Hajós tiszteletadás keretében búcsúztatták el a május végén a Dunán elsüllyedt Hableány sétahajó személyzetét, kapitányát és matrózát pénteken a folyó budapesti szakaszán.

A szertartás során a folyóba engedték azt az urnát, amely a Hableány matrózának, Pethő Jánosnak a hamvait tartalmazza, míg a kapitány, Lombos László földi maradványait máshol helyezik örök nyugalomra.

A búcsúztatás keretében koszorút engedtek a vízbe a baleset koreai áldozatainak emlékére.

Harangszóval, hajókürttel és díszlövéssel búcsúztatták el a Hableány legénységét – videó

Koszorút engednek a Dunába a koreai áldozatok emlékére a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán a Margit hídnál 2019. július 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A búcsúztatásban 15 hajó vett részt, amelyek alakzatba rendeződtek a Margit híd és az Árpád híd között.

A központi szertartás a Halászbástya sétahajón zajlott;

a hamvakat tartalmazó papírurnát a hajó harangjának megkondulását követően egy egyenruhás matróz engedte a folyóba.

Ezután katonai tiszteletadás keretében három díszlövés is eldördült, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló Pethő János emlékére elhangzott az "Il Silencio".

Végül már csupán a hozzátartozók részvételével tartottak búcsúztatót a hajón, Lombos László esetében egyházi, Pethő János esetében pedig polgári szertartás keretében.

Harangszóval, hajókürttel és díszlövéssel búcsúztatták el a Hableány legénységét – videó

Virágot tart egy megemlékező a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán a Margit hídon 2019. július 12-én. MTI/Mónus Márton

A szertartást nagy tömeg kísérte figyelemmel a pesti rakpartról. Sokan, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. kérésének megfelelően,

virágszirmokat szórtak a vízbe.

A búcsúztatás alkalmával elhangzott, hogy Lombos László gyerekkora óta a hajós pályára készült. Bejárta a világtengereket, ám igazán a Dunán érezte otthon magát. Tapasztalt, határozott kapitány volt és gépészként fokozott figyelemmel kísérte a rábízott járművek műszaki állapotát; 58 évet élt.

Pethő János a tragédia előtti napon ünnepelte 53. születésnapját. Korábban a katonai pálya mellett kötelezte el magát, ám a víz mindig vonzotta. Tervei között szerepelt, hogy hajóvezetői képzést követően, az ehhez szükséges szolgálati idő letelte után maga is kormányállásba áll – ismertették a temetésen.

Harangszóval, hajókürttel és díszlövéssel búcsúztatták el a Hableány legénységét – videó

Hajókonvoj halad az Árpád hídnál a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán 2019. július 12-én. MTI/Máthé Zoltán

A cég, amely mindkét magyar áldozatot saját halottjának tekinti, már korábban bejelentette, hogy a Hableány roncsát emlékmű céljára felajánlja egy olyan szervezetnek, amely jogosult emlékhely állítására.

A szertartásról a HVG készített videót:

A balesetben részes szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises pénteken a gyászszertartás alkalmából az MTI-hez nyilatkozatot juttatott el, amelyben azt írták: mélyen együttéreznek a Hableány legénységének hozzátartozóival. "Őszinte részvétünket fejezzük ki a családoknak, barátoknak, hajóstársaknak. Megrendülve gyászoljuk a hajósokat."

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak meg. Azóta újabb 20 holttest került elő, egy koreai utast azonban még keresnek a hatóságok.

Forrás: MTI, HVG

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Úgy látom a hivatalos szervek közül senki nem jelent meg ,SZÉGYEN !!!
maci0427
@papa.49: Kíváncsi leszek a vizsgálat végére. Még a Habeányt hozzák majd ki vétkesnek mert nagyon megközelítette a Viking hajót. Egy amerikai turista ezt nyilatkozta, érdekes fejlemény ugye !? Ezt olvasd el !!! https://www.origo.hu/itthon/20190711-megrazo-...
papa.49
@maci0427: Az sajnos nagyon valószínű, hogy ez lesz a magyar vizsgálat vége, de remélem a koreaiak nem hagyják ennyiben !!!
Ugye nem lehet mindenre kiterjedő tisztességes vizsgálatot tartani, mert akkor erősen képbe kerülnek az itthoni Viking tulajdonosok !!!
menekült
@papa.49: Lényeg, hogy 0rbán jól bereggelizett és beebédelt, neki ezek a nap fénypontjai. Nem csoda, papírja van róla, hogy a grazi diliházban kezelik.
https://olkt.hu/itt-a-vege-orban-amokfutasana...

A Hableány szerencsétlenül járt utasai és személyzete nyugodjanak békében. Ezt a szörnyű tragédiát a családtagok talán sosem fogják tudni feldolgozni. Nekik megnyugvást kívánok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok