Július elseje óta – a Magyar Államkincstár adatai szerint – már 12 ezernél is több család igényelte a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását vagy a kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta,

csütörtökig – a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló – babaváró támogatást háromezren igényelték, 1300 párnak pedig már ki is utalták az összeget.

A legtöbben a maximális 10 millió forintot kérték, és ha valaki a várandósság 12. hete után nyújtja be az igényét, akkor rögtön három évre fel is lehet függeszteni a törlesztést – tette hozzá.

A jelzáloghitel elengedésének bővített lehetőségét szintén háromezren igényelték, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig 6400-an kérték eddig

- ismertette a legfrissebb adatokat az államtitkár.

Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek elengedésével kapcsolatban emlékeztetett: július elseje óta már a második gyerek érkezésekor lehet kérni egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását. A lehetőséggel az elmúlt csaknem három hétben már többen éltek, mint az azt megelőző másfél évben – jegyezte meg.

Novák Katalin az akciótervet mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatások történetében, amely iránt töretlen az érdeklődés.

Elmondta azt is, hogy folyamatosan zajlanak a bölcsődei fejlesztések, egyre több forrást biztosítanak az ágazat számára, hogy minden bölcsődés korú gyermeket nevelő és dolgozó szülőnek segíteni tudjanak; január elsején pedig életbe lép a nagyszülői gyed és a legalább négygyermekes nők személyijövedelemadó-mentessége.

Utóbbiról közölte, múlt pénteken az Országgyűlés elfogadta az adótörvényekre vonatkozó jogszabályt, amelynek része, hogy a legalább négy gyermeket felnevelő nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól a kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár majd, és megmarad a családi adókedvezmény rendszere is a korábbi gyakorlat szerint – hangsúlyozta Novák Katalin.

Kiemelte, azt szeretnék, hogy Magyarország és a magyar nemzet erős legyen, ehhez pedig jól teljesítő gazdaságra van szükség, valamint arra, hogy minél több vágyott, tervezett gyermek megszülessen.

A kormány szerint a gazdasági növekedésnek a családtámogatások megfelelő működése is a záloga, és bíznak abban, hogy a jövő évi 4 százalékos GDP-növekedés eléréséhez a Családvédelmi Akcióterv is hozzájárulhat.

A népesedési fordulatot pedig nem "külső erőforrásokban", hanem a magyar gyermekek születésének támogatásában látják, mert

a magyar fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének, a családpolitika pedig segíteni szeretne azoknak a nehézségeknek a leküzdésében, amelyek a gyermekvállalás előtt állhatnak – hangoztatta az államtitkár.

Novák Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyben már közel 2,5-szer akkora összeg áll rendelkezésre családtámogatásokra, mint 2010-ben, tehát a jövő évi a családok támogatásának költségvetése lesz.

Az akciótervnek köszönhetően 2020-ban 162 milliárd forint maradhat a gyermeket vállaló és nevelő családoknál, a kölcsönön alapuló támogatásokon keresztül pedig várhatóan további 700 milliárd forint kerül a családokhoz – mondta el az államtitkár.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
"a magyar fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének"

Kezd beakadni a lemez... Na mi van nem szülnek parancsa a nők. Még pénzzel sem lehet prostituálni őket szülésre..?:) De érdekes, lehet nem is ez a baj...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Mirabilis: Ismerős mi 4 gyermeket neveltünk fel nagyjából egy fizetésből, mert a nejem gyesen volt előbb a fiúkkal aztán meg a lánnyal, 1971 után csak '81. ben tudott újra munkába állni, '87 ig akkor született a lányunk, utána már nem tudott elhelyezkedni, meg elég is volt neki a 6 tagú család, meg a háztartás...Végül is ez a kedvezmény nem az egyszerű embereknek lett kitalálva, hanem a ,,mosónő,, féléknek !!!
mariaberta
Családcentrikus???! Az hát! Tömegesen lakoltatják ki a családokat, a gyermekek mennek valamiféle intézetbe, a család többi tagjai mennek az erőbe, vagy az aluljárókba, mert ez a kormány kedves Novák elvtársnő olyan CSALÁDCENTRIKUS!
Lepényleső
Szeretnének,ha a kormánytól nem félnének,de félnek,ezért most Európa különböző
országaiban szülnek,s haza már csak látogatóba jönnek,- keserűségükre a szülőknek?
S ezért sokan látják ezt a bán,s pribékjei által elkövetett főben járó bűnnek?
advocat
Szeretnének, csak nem tudják miből fogják eltartani. Már aki arra gondol, hogy nem csak a farkából akar megélni. (Van ilyen is, nem kevés. Kik is?)
Borsodi
Igen a Magyar nők család centrikusak de nem hülyék.Tudják,hogy egy gyerek vállalás mivel jár,ebben az országban igen nagy a kockázat.Bizonytalan a jövő kép.Ne vegyük azokat az anyákat egy kalap alá azokkal akik nem szülnek,ha nem szaporodnak és segélyből élnek .
vacsi
A családcentrikus, gyerekeket szerető magyar fiatalok joggal várnák el, hogy ha pl. olyan tragikus szülés áll elő, mint néhány napja a mátészalkai kórházban, akkor az orvosok figyeljenek az édesanyára, vegyék észre, hogy baj van, és persze, segítsenek! És ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, akkor ne betolják a holttestet egy szobába, hogy "ott van, nézze meg" - mármint a férje!
Ennél még az is jobb lett volna, ha a falusi vajákosasszonyt hívja a család!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.