Évközi bérfejlesztéstől született megállapodás a MÁV-nál, a lépés mintegy 24 ezer munkavállalót érint – tudta meg a Magyar Nemzet.

Tízezrek kapnak fizetésemelést

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) tájékoztatása szerint a keresetrendezést a vasúttársaság a 2017-ben kötött hosszú távú, idei évre átlagosan ötszázalékos emelésen felül hajtja végre. Ennek forrása a szociális hozzájárulási adó (szocho) két százalékpontos csökkentése. A lépés mintegy 1,8 milliárd forintot jelent a MÁV-nál.

Ennek megfelelően elkészült a MÁV bérfejlesztési javaslata, amelyre a kormány is rábólintott. Ez alapján megállapodás született a szakszervezetekkel arról, hogy a bértorlódások kezelésére és a foglalkoztatáspolitikai szempontból kritikus munkakörökben augusztustól már a megemelt fizetést kapja a MÁV-csoport dolgozóinak közel kétharmada, mintegy 24 ezer fő. A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó munkakörök munkavállalói részesülnek, mint például a forgalmi szolgálattevők, az elegyrendezők, a vezető jegyvizsgálók, a járműszerelők, a vonalgondozók, valamint a mozdonyvezetők.

A megállapodás szerinti béremelés a betöltött munkakör függvényében átlagosan bruttó öt- és húszezer forint közötti összeg. A megemelt bér először a szeptemberi bérfizetési napon érkezik meg a számlákra.

A 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv szerint júliustól két százalékponttal, 17,5 százalékra csökkent a munkáltatókat terhelő, bruttó béren felül fizetendő szocho.

Forrás: magyarnemzet.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
persze a zömét a derék ócska pártkatonák kapják! =))
simmering73
Jó nekik (?) Nekünk tavasszal bezengték, nem kell menni tüntetni, mert szeptemberben fizetésemelés lesz. Ezt megtoldották később azzal, hogy előrehozzák a nyárra. Tegnap bejelentették, hogy nem lesz fizetésemelés se nyáron, se ősszel, sőt jövőre sem (közszféra).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.