Májusban vette ki a kormány a világörökségi nevezéssel érintett helyszínek sorából az óbudai Hajógyári-szigeten fekvő Hadrianus-kori helytartói palotának az Aquincumi Múzeumhoz tartozó romjait. Emiatt most újra kell indítani az értékelést, pedig a három másik országgal közös jelölésnek eredetileg nagyon jó esélye volt. 

A július elején tartott bakui ülésén döntött volna az UNESCO Világörökség Bizottsága arról, hogy a Római Birodalom egykori határa, a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakasza megkapja a világörökség minősítést, de a magyar kormány egyetlen határozatával keresztülhúzta a döntést

– írta meg elsőként a 444.hu.

18 évig dolgozott a műemlékvédelmi szakma a dunai Limes világörökséggé nyilvánításáért, most ezt nullázta le a kormány döntése

Római hídfőállás maradványai Verőcén. Fotó: Kossuthzsuzsa/Wikipédia, CC BY-SA 3.0

Múlt pénteken, majd ezen a héten hétfőn csaknem harminc új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségeinek listája, miután az erről döntő bizottság Bakuban ülésezett, de a listán a korábbi várakozások ellenére nem szerepelt új magyar helyszínként az egykori Római Birodalom védelmét szolgáló dunai limes maradványa, amelynek egyes elemei Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország területén találhatók. Bár a bizottság ülése július 10-éig tart, a 444 vette észre, hogy a limes nem fog felkerülni a listára, mégpedig kizárólag a magyar fél egy korábbi intézkedése miatt.

2009 óta a legfontosabb világörökségi várományos helyszínünk a Limes, ami őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt, ennek maradványai a Duna partján több helyen láthatók.

A három másik országgal közös jelölést 18 évnyi szakmai előkészítő munka előzte meg. Májusban azonban a magyar kormány váratlanul és indoklás nélkül kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszínek közül, ezzel megváltozott a jelölés tartalma, és az illetékes bizottságnak új szakvéleményt kell készítenie.

A Limes több szakasza szerepel már az UNESCO világörökségi listáján, a magyar szakaszt végül 18 éves szakmai előkészítőmunka után Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával együtt jelöltük a listára.

A jelölési dokumentációt 2018 elején nyújtotta be együtt a négy állam.

A jelöléseket ezután véleményezi a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága, azaz az ICOMOS, majd az ő véleményük alapján dönt a világörökség-cím odaítéléséről a Világörökség Bizottság.

A jelöléssel minden rendben volt, a tervek szerint július elején Bakuban meg is született volna a döntés arról, hogy a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszai megkapják a világörökség minősítést.

Azonban  2019 májusában, kevesebb mint két hónappal a bakui ülés előtt, a magyar kormány egy határozattal váratlanul kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszín nevezési dokumentációjából. A határozathoz nem tartozott indoklás, és a portál információi szerint a tizennyolc éve a szakmai előkészítő munkán dolgozó történészekkel sem egyeztettek a döntésről. 

A 444 cikke szerint Visy Zsolt, a Limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosa a maga nevében bocsánatot kért a bakui ülésen a másik három jelölő tagállamtól, és a Világörökség Bizottságtól.

A 444 azt írja, a lépés alááshatja a magyar kultúrdiplomácia hitelességét a Világörökség Bizottság előtt. A magyar kulturális kormányzatban dolgozó forrás a portálnak azt nyilatkozta, folyamatosan egyeztettek az elmúlt két évtizedben minden kormánnyal, most mégis megkerülték őket.

A Hajógyári-szigetre vonatkozó döntés oka az lehet, hogy a kormány szeretné "korhűen" helyreállítani a szigeten lévő helytartói palotát, és ezt a világörökségi cím akadályozná, mivel a cím elnyerése után csak az UNESCO Világörökség Központjával és az ICOMOS-szal egyetértésben lehet átalakítani az adott területet. Ez a terv ugyanakkor már évek óta ismert.

Az Átlátszó cikke szerint osztrák ORFA Dunai limes elszalasztotta a lehetőséget, hogy a listára kerüljön” címmel július 6-án számolt be a történtekről.

Az UNESCO Világörökség Központja ma megtagadta az Ausztria, Magyarország, Németország és Szlovákia együttműködésében világörökségi címre jelölt Dunai Limes felvételét a világörökségi listára. A testület Bakuban tartott közgyűlésén a magyar szakasz röviddel ezelőtt végrehajtott módosítása miatt döntött az elutasítás mellett. A nevezésnek eredetileg nagyon jó esélye volt. Az UNESCO Világörökség Bizottságának az azeri fővárosban tartott közgyűlése a döntéssel arra a legutóbbi magyar döntésre reagált, amely kivette a nevezésből a Budapesttől északra található Aquincum régészetileg megőrzött együttesét – nyilatkozta az UNESCO Világörökség Bizottság osztrák képviselője

- írta az ORF

Forrás: 444.hu, Index, Átlátszó, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Pusztul az ország.
Fizikailag és morálisan egyaránt.
Egyáltalán nem bűnhődte meg még a nép sem a múltat, sem a jövendőt. :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Pusztul az ország.
Fizikailag és morálisan egyaránt.
Egyáltalán nem bűnhődte meg még a nép sem a múltat, sem a jövendőt. :(
Csizmás Kond
...mongyuk hogy az a helyenként félméternyi magas kőfal ha világörökségi izét kap az érinthetetlenséget fog élvezni...tehát hamár valami mutatósat is szeretnének megalkotni akkor sokkal inkább az újjáépítés mint ami most van...mert világörökség ide vagy oda a szemnek tetszetősebb akkor is látogatottabb lesz ha azt nem a világörökség támogatja.
Qqberci
Lehet, hogy most meg a Hadrianus-palotát szemelte ki magának a csutkány?...
kokopelli
@Qqberci: Érdekes,hogy a bajorok nem csak ápolják a "Limes"-t,hanem az ajánlott túrista utvona-
lakba is beveszik! Pl. a "Romantische Straße" látogatásánál egy kis kerülőként!! Van rá érdeklődés!
kokopelli
@Szeparepa2: ne csodálkozz,mert a nevelése is félrecsúszott anno! Fingja nincs,hogy a Limes
ápolásához még mi tartozik!Társadalmi munkában a környék "átkutatása" a régiségek miatt,és a
települések kis múzeumainak létrehozása!Az iskolások olyan örömmel csinálták (amit én láttam
Bajorországban),hogy megállt bennem az "ütő") A városházákban kapnak a régiségek helyet,amit
a túrista-vendégek örömmel látogatnak! (az öcsém mondaná ezekre a Kondfélékre: parasztnak
csoki?)
papa.49
@Qqberci: A ,,királylányé,, lesz az végül !!!
Nessy
Az "ujjá építést várhatóan Lőrinc barát, vagy Garancsi, vagy a kettő együtt, nyeri meg, esetleg még Tiborc is beszáll.
Azért nem ártana tudatosítani bennük, hogy akkoriban nem betonból építkeztek, és nem voltak 20 emeletesek még a paloták sem!
papa.49
@Nessy: Ez kicsit se érdekli őket ))))))))))
tudode
Úgy tűnik, hogy a VILÁGÖRÖKSÉG részét valami szakbarbár vagyonkezelőnek adta ki a BOLYGÓ HOLLANDI, rácuppantak a barátok az Andrássy út világörökség cuccaira, aztán kiadta a SZAKBARBI, hogy a világörökség része ezentúl a betonteknők, a kisvasútkája, és egyebek a GYERMEKKORI ÁLMÁNAK megvalósulása lesznek, mert EZEK úgy ugatják az egészet, mint a kutya a holdat
.
----- A NER főutcája lett az Andrássy út
.
hu-hu.facebook.com/24ponthu/videos/a-ner-f%C5%91utc%C3%A1ja-lett-az-andr%C3%A1ssy-%C3%BAt/1201501129988272/
.
Nem hiába ugrálnak ki-, a bombabiztosból, mint a rabLÓK, a sajtó közeledtével megjátszva a NÉMA LEVENTÉT!
CsipkeRózsa
Az egész sziget a tulajdonukba kerül, talán még belépni sem lehet akárkinek.
Lepényleső
Á dehogy,ez csak edzés az ország teljes lenullázására,ami sokat nem is várat már magára?
Bár a nullázással sokan kiegyeznének,de ezek a kifosztáshoz is fel hiteleket vesznek?
amaramaistanna
Nem számítanak az értékek, mások munkája, a közösségi érdek... csak az öncélú vagyongyarapodás a ner - maffiának... de biztos vagyok benne , hogy tetteikhez méltó büntetésben lesz részük a jog által... a kedves híveik, meg vihetik a dunsztost ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.