Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának – jelentette ki Szijjártó Péter kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem hivatalos külügyminiszteri értekezletén a szlovákiai Csorbató városkában.

Szijjártó: véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nikola Dimitrov, Észak-Macedónia külügyminisztere az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján a Magas-Tátrában fekvő Csorbatón 2019. július 9-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A magyar diplomácia vezetője a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd szükségességéről beszélt, hangsúlyozva, hogy az EBESZ olyan szervezet, amely lehetőséget ad az ilyen párbeszédre lefolytatására.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a közép-európai országok számára rendkívül fontos, hogy a Nyugat és Kelet között értelmes párbeszéd legyen, azért is, mert a közép-európai országok mindig veszítettek, amikor konfliktus volt.

"A nemzetközi politikában a kioktatás helyett a partnerségnek van itt az ideje" – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter, rámutatva: ha a világpolitika egyes nagy szereplői továbbra is a kioktatásra akarják alapozni a politikájukat, az semmi jóra nem fog vezetni.

Nekünk közép-európaiaknak az az érdekünk, hogy Kelet és Nyugat ésszerűen, a kölcsönös tiszteletre alapozva együtt tudjon működni

- mondta Szijjártó Péter. Kifejtette: ha van köztük értelmes párbeszéd és együttműködés, akkor Közép-Európa is nagyobb biztonságban érezheti magát.

A magyar diplomácia vezetője kijelentette: végre el kellene hinni, minden egyes országról, minden egyes nemzetről, hogy ők tudják a legjobban, mi a jó neki.

Tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit, és véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának

- szögezte le Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva beszélt arról is, hogy a kelet-európai térségben számos alkalommal sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai. "Ezeknek a jogoknak a tiszteletben tartása nélkül nehéz nyugodt nemzetközi politikáról beszélni" – jegyezte meg a miniszter, és hozzátette, hogy ezért az EBESZ-nek a jövőben is határozottan fel kell lépnie a nemzeti kisebbségek jogainak megsértése ellen.

Az elmúlt időszakban a magyar nemzeti kisebbségek is szenvedő alanyai voltak az ilyen jogsértéseknek, elsősorban Ukrajnában, ahol a magyar nemzeti közösség számos jogát megsértették, köztük az anyanyelvhasználat és az oktatás vonatkozásában.

"Mi azt várjuk az új ukrán elnöktől és az új ukrán vezetéstől, hogy szüntesse meg ezt a jogsértő állapotot" – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte: nyilvánvalóvá kell tenni, hogy elfogadhatatlan a keresztények üldözése a világban.

"Véget kell vetni a keresztényüldözéseknek, és véget kell vetni annak, hogy számos nyugat-európai megközelítés azt sugallja, hogy a keresztényellenesség volna az utolsó elfogadható formája a diszkriminációnak" – szögezte le.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Toporzék külügyérünk, már megint azzal vádol másokat- amit ő/ők szoktak cselekedni. Kevesebb toporzék-és több diplomácia kéne .Nemde?
magyarbakancs
"Szijjártó: véget kell vetni a beavatkozások és a kioktatás politikájának"
Szijjártó: véget kell vetni a EU-s pénzek haveri körökben való 87% -ának lenyúlásának.
Véget kel vetni annak ,hogy egy cigány származású börtön viselt ember 1,6 milliárd forintot lenyúljon.
Véget kell vetni annak,hogy le puszticsanak mindent
Jozefina
Véget kell vetni a fidesz-kdnp diktatúrának és megoldodik minden??!!
Lepényleső
Nosza bőrdíszműves,lássuk csak milyen az általad?
tulipan
Na meg, most ÉPPEN jobban is tennék, ha kissé visszafognák azt a, mindig is MÉRTÉKTELENÜL nagy pofázmányukat!!!
propeller.hu/nagyvilag/3434863-mindenkit-magaval-ranthat-megbukott-szelsojobbos-osztrak-alkancellar#v2462698

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.