Az ember, a katona a legfontosabb a honvédelmi fejlesztési programban, hiszen a haderő korszerűsítése nem pusztán a fegyverek, járművek, eszközök modernizálásáról szól – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Kaposváron.

Benkő: a katona a legfontosabb

Benkő Tibor a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársainak a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásában hangsúlyozta: a kormány támogatásával, jelentős források bevonásával a térség egyik legkorszerűbb haderejét szeretnék létrehozni Magyarországon a következő években.

Hozzátette, az elmúlt évtizedek legnagyobb ívű, ilyen jellegű munkájában az eszközök korszerűsítésénél is fontosabb, hogy mindenki magáénak érezze a honvédelmet, a leendő honvédelmi dolgozóknak, a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonáknak pedig vonzó életpályát, kiszámíthatóságot biztosítsanak.

Benkő Tibor kijelentette, a hatékony és erős Magyar Honvédség kiépítését, a megváltozott globális és európai biztonsági helyzet kezelését szolgáló Zrínyi 2026 program az előzetes elképzeléseknek megfelelően halad. A folyamat sikere ugyanakkor jelentős részben az állampolgárokon múlik, hiszen "mindannyian tehetünk közös értékeink és érdekeink megvédése érdekében" – mondta a miniszter.

Kitért arra: a honvédség támogatja többi közt a legfiatalabb korosztály megszólítását nyári táborokkal, sportprogramokkal, a hazafias honvédelmi nevelést segítő intézkedésekkel. "A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik, ezért szeretnénk eljutni azokhoz a fiatalokhoz, akik vállalják a lemondásokat egy szép hivatásért" – hangoztatta Benkő Tibor.

Elmondta, az ország védelmi kiadásait folyamatosan emelték az elmúlt években, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen a jövőben. A következő évben minden eddiginél több, 616 milliárd forint jut honvédelemre, ami több mint 100 milliárd forinttal haladja meg a 2019-es forrást. Hozzátette: Magyarország célja, hogy a jelenlegi mintegy 1,5 százalék helyett 2024-re már a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra fordíthassa.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a biztonság egyrészt az erős, korszerű honvédségen és a jól kiképzett, elkötelezett katonákon, másrészt a szövetségi rendszer nyújtotta garanciákon, harmadrészt pedig a társadalmon nyugszik. Fontosnak nevezte ezért, hogy minél többen jelentkezzenek az önkéntes haderőbe. Hozzátette: amennyiben toborzásaik jó ütemben folytatódnak, az önkéntesek létszáma a mai 8500 helyett néhány éven belül elérheti a húszezret; a másik távlati cél, hogy harmincezer aktív katonával rendelkezzen a Magyar Honvédség.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

brick
Nem, Benkő.
Amikor zsoldossá válik a katona, és úgy vállal munkákat - az valami!
brick
Milyen lenne megölni a magyar katonákat?
Semmit nem éreznék közben.
Szerintem is kevés egy bocsánat kérés ehhez.
brick
De az van, hogy nem érdekel. a veszteséged.
Nem meghalni, hanem ölni ment az embered, és én simán megülöm az ölni menőket,
Érted már, a különbséget te kis köcsög seggarc?
papa.49
Valamiért ismerős ez a duma úgy '90 előttről is, csak abban az időben ezt KOMOLYAN IS GONDOLTÁK, NEM ÚGY MINT MOSTANÁBAN !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.