Magyarország közepes méretű ország, amelynek rendkívül nyitott gazdasága van, és e gazdaság teljesítménye szempontjából jó hír, hogy a világgazdasági változásokban nagy szerepet vállaló Kínával a kapcsolatok a kölcsönös tisztelet talaján állnak, és soha nem voltak olyan jók, mint most – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó: soha nem voltak olyan jók a magyar-kínai kapcsolatok, mint most

Vang Ji kínai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 12-én. MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter kínai partnerével, Vang Jível tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: rendkívül jók a magyar-kínai politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok. 

Sokat dolgoztak ezért, az együttműködés Kínával Magyarország érdeke, ezért ezt "nem adjuk fel"

- hangoztatta.

Kifejtette: ma Kína az első számú EU-n kívüli kereskedelmi partner. A kínai cégek továbbra is vonzó befektetési célpontként tekintenek Magyarországra, beruházásaikkal új technológiákat hoznak Magyarországra, amivel nagy mértékben segítik a magyar gazdaságot a dimenzióváltás sikerességében – vélekedett.

Kiemelte: Magyarországon minden cégre azonos szabályok vonatkoznak, itt egyetlen céget sem érhet diszkrimináció a nemzetisége miatt.

A tárcavezető felidézte: Magyarország volt az első EU-tagállam, amely aláírta az Egy övezet, egy út stratégiához kapcsolódó kétoldalú megállapodást, a kezdeményezésre "az új eurázsiai együttműködés alapjaként tekintünk". Európa érdeke a lehető legszorosabb és leghatékonyabb együttműködés Kínával – tette hozzá.

Mint mondta, a stratégia és a keleti nyitás a magyar gazdaság érdekeit szolgálja, és komoly lehetőséget jelent, hogy "újabb külgazdasági sikereket érjünk el".

Szijjártó Péter kitért arra: a magyar és kínai vállalatok együttműködésének ösztönzésére 632 millió dolláros hitelkeret nyitottak az Eximbanknál.

Két nagy kínai bank is megjelenik hamarosan Magyarországon, közvetlen légi járatok indultak a két ország között, és újabb járatokat készítenek elő, továbbá újabb közös egyetemi program indulhat – sorolta az eredményeket.

Megjegyezte: a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésére vonatkozó hitelszerződés tekintetében a legfőbb kérdésekben egyetértésre jutottak, remélhetőleg a végső hitelbírálati döntés mielőbb megszületik.

Kérdésre a külügyminiszter közölte: a kelet-közép-európai országok és Kína 17+1 formátumú együttműködése magyar, közép-európai és európai uniós érdekeket szolgál. Képmutatásra vall, hogy ezzel kapcsolatban az a vád hangzik el, hogy megbontják az európai egységet, miközben ilyen vádak nem jelennek meg, amikor nyugat-európai vezetők találkoznak kínai vezetőkkel – mondta. Hozzáfűzte: "nem fogadjuk el a kettős mércét".

Vang Ji kiemelte: Magyarország és Kína minden nemzetközi fejlemény ellenére mindig megértette, tisztelte egymást, kapcsolataik stabilabbak, együttműködésük intenzívebb, mint valaha.

Kifejtette: Kína szerint minden ország mérettől függetlenül fontos szereplője a nemzetközi közösségnek. A bizonytalanság és nemzetközi instabilitás korában Magyarország mindvégig kiállt Kína mellett, megbízható partner, ezért Kína továbbra is támogatja Magyarországot – mondta. Hozzátette: a magyar-kínai kapcsolatok kiváló példája annak, hogy különböző méretű és berendezkedésű országok is baráti kapcsolatokat ápolhatnak.

Úgy vélte, a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját kihasználva új lendületet kell adni a magyar-kínai stratégiai partnerség építésének. A két ország dolgozik az Egy övezet, egy út kezdeményezés sikerén, a Budapest-Belgrád vasútvonal mielőbbi elindításán, és Kína várja újabb magyar mezőgazdasági termékek megjelenését a piacán – közölte.

Kérdésre a kínai tárcavezető elmondta: a 17+1 együttműködés mára olyan keretrendszerré nőtte ki magát, amely már több szakterületen eredményt hozott.

Ugyancsak kérdésre a kínai külügyminiszter tiltakozását fejezte ki, amiért az Egyesült Államok fegyvereket adna el Tajvannak. Felszólította Washingtont, hogy "ne játsszon a tűzzel" Tajvan kérdésében.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Azért tud mélytorkozni ez a kis csirkeszar! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Te szerencsétlen agyatlan szörnyszülött, láttál már földgömböt ??? Ahhoz hogy azon megtaláld az országunkat NAGYÍTÓ KELL !!! A közepes országok pl. Németország, Franciaország, a nagyok Kína, Oroszország az USA.
a mienk ezzel a kis Kárpátmedencével csak a kis országok közzé fér be !!!
De ugye te mondod ,,milyen jól dübörgünk így együtt,, Kínával, a 9 millió, a 1.5 milliárddal TE TÉNYLEG HIBBANT VAGY !!!
SystemError
Azért tud mélytorkozni ez a kis csirkeszar! :)
csak úgy....
..hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal és a trieszti kikötö hozzon benneteket közelebb egymáshoz!
tavolsag.1km.net/cn/beijing/rs/belgrade/
tudode
Ettől kezdve jól kell ám viselkedni, mert a MÁSFÉL MILLIÁRDOS ORSZÁG bekajálja ezeket a dörgölődző NER-eseket reggelire úgy, hogy még éhesen maradnak+
advocat
Azért ehhez még lett volna egy-két szava Mao-nak és Rákosi/Kádár et-nak. Szerintem.
szép új világ
Amit a kijelentés valójában takar:
Szijjártó: soha nem voltak olyan jók a magyar-kínai kapcsolatok több milliárdos nagyságú közpénz ellopásához mint most.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.