Nem csak a kormánypártiak, de a saját tábora is felhördült, amikor Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a gyermekek testi fenyítése bizonyos mértékig indokolt lehet.

Márki-Zay Péter már megbánta, hogy meggondolatlan kijelentéseket tett
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és egyben Hódmezővásárhely polgármestere szerint

a testi fenyítés magyarországi szabályozása túl szigorú, miközben nem is tartják be.

Helyette a kanadai modellt vezetné be, amelyben "nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket."

Márki-Zay az ATV-nek adott interjújában azt mondta,

"mindenképpen megbántam, természetesen, hiszen azt látom, hogy a testi fenyítés, a kifejezés, amit én használtam, azt nagyon sokan teljesen félreértelmezték, és azt gondolták, hogy én bármilyen fajta gyermekbántalmazást propagálok".

Ettől függetlenül továbbra is fenntartja, hogy a törvény túl szigorú, és azt kellene elérni, hogy egy kevésbé szigorú törvényt mindenki szigorúan betartson.

Nem gondolom, hogy helyes lenne, nem is történik meg Magyarországon, hogy mondjuk egy fenékre ütésért kriminalizálnának valakit, de a törvényben most ez van

– tette hozzá, Márki-Zay Péter, aki úgy véli, a testi fenyítés, csak egy bizonyos életkor alatt hatásos.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Elég önfejű gyerek voltam - apám ugyan soha nem emelt kezet rám, de édesanyám néha a fenekemre csapott, sőt elcsattant egy-egy makarenkói pofon is. Egyetlen olyan fenyítésre sem emlékszem, hogy ki ne érdemeltem volna, sőt ma is - meglett korban - hálás vagyok azokért, mert emlékezetes és tanulságos volt. És örülök, hogy ma még megcsókolhatom azt a kezet, mely meglendült olykor-olykor, viszont emellett sokkal többet simogatott.
A szerető szülő megtalálja a helyes arányt és időpontot.
Ebben a kérdésben is - mint annyi másban - nem létezik kategorikus igen, vagy nem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Teljesen felesleges volt támadási felületet adni a fütyisnek, amit nem értek ő abban pártban volt tudhatta volna, EZT NEM HAGYJA KI A FÜTYISZ !!!
Cincinntatus
"Márki-Zay Péter már megbánta, hogy meggondolatlan kijelentéseket tett".

A tettet nem tetté nem tehetjük.
qxy
Na meg amikor a Pápa is valami hasonlót mondott hogy igenis, ha oda kell akkor oda lehet csapni a gyereknek. A sok vallásos hogy ki volt akadva és egy sem tudta hogy ez is benne van ám a szent írásba. az ellen meg senki nem szólt, egy vallásos sem ,mert észre vettem hogy sokan le sem teszik, minden nap velük van és nem egyszer olvasták és ha kérdezel egy hittel kapcsolatos kérdést halvány fogalmuk sincs mit kérdeztél.De minden nap olvassák és nem is egyszer olvasták el és és és , akkor minek is olvassák? Hogy a másik lássa?
Commenter
@papa.49: Nem gondolta át, késő. Ebből már nem jön ki jól akkor amikor a tekintélyelvű nevelés rég ment a szemétbe akát egy pofon, egy fenékre ütés vagy bármi formájában.Akár egyetlen pofon is, életre nyomokat hagyhat egy érzékenyebb gyerekben, az agresszívat pedig még agresszívabbá teheti.Miért is mondott ilyet MZP amikor orbán az eklatáns példa hogy a verés hová vezet? Nem ért másból csak az agresszivitásból, az erőből.
brick
Márki-Zay ezt elcseszte. Ilyen szinten nem lett volna szabad ilyesmiket mondani. De amit utána művelt, az nem egy profira utal - mert csak egyre mélyebbre ásta magát (a feleségverő feleségleuraló Orbán persze még mindig szentnek számít - de már nem sokáig).

De én értem, hogy honnan jött ez Márki-Zaynál. Csak az a baj, hogy az emberek erre nem vevők - még a hívők sem!
Azért hét gyerek... És még támogatást sem 7 üléses autóra...

A Biblia az enyészet felé halad abban a hazugság szarvihar-tengerben, ami egyre jobban elborítja a világot (de csak látszólag áll nyerésre a "hazugság atyja", a tudjukki... Ugye mindenki tudja? Annyit segítek, hogy nem Orbán. Ő csak egy kis, pici - zsámolyra állva is kis, pici - csicskája a Nagyúrnak).
Plusz: www.alon.hu/eletmod/2019/07/intelligenciatesztek-evrol-evre-csokken-az-emberek-iq-ja
Évről-évre egyre kevesebb a "hal" :)

Na szóval:
"A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság, de a fenyítő bot kiűzi belőle."
"A bot és a fenyítés bölccsé tesz, de a kényeztetett gyermek szégyent hoz anyjára."
"Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti."
Már ez is sok volt, de vannak ennél súlyosabb kijelentések is (Pl. a Pldb 23, 13,14).
De az van, hogy ezek igazak, csak nem mindenki számára és nem mindig:
Pl amikor a hülye buta részeg ok nélkül üti a kölykét (a megerőszakolásról vagy megölésről már ne is beszéljünk)!
Vagy amikor pia nélkül is tök hülye egy ember (ebbe bizony a diplomások is beletartoznak).
Vagy pl. ne a gyereken vezesd le a feszültséget, ugye, és következetlenül, átgondolatlanul olyasmiért büntesd túlzón, amiért nem is járna büntetés igazából.
És még lehetne sorolni...

DE! Itt van pl Orbán. verte az apja, mint szódás a lovát a gecit, de csak még gecibb lett belőle.
Mert van aki semmiből nem tanul!
Szóval néha kell ütni, néha nem.
Néha van értelme ütni, néha nincs.

"Nagyon bonyolult a világ a maga fajta számára." - mondta egyszer a pszichológusom, amikor egyszer...
Eriksson
Igaza van Márkimárnak. Valahogy fegyelmezni kell a gyerekeket ha nem akarjuk, hogy a fejünkre nőjenek. Persze az nem az agyba-főbe verést jelenti, s ő sem erről beszélt.
brick
... felvetettem, hogy van a jó, meg van a rossz.
ila51
@brick: ...és a rosszat hiába is fenyítik
brick
De ez csak elsőre tűnik hülyeségnek: Van a jó meg van a rossz. Van két lehetőég. Mi ebben a bonyolult?
Hát kérem alássan tisztelettel, azért bonyolult ez, mert amíg a jó egyszerű, addig a rossz nagyon sokfélén szövevényesen sokrétű.
Mert mindenfélefajta rossz van, és sajnos a mindenfélefajta rossz határozza meg az emberek tudatát.
Iszonyatos küzdelem rossz ellen küzdeni ebben a közegben - főleg annak tudtában, hogy mindenképen elbióuksz és semmi esélyed sincs jónak lenni.
Vedd fel a magad keresztjét - Jézushoz hasonlóan. Mennyit szenvedett Jézus a maga keresztjén?
"Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg. Bizony, bizony, mondom nektek: Nem nagyobb a szolga uráná"l
Bizony ez vár rád is!
De ez nem baj !!!
Ez jó !!!
Szenvedni jó !!! (ezt nem mondtam el a pszichológusomnak, mert akkor megduplázta volna az órabérét amit fizetnem kellett volna).

Az a "keresztény", aki azt mondja, hogy boldog, és elégedett az életével, és Isten segítette őt ehhez az életérzéshez, az hülye vagy bolond - vagy a legrosszabb esetben: nem keresztény!

(Bizony, tudok qrva rossz is lenni - ha akarok!
Meg qrva jó is lenni - ha Isten akarja!
De sajnos szembe megyek Isten akaratával, és emiatt egyre rosszabb vagyok (ez is a rohadék Orbán miatt van !!!), de nyomokban még hordozom a jóságot, és igazából lehetséges, hogy nekem direkt rossznak kell lennem (a köcsög Orbán miatt?), mert így akar elérni valamit Isten, amit én még nem értek teljesen, de igazából nem is akarom megérteni.
levarosbukta
@brick: Márki-Zay nem itt és most cseszte el, hanem a megválasztásakor! Akkor amikor egy egész ország lélegzet visszafojtva figyelte, hogy a megválasztása után mit tesz. Amikor felsorakozott volna mögé egy hatalmas tábor, akkor amikor ha élre áll el lehetett volna zavarni ezt az egész csürhét. Sokan erre vártak, de sajnos neki fontosabb volt a saját pecsenyéjének sütögetése mint az ország jövője.
vacsi
Gyerekkorunkban bizony jó pár pofont beszereztünk, a szüleinktől, a tanárainktól, és azt kell mondjam, megérdemeltük. Sőt, egyszer még a dinnyecsősz is megkergetett, a botjával hadonászva. Persze, nem ért utol: ő már öreg volt, mi meg gyerekek. De nagyon élveztük...
cikicakk55
@levarosbukta: ma 14:29
Ne haragudj,de nem értem mit akartál kifejezni a hozzászólásoddal? Én Hódmezővásárhelyen lakom és látom mit csinál MZP. Amit csinál azt nagyon jól csinálja. A város egyre nagyobb része zárkózik fel mögé,mert mióta Ő a Polgi azóta egész más a légkör a városban. Nagyon nehéz dolga van,mert a város közgyűlésének 80%-ban még mindig a Fidesz tagjai és bár mit szeretne a városért tenni a közgyűléseken sorra leszavazzák. Eddig már annyi feljelentést tettek ellene,hogy Dunát lehetne vele rekeszteni,de csak egyetlen egy pert nyertek meg ellene,de az is vissza lett egyenlőre vonva,mert a kúria újra fogja tárgyalni. Nem bánt meg semmit ,inkább csak azt a kifejezést bánta meg amit használt,mert mint kiderült a Fidesznek erről mindjárt az agresszív gyermeknevelés ugrott be. Nekem 2 fiam van és mind a kettő diplomás ember lett,pedig nem voltak elkényeztetve,sőt ha megérdemelték akkor a fenekükre is vágtam. Szerencsénkre olyan jó osztályfőnökük volt az általánosban,hogy már 5. osztály első szülői értekezletén bejelentette,hogy Ő nem osztogat osztályfőnökit,nem ordibál a gyerekekkel.Amennyiben nem használ az első csendes figyelmeztetés,Ő nyakon vágja a kölyköt. Így is volt és a gyerekek imádták a tanárnőt. Sokan a mai napig meglátogatják ha ráérnek. Születésnapján névnapján ha máshol nem is,de a neten felköszöntik. Egyik gyerekből sem lett lelkileg sérül,vagy agresszív felnőtt.A Fideszesek meg tanuljanak meg értelmezni,mert ez a minden szarba belekötés már unalmas.
jesz
megbánta...azt, hogy elmondta mi is folyik otthon...

Késő bánat eb gondolat.
Nagyobb összegben fogadnék, hogy a választások előtti napokban percenként az orra alá dörgölik, hogy gyerekbántalmazó nem lehet polgármester...talán a gyámügy is kiballag a szavazás előtti munkanapon, persze óriási médiafelhajtás közepette.

Asszem Márkinak harangoztak...
1magyar
Nemhogy polgármester még apa sem lehetne az ilyen.
Cicamama55
Nála sem azt kell figyelni, mit mond, hanem hogy mit tesz...Ha másnál bevált?!
1magyar
A szülővers nincs leszabályozva Kanadában? Mert bizony azok is ahogy öregszenek butulnak és egyre több hülyeséget követnek el, tehát akkor a gyereknek kellene beidomítani a szülőt.
Gauntlet
Ez még mindig jobb, ha megbánja. Egy Fideszes sosem bán meg semmit !
Klubtag
Elég önfejű gyerek voltam - apám ugyan soha nem emelt kezet rám, de édesanyám néha a fenekemre csapott, sőt elcsattant egy-egy makarenkói pofon is. Egyetlen olyan fenyítésre sem emlékszem, hogy ki ne érdemeltem volna, sőt ma is - meglett korban - hálás vagyok azokért, mert emlékezetes és tanulságos volt. És örülök, hogy ma még megcsókolhatom azt a kezet, mely meglendült olykor-olykor, viszont emellett sokkal többet simogatott.
A szerető szülő megtalálja a helyes arányt és időpontot.
Ebben a kérdésben is - mint annyi másban - nem létezik kategorikus igen, vagy nem.
simmering73
Tesznek ezek (fidesz) a gyerekekre, a lényeg, hogy fogást találjanak Márki-Zayon. Semmi más.
Borsodi
Nincs mit megbánjon, gondolom becsületes normális gyerekei vannak.De azoknak akik hülyére verik a feleségüket majd a vak kutyára kenik.Vagy a gyerekét fogasra akasztotta,miután összeverte, az megbánta ugyan.
www.youtube.com/watch?v=YbUkdBEE-5Y
www.youtube.com/watch?v=HPMP1SfaVQw
tudode
Nem kellett volna BEFUTNI ebbe a csőbe, mivel DUMAFRANCI ŐFÉLESÉGE is meglegyinti a gyerekeit, ki tudja egy szem fiát milyen módon nevelgette, és még a komcsikat is lyukra futtatta:
.
Nézzük csak, ahogy kinyílt a csipácsKÁJA:
.
--- Orbán harminc éve a KISZ -ben
.
www.youtube.com/watch?v=v6I4bRJyqxY
.
Oszt' más:
.
---- Megdöbbentő felvétel: Orbán Viktor kvázi meghívót küld a migránsoknak Magyarországra
.
www.youtube.com/watch?v=TAPldi3SYmg
.
Oszt a gyerekei legyintgetése
.
--- VIKTOR A LEGNAGYOBB TROLL
.
www.youtube.com/watch?v=YQbH2VcHOBc&t=138s
.
Nincs egyébről szó, mint arról, van aki papást, mamást játszik, az ÜFÉLÉK pedig karaktergyilkolásdit, amelynek azért vannak tuti áldozatai is, még a szesztesók között is:
.
---- Miattuk retteg Simicska? Rejtélyes halálesetek, hihetetlen magyarázatok
.
atlatszo.hu/2015/02/13/miattuk-retteg-simicska-rejtelyes-halalesetek-hihetetlen-magyarazatok/
.
Át kell mennie lazába annak akinek MÉG VAN KÉT FÜLE!
Cicamama55
@durbincs: Belém még soha nem rúgott senki, nem tudok nyilatkozni! :))
brick
Szeretnél többet tudni a világvégéről
Akkor nézd meg a Good Omens című sorozatot (angol humort kedvelők előnyben- de komolyan!)
levarosbukta
@cikicakk55: Pedig ennél érthetőbben nem tudom leírni!
Yoda69
Abszolut igaza van Marki-Zaynak, azonban ezt megse kellett volna mondania. Sokszor jobb bolcsen hallgatni.
Mellesleg pont a fideSSeknek nem kellene pattogni, hiszen naluk az asszonyveres bevett gyakorlat. Es raadasul nem ugy mint ahogy Marki leirta, tenyerel feneken csapni a rakoncatlan gyereket, hanem okollel arcon utni, aminek mar lathato nyoma is marad.
cikicakk55
@levarosbukta: Azt nem értem,hogy minek nem állt MZP az élére? Persze,felzárkózott a város mögé,hisz azért is sikerült Hegedűst lelökni az annyira áhított trónról Péter Hódmezővásárhely Polgármestere lett. Milyen saját pecsenyéről beszélsz? Ő nem tudott a többi városra hatni.Próbálta Ő minden médián keresztül és országjárással rábírni más város lakosait,hogy egyetlen jelöltet indítsanak a Fidesz ellen.Akkor nem lesznek töredék szavazatok,amik a Fidesz malmára hajtja a vizet. Itt sikerült,sajnos országosan ez nem vált be.Erről az ellenzék tehet és nem Márky-Zay Péter.
Eriksson
@cikicakk55: A véleményed tiszteletben tartva nekem az a véleményem az egészről, hogy egy élő polgármesternek elsősorban azzal kell foglalkoznia, amivel a választói megbízták. Ne az országot járja, hanem saját városával, annak lakóinak véleményével foglalkozzon.
csak úgy....
@Eriksson: a nem élö pógármesterröl? arról is van véleményed? :)
legalább ne égetnéd magad...
cikicakk55
@Eriksson: Július 20.
Tudod azért egy Polgármesternek aki nem a kormány embere,úgy helyt állni,hogy mindenben keresztbe tesznek neki a városi vezetésben megmaradt Fideszesek,marha nehéz egy város vezetni,szinten tartani Azért járja az országot,mert neki is könnyebb dolga lenne,ha a kormány hatalma nem lenne ekkora. Azért próbál más város,helység embereivel,lakóival beszélni,hogy Ők is rájöjjenek mennyire kihasználja a jelenlegi kormány a Magyar embereket. Hódmezővásárhely érdekében járja az országot. Saját városának is könnyebb lenne,ha nem lenne annyi Fideszes Polgármester sőt ha maga a Fidesz sem létezne többé.
Eriksson
@cikicakk55: Ez is egy vélemény részedről, de én továbbra is fenntartom az állításom. A polgármester legyen polgármester és ne országjáró dervis.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.