Több ezer éves barátság köti össze a kínai és magyar népet, a két országot pedig 70 éves diplomáciai kapcsolat, most pedig új korszakot, "Eurázsia korszakát éljük" – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, amikor megnyitotta a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett képkiállítást csütörtökön, Budapesten, a Bölcs várban.

Matolcsy György megint ért a történelemhez

Az MNB elnöke kiemelte: az Orbán Viktor miniszterelnök által évekkel ezelőtt meghirdetett keleti nyitás, és a kínai kormány Egy övezet, egy út kezdeményezése egybecseng, erősíti a két ország gazdasági-pénzügyi kapcsolatait.

Új kapukra, új kezdeményezésekre van szükség az elmúlt 70 évben elért eredmények megőrzése érdekében, hogy ezek mentén tovább erősödjenek a Kína és Magyarország közötti gazdasági, pénzügyi és kulturális kapcsolatok – tette hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az innovációt, a tudománypolitikát, a digitalizációt említette azon területek közül, amelyekben sokat tanulhatnak a magyar szakemberek a kínai szakemberektől. A magyar-kínai kapcsolatokat meghatározónak nevezte a kelet-közép-európai régió fejlődésében is, és megjegyezte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházása, amely az év végén várhatóan elindul, az egész régió fejlődését segíti.

Palkovics László méltatta, hogy a tervek szerint a jövőben a China Construction Bank is megkezdi tevékenységét Magyarországon.

Vang Ji, kínai külügyminiszter és államtanácsos, aki kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra arról beszélt, hogy a két ország kapcsolatait a tisztelet és a megbecsülés jellemezte a múltban és a jelenben is. A kapcsolatokat tovább kell erősíteni, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat lehessen adni – mondta.

A Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatának elmúlt 70 évét bemutató, csaknem 100 részes fotókiállítást a Magyar Nemzeti Bank, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közösen szervezte.

Forrás: MTI

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Elharapta a láncait és elszabadult megint
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
Amennyiben egy tanult kínait megkérdez,az elmagyarázza ,hogy az ő írásmódjuk,az nem egy
egyszerű dolog,mivel a kialakulás évszázadokon keresztül leegyszerüsödött a mai formájára!Az
elején egy-egy "jel" egy egész szót akart kifejezni,de a végén sikerült!A volt NDK-ból az NSzK-ba áttelepült (az egybesülés után) megpróbálták elmagyarázni,de nehéz ügy volt! M.o-nak van egy Marhatolcsy-ja,aki megoldotta a dolgot! ...ő a Joker a pakliban! (;-))
kokopelli
@Aki Én: Amikor beakad a tű náluk, akkor jön a "többesszám MI", a "tudom ki lehetsz",a "nem is
vagy magyar",a "majd mi..." stb..stb..! Ez olyan mint a butáknál az "izé" ! (;-))
Aki Én
@vacsi: 18:04 ...onnan, hogy sárga folt is van a seggünkön.
advocat
@Shikari: Amíg Matolcsy ilyeneket mond, addig ne izgulj! Van mit helyreraknotok! Úgy történelmileg. Is.
Commenter
Ezért is vannak mandulavágású szeműek is köztünk :) a nem kedves vezető már rég megmondta hogy szerinte félázsiaiak vagyunk.
kokopelli
@advocat: ...vagy előveszi az eszkimókat,ha a sliccszeműek tiltakoznak!? (;-)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.