Egyesek szerint az erősödő bérverseny állhat az adósság megugrása mögött

Egyetlen hónap alatt, júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adóssága – írja a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai alapján a Napi.hu.

A kórházankénti adósságlista nem tartogat különösebb meglepetéseket:

a két éllovas változatlanul a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház, az előbbi 3,3 az utóbbi csaknem 3 milliárdos adóssággal. A Péterfy júniusi növekménye 262, a Honvédkórházé 288 millió forint volt.

Nagyon megugrott a kórházak adóssága

Az összeállítás szerint az adósságok júniusi elszállása azért is figyelemre méltó, mert ebben az időszakban rendszerint jellemzően megtorpan a növekedés, tavaly például az átlagos 3,5 milliárd helyett júniusban 1,3 milliárddal, 2017-ben az átlagos 3 milliárd helyett 1,2 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.

A mostani, 43 milliárdos adósságszintet tavaly szeptember közepére érték el a kórházak, tehát most 2,5 hónappal előbbre tartanak, mint egy évvel ezelőtt.

Az adósságállomány brutális megugrását, az ilyenkor szokásos megtorpanás helyett többen is az orvoshiány miatt a forrásokat felemésztő bérversennyel magyarázzák. Hallani olyan véleményt is, hogy a júliustól beharangozott új finanszírozási rendszerre való felkészülésként álltak le a kifizetések.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(napi.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.