Az Országgyűlés pénteken fejezi be nyári rendkívüli ülésszakát. A képviselők a jövő évi költségvetésről és adóváltozásokról is szavaznak, emellett Varga Judit újonnan kinevezett igazságügyi miniszter is esküt tesz. A képviselőknek az ülésnap végén Demeter Márta mentelmi jogának ügyében is állást kell foglalniuk.

A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján a nyári szünetet megelőző utolsó ülés délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi Varga Judit miniszteri eskütétele.

Orbán Viktor kormányfő azt követően javasolta az igazságügyi tárca élére a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát, hogy az eddigi miniszter, Trócsányi László elfoglalta képviselői helyét az Európai Parlamentben.

A parlament ezt követően nyolc javaslatról dönthet.

Végleges formát ölthet a kormány 2020-as költségvetésről szóló javaslata. A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

A Ház hétfőn olyan tartalmú módosításokat hajtott végre a jövő évi büdzséről szóló indítványon, amelyek tovább növeltek oktatási, kulturális, szabadidős, turisztikai és egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat.

Az Országgyűlés dönt a jövő évi adóváltoztatásokról, valamint lebonyolíthatja a köznevelési törvénycsomag előző hétről elhalasztott zárószavazását is.

A képviselőknek az ülésnap végén az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának ügyében is állást kell foglalniuk.

Pénteken döntenek Demeter Márta mentelmi jogának ügyében

Demeter Márta, az LMP képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 1-jén. Fotó: MTI/Kovács Attila

Polt Péter legfőbb ügyész egy hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárás keretében indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Demeter Márta a megalapozott gyanú szerint 2018 szeptemberében valótlanul állította, hogy a Magyar Honvédség törvénysértő módon szállította a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját, és ezzel törvénysértő módon közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.