Ungváry Krisztián történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából.

Felmondott az állami emlékezetközpontnál a sztártörténész

A 24.hu értesülését megerősítette Ungváry, s azt ígérte, még a héten választ ad arra, „mi az a konkrét ok, ami ellehetetlenítette a közös munkát”.

A tudós a lapnak adott, tegnap megjelent interjújában még olyanokat mondott, hogy:

azért csekkoltam át, mert megígérték, hogy nyugodtan kutathatunk tovább,

azt mondták, minden úgy lesz, mint eddig volt, még költöznünk sem kell. A már zajló kutatások mehetnek tovább,

kíváncsi vagyok, mi fog történni, hát jöttem megnézni,

a Veritast bizonyos szempontból ugyanúgy kezelték, mint minket, ugyanúgy kész helyzet elé állították, mint bennünket… a munkatársak szintjén szerintem nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, hogy ez egy neohorthysta kiképzőműhely – még akkor sem, ha Szakály Sándor főigazgató bizonyos kijelentéseit teljesen védhetetlennek tartom.

Ungváry Krisztián a Fidesszel kritikus 1956-os Intézet munkatársa volt, mígnem a kormány egy rendelettel a miniszterelnök emlékezetpolitikáját támogató Veritasba olvasztotta az intézetet, ahová a kilenc munkatársából négyen, köztük Ungváry is átcsekkolt.

Ungváry az interjúban is számos, a Fideszt célzó kritikát fogalmazott meg, alább néhány idézet a történésztől.

Nem hagyhatom szó nélkül, ha a kormány tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekszik hitelesíteni politikai termékeit.

Önmagában annak a történelmi hazugságnak, hogy Orbán zavarta ki a szovjeteket, nem volna jelentősége, ha nem párosulna egy dogmarendszerrel, a Fidesz-vallással, vagyis azzal, hogy Orbán Viktornak mindig igaza van.

Eltelt harminc év, réges-rég kivonultak a szovjetek, reméljük, nem is jönnek vissza.

A demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit kiradírozták a rendszerváltók közül.

Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni, s ez alapján fizetni az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.

Riasztó, hogy a Fidesz számára egy választási vereség a véget jelentheti, ugyanis, ha Orbán Viktor bukik és ha jön egy új legfőbb ügyész, akkor a jól dokumentálható gazdasági bűncselekmények százai miatt a komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki.

Forrás: 24.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ne vissza fele,hanem előre az o1 geci kisvasútján a nemzeti fostalicskákkal!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Miért nem nyalta a pártállam seggét, azon belül Kancsal Mariskát?! A politikai prostituált és bűnöző fidesz banda egyébként is kizárólag közpénzlopással és történelem hamisítással foglalkozik, ebben semmi újdonság nincs. A sztártörténész úgy látszik későn kapcsolt, de jobb később mint soha!
tudode
Remélhetőleg már kevesebb van előre, mint hátra a garázdálkodásból EZEKNEK a szakbarbároknak, és ki tudja mi mennyi MEGÉLHETÉSI követőinek!
.
A szakmaiságot még a Rákosi rendszerben sem kúrták meg, sőt díjazták az államigazgatás minden szintjén!
balos
Ne vissza fele,hanem előre az o1 geci kisvasútján a nemzeti fostalicskákkal!
Lepényleső
Diktátorok esetében szokott lenni,hogy a változáskor általában vér szokott folyni?
Lehet azért mert a népnyúzást örökké nem lehet megúszni,s a slepp ezért bárki
életét képes a sajátján kívül feláldozni?
Cincinntatus
Ungváry Krisztián magyar történész, egyetemi oktató, borász.

A szovjet megszállókkal kollaboráló "történészek" és szintén "történész" csemetéik, úgy festegetik "történetíróként" a valóság égi mását, hogy az a teljes mértékben kiszolgálja a szovjet megszállók kényes izlését.

Rút fajtájuk nem halt ki, sőt virul.

Azt sulykolják, hogy mielőtt a szovjetek megszállták Magyarországot minden elviselhetetlenül rossz volt, viszont a szovjet megszállás elvitt minket a boldogság világába.

Azt sulykolják, hogy a magyar nép bűnös nép, mert nem támadta meg 1939-ben Németországot, nem lépett fel fegyveresen Németország ellen, mint Lengyelország tette.

Efféleképpen magyarázza a történelmet Ungváry Krisztián magyar történész, egyetemi oktató, valamint borász.
Eladott Ország
Ungváry Krisztián történész vagy három héttel ezelőtt nagy felhördülést váltott ki. Ugyanis amikor a kormány betaposta az 56-os Intézetet a Veritasba, nem állt fel, hanem átment a Fidesz torz emlékezetpolitikájának alámuzsikáló intézethez. Akkor sokunk szája íze keserű lett kicsit, hittük is és nem is, amit Ungváry mondott: hogy ő csak látni akarja, hogy valóban ugyanúgy folyhat-e tovább a munka, mint előtte. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt gondolhattuk, megint valaki, akinek választania kellett a gerince és a fizetése között. Ungváry felmondott a Veritasnál, azt azonban magyarázat nélkül is lehet tudni, az a gerinc maradt a helyén. Ahol pedig eddig sem volt gerinc, ott nem nőtt ilyesmi hirtelenjében.Szar dolog lehet abban a tudatban mocskolódni, hogy ameddig Ungváry Krisztiánról lehet tudni, hogy kicsoda és sokakat érdekel a mondandója, addig a Pilhál-művek két tagjának sorsa nem igazán fog senkit érdekelni, amikor kicsúszik alóluk a közpénzből fenntartott jó kis állásuk. Sőt, két nappal később a sánta kutya sem fog emlékezni a nevükre. De addig is szorgosan dobálják, amit maguk alá termeltek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.