzte hozzá.

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt. Az EU soros elnöki posztját júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország ellen folyó hetes cikk szerinti eljárásban.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Ha kilenc év alatt nem esett le nekik hogy ez egy félfeudâlis, korrupt rablóbanda, akkor mit várunk tőlük? A hetes cikkely egy röhej, minden tagállam azt csinál amit akar - lásd: Lengyelország, Olaszország...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Madácsi Pali
Feltéve ha sikerül figyelmen kívül hagyni a Nemzeti Együtt Rablókon kivülieket!
Gauntlet
Ha kilenc év alatt nem esett le nekik hogy ez egy félfeudâlis, korrupt rablóbanda, akkor mit várunk tőlük? A hetes cikkely egy röhej, minden tagállam azt csinál amit akar - lásd: Lengyelország, Olaszország...
nezelodo
Azért érdekes, hogy mindenhova el kell menni elmagyarázni a ferencjóskás mondást, mert mindenki abban a büdös zunijóban a magyart, (a Viktorunkat) báncsa...
justhpeter
"bebizonyítani, hogy rendben működik az ország".
Lásd be Judit, ha ez neked sikerülne, valamennyi NER-nek benyaló egyház a csodák kategóriájába sorolná..
Vagyis nem lesz csoda, mert a NER egy hazug, kleptokrata rendszer.
RonaGyuri
nagyin tévedtek, mert nekik ez a rend! =))
kokopelli
Kinek akarja ez a luvnya bizonyítani?Az ország polgárainak bizonyítsa,és ne külföldön a"Körber"-
éken keresztül,.. által!,,, ott leß@rják! A nyugatiak köszönik "megvannak"! (;-)))
kereső
Államtitkár asszony! Hogyan jutott idáig az ország- , hogy " be kell bizonyitani" ez egy jogállam, és itt működik a demokrácia netovábbja. Először talán ezt tessen elmagyarázni az ország lakóinak- 30 évvel a rendszerváltás után. Az, hogy "báncsák a mimagyarokat", nem ér magyarázatnak.Sokan kiváncsiak lennénk rá, akik éltünk az "átkosban", emlékszünk az NDK-ra, ahol is többpártrendszer "működött", egy kemény diktatúra árnyékában, de attól még a pártállam-és állampártja mondta meg mindig a tutit. Mint most. Na itt kéne kezdeni a bizonyitást- hogy az állampárt betartja a demokratikusan működő parlamenti szabályokat elismerve az ellenzék jogait, jogositványait- amelyek ma már csak papiron léteznek, gyakorlatban nem. Ebben az országban kilencedik éve a demokrácia csak ruha a pártállam testén- amellyel megpróbálják eltakarni a NER igazi arcát- úgy működik ez a ruha, mint az iszlám nőkön a csador.Csak amikor valaki a ruha alá néz- akkor derül a csalás, hogy töke van a menyasszonynak. Na ezt a ruhát lebbentette fel Tavares,Sargentini- mert mi hibáa kiabáltunk, a mi hangunkat nem hallják meg ott ahol meg kéne hallani. Szóval először nekünk bizonyitson Hölgyem. Aztán jöhet a halódó nyugat.
papa.49
A tehénbe is belebeszéli a borjat a spiné !!!
Nem fogsz te semmit ,,bizonyítani,, legfeljebb a feltétlen hűségedet a csutitetűhöz !!!
Nessy
Azért ezt a "kettős mérce" mesét talán adja be egy demens otthon lakóinak!
Ha itt minden rendben, akkor miért nem mernek csatakozni az Európai Ügyészséghez? Mert ott nem Polt Péternek hívják a főügyészt?
tudode
Ezek szerint az Ecserin vásárolták MINDAZOK A DIPLOMÁJUKAT, akik tolják a szekerét a közjogilag érvénytelen KLEPTOKRÁCIÁBAN az EU-ban baromkodó korrupcióban KIEMELKEDŐEN teljesítő főmufti alapjoggal, lóvéval teli, oligarhákkal vontatott taligácsKÁJÁT cinkostársként!
Csizmás Kond
Megtörtént a választás, tehát egyúttal szemléletváltás is fog történni és ezáltal remélhetőleg megszűnnek az ilyen szargentiniféle szarakodások is.
solidedge
Ezt a hölgyet azért választották a posztra mert tud szemrebbenés nélkül hazudni.
Cicamama55
Olyan helyzetet kell teremteni, hogy messziről virítson, ebben ez az ország rendben működik! Okot sem adni a kételkedésre, az kellene hogy cél legyen! Amikor védekezni kell, bizonyítékokat kell keresni, kreálni, ott nagy a baj!
kokopelli
@solidedge: és nem sül le a bőr a pofájáról,hogy nyugaton azok ellen lázít,akik a demokráciát
alkalmazva megengedik neki,hogy az általa vélt szólásszabadságra hivatkozva uszítson!Az ilye-
nek nem ismerik a "vendégjoggal való visszaélés" fogalmát!
Teleß@rom a WC-et a falakkal együtt,és megrólak,hogy micsoda hánynivaló "klotyód van!" (fidesz!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.