A Magyar Államkincstár már majdnem ezer, a bankok által továbbított babaváró támogatás iránti kérelmet rögzített július elseje óta – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek, telefonon beszámolva a legfrissebb eredményekről.

Novák Katalin elmondta,

a bankok már több mint 200 szerződést meg is kötöttek, a szabadon felhasználható, kölcsönként induló támogatást igénylők 88 százaléka pedig a maximális 10 millió forintot kéri, amelyet jellemzően otthonteremtésre, házfelújításra, autóvásárlásra fordítanak, de van, aki vállalkozást indít belőle.

Az igénylők között többen vannak, akik ikreket várnak, sőt egy családban hármasikrek születnek majd, valamint külföldről Magyarországra visszaköltözők is élnek a lehetőséggel – számolt be róla az államtitkár.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a támogatás igénybevételéhez a házaspár egyik tagjának legalább hároméves társadalombiztosítási (tb) jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelybe a külföldön szerzett tb-jogviszony is beszámítható.

A visszajelzések szerint az ügyintézés a hivatalokban és a bankoknál is elég gyors, ráadásul a tb-igazolást nemcsak személyesen, hanem ügyfélkapun keresztül is lehet igényelni – közölte Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy egyes pénzintézeteknél az igénylésnek még az sem akadálya, ha a kérelmező próbaidőn vagy táppénzen van.

Szintén töretlen az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása iránt, a múlt hétfői indulás óta már majdnem négyezer kérelem érkezett be, majdnem a fele elektronikus úton, hiszen a támogatás igénylése teljesen elektronikusan is lehetséges – közölte Novák Katalin.

Hozzátette, sokan élnek továbbá a családvédelmi akcióterv július elsején életbe lépett másik két elemével, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) használt lakásokra is kiterjesztett kamattámogatott kölcsönlehetőségével, valamint a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változatával.

A családvédelmi akcióterv "mérföldkő" a családok támogatásában, hiszen korábban még nem voltak hasonló lehetőségek

- hangoztatta az államtitkár.

Kiemelte, azt szeretnék, ha a fiataloknak nőne a mozgástere, könnyebb lenne nekik az önálló élet elkezdése, valamint akkor és annyi gyereket vállalhatnának, amikor és amennyit szeretnének.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Ne is mondd! Éppen az elmúlt hetekben vett meg előlem az egyik faluközpontban egy fiatal pár egy összkomfortos családi házat, ahol virágboltot nyitnak, babaváró hitelből.
Rámígértek egy letárgyalt üzletben...
(Ilyen az üzlet. Pedig én is optikai üzletet akartam benne.)
verőce21
Csak az a furcsa, hogy a Fidesz akár 40 milliót is ad a fiataloknak, szinte ingyen, a gyermekvállalásért, aztán azok elmennek és leszavaznak a dékára, vagy a momentumra. :)
papa.49
Ez volt a ,,kívánság lista,, novákszatyor !!!
kokopelli
@papa.49: Igaza van a csajnak,mert az első "Tüzifakölcsönző Kft"-knek már adott hitelt a
"Lölö & Vejkó Bank"! ..(Heureka "Novák" Réka)
csak úgy....
@verőce21: szerinted mi lehet az oka? :) eselleg,ha a fiatal kapna normális béreket és nem arra a 40millióra lenne utalva ? persze csodálkoznák ha te ezt agyilag értenéd...
verőce21
(15:52) Hozzáteszem, így kétszeresen jól jártam! :)
Megvettem olcsóbban a szomszédos ingatlant, üzlet üzletet vonz mellettem, és még három gyerek is születik az országnak, és a nyugdíjasok eltartására. :)
nezelodo
Lássuk be, azért van fejlődés. Nemrég még kizárták a támogatásból azokat akiknek kisvállalkozás volt bejelentve a lakásán. Lehet, hogy elestek pl olyanok a támogatástól mint aki Cinkotáról tizmilliárdokat tolt be a TV2 vételárába, de beleszólni nem akart a kanális működésébe. Ha netán hallókészülékre fizetett volna be kétszázezret az unokának, Tállai már ráküldte volna az adórendőreit.
Mary
@Pegero: komoly, azokat is várod, akikkel itt az oldalon vitáztál? Mert akkor sokan.leszünk
brick
Ettől nem lesz több gyerek, te hülye kurva.
Csak szórjátok a közpénz átgondolatlanul - dilettáns csürhe banda.
Mary
Még megkérdezném, hogy mi.lesz azokkal akik felveszik a hitelt, de nem fizetik vissza
A babaváróhoz nem.kell fedezet
Lelépnek majd külföldre sokan, vagy egyszerűen nem fizetik vissza

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.