A jövő évi költségvetés egyszerre segíti a bérek, a keresetek és beruházások növekedését, valamint a közterhek, az adók és az államadósság csökkentését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Varga: nőnek a bérek, csökkennek az adók

A tárcavezető elmondta, a költségvetési bevételek megfelelő formában történő csökkentése olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekkel a vállalkozások és a munkavállalók is élni tudnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében további adók csökkenek és olyan új támogatások nyílnak, amelyek bővítik a vállalkozások hitellehetőségeit – tette hozzá.

Példaként említette, hogy jövőre a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2 százalékponttal csökken, a kisvállalati adó pedig egy százalékponttal mérséklődik.

A kormány az idegenforgalmi ágazat fejlődése érdekében csökkentette 18 százalékról 5 százalékra a szálláshelyszolgáltatás áfáját – húzta alá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan olyan költségvetést szeretne, amely hiány helyett többletet halmoz fel.

Varga Mihály szerint jó úton járnak ehhez, amit az is mutat, hogy a 2010-ben 83 százalékon álló államadóssági arány jövőre már csak 67 százalék lesz. Ezzel egy időben az államháztartási hiány jövőre a bruttó hazai termék (GDP) mindössze egy százalékára rúg majd – mondta.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az első negyedév kiugróan magas, 5,3 százalékos növekedése meggyőzte az Európai Bizottságot arról, hogy az idén is 4 százalék feletti lehet a magyar gazdaság bővülése.

Varga Mihály kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben több terület is az ideinél jelentősen több forrást kap majd. Családtámogatásokra 2228 milliárd forint áll rendelkezésre, ami magában foglalja a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítését, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalását, a családok autóvásárlási programját és a bölcsődei fejlesztéseket is.

A pénzügyminiszter megemlítette a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének biztosítását is, ami 40 ezer édesanyának nyújt összesen 20-22 milliárd forintos segítséget.

A lakástámogatások összege megközelítőleg 300 milliárd forint lesz jövőre, ami a 2010-es érték duplája.

Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy 2020-ban oktatásra és egészségügyre is több jut. Egészségügyi célokra közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ami több mint 184 milliárd forinttal magasabb az ideinél és 770 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es szintet.

Oktatásra 2000 milliárd forintot meghaladó keret biztosított, az ideinél 60 milliárd forinttal, a 2010-esnél pedig 645 milliárd forinttal több – közölte.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
...továbbá züllik az oktatás, hülyül az ország, rohad az egészségügy, folytatódik a fiatalok elvándorlása, viszont gazdagodnak a keresztény egyházak (már van lehetőség bankkártyával is perselypénzt fizetni), de legfőképpen sok-sok milliárddal gyarapodnak az állami maffia kegyeltjei.
Shikari
A Fidesz Magyarországot sikeres gazdaságpolitikával felvirágoztatta. A Fidesz alatt több pénzünk marad és jobban élünk. Köszönjük Fidesz!!!
Klubtag
A szakembereknek jobban hiszek, mint a hurrá optimizmust szajkózó pártkatonáknak.
https://444.hu/2019/02/27/hiaba-a-gazdasagi-n...

A haszonelvű réteg (a népesség bőven kisebb hányada), mely ugyan jobban él, de országban, hazában gondolkodni képtelen csak számolgassa nyugodtan forintocskáit - szavazataival megszolgálta, hálálkodhat és járulhat kézcsókra, a többi 4-5 millió meg...

Ez a mentalitás a múlt század hetvenes éveiben sem váltott ki tiszteletet. .
brick
"A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja."
/Aaron Levenstein/
Szeparepa2
Nem értem, Fletó ha nemzeti hős-, valós történelmi személyiség, az elkúrást helyrehozó patrióta akar lenni, akkor miért nem csinál ott valamit? Ott van tőle karnyújtásnyira ez a sok hazaáruló rablógyilkos náci patkány... sok dolgot lehetne ám tenni, hogy megszabadítson tőlük minket, akár önfeláldozással is... ennyit megérne a néped nem Feri..? ;)
evacica
Meg nőnek az árak, egyre drágább a megélhetés, de ez vajmi keveset érdekli a fidesz kormányt élen Orbánnal! Eleget összegründolnak nekik semmi sem drága! A nyugdíjakat is van képük 2,8% emelni, egy kiló kelkáposzta 48o,. a krumpli kilója 300 Ft körül jár a kenyér, a húsára is mászik szépen fel 1400,.Ft alatt már nincs disznóhús! Soroljam zöldbab kilóját 800,-Ft alatt nem lehetett venni! Gratulálok a fidesznek, meg szavazóinak ezt kapjuk tőlük, hogy verné meg az Isten midőjüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. February 19., 21:58
Félmeztelenre vetkőzött Cindy Crawford 18 éves lánya
Itthon - 2020. February 19., 18:30
Melegedés jön a hétvégén