Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.

A miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, míg végül sikerrel járt.

Kiemelte, az Európai Unióban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben a polgárok ki tudják fejezni akaratukat.

Gulyás Gergely jelezte:

a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, korábban szintén sikerrel vitték végig a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezést, amiről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell.

Hangsúlyozta, az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzenek a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsék őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint saját kultúrájuk megőrzésében.

Gulyás Gergely kitért arra is, azért is üdvözölték az uniós csatlakozást, mert abban reménykedtek, hogy a nemzetiségeket elnyomó kommunista politikával ellentétben az EU-ban a határok jelentősége másodlagossá válik és mindenkinek lehetősége lesz identitása megvallására.

Ugyan nagyon sok mindenben csalódtunk, de ma is úgy gondoljuk, hogy amikor jogállamiságról van szó az Európai Unióban, akkor ennek egyik legfontosabb vonatkozása éppen a nemzetiségeket megillető egyéni és kollektív jogok

- fejtette ki.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is minél többen támogassák a kezdeményezést, aminek legegyszerűbb módja az internetes aláírás a www.nemzetiregiok.eu oldalon.

Gulyás Gergely emellett

minden magyarországi párttól és civil szervezettől is támogatást kért az aláírások összegyűjtéséhez, továbbá közölte, a Rákóczi Szövetség jelezte, segít a kezdeményezés szervezőinek.

Gulyás Gergely a civil szervezetektől is támogatást kért

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről Budapesten 2019. július 21-én. MTI/Máthé Zoltán

Izsák Balázs, az SZNT elnöke köszönetet mondott a kormány segítségéért, aláhúzva azt is, hogy

a polgári kezdeményezésért folytatott hatéves uniós perben is végig maguk mellett érezhették a magyar kabinet támogatását.

Az EU-tagság jelentőségéről szólva elmondta, a rendszerváltás előtt még csak nem is remélhették, hogy a székelység és a magyar kormány közösen tud majd fellépni egy európai fórumon a székelyek jogainak védelmében. "Ez a jó az Európai Unióban" – tette hozzá.

Az SZNT vezetője kitért arra is, az elszakított területeken vannak olyan magyar többségű régiók, amelyek a mai napig megőrizték nemzeti jellegzetességeiket. A polgári kezdeményezés célja tehát, hogy ezeknek a területeknek maradjon meg a regionális identitása. "Maradjanak meg magyarnak, maradjon meg Székelyföld székelynek, de ugyanez érvényes Kalotaszegre, Érmellékre, Partiumra, a Felvidék magyar többségű területeire" – fogalmazott.

Izsák Balázs jelezte, céljuk eléréséhez a magyar kormány és társadalom támogatására is szükségük van.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök magánlátogatáson van Szentpéterváron.

A miniszter ugyancsak kérdésre közölte, az egész ország büszke lehet arra, hogy Magyarország 2027-ben ismét vizes világbajnokságot rendezhet. Hangsúlyozta, a két évvel ezelőtti, nagy nemzeti sikert jelentő rendezés után nem kell új sportlétesítményt építeni, vagyis várhatóan csak a rendezési költségekkel kell majd számolni, amit biztosan meghaladnak majd a bevételek.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Dudadani neked segíteni ??? Majd ha az Osztyapenko lépést vált a szoborparkban!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
"Kicsi vagyok. Kicsi vagyok,Ha megnövök Beléd rúgok. Még még még még még Ennyi nem elég.
Egyre feljebb furakodom. Jaj de magas ez a torony.Még még még még még Ennyi nem elég.
Repül a bálna Repül a bálna Ez a parancs Érik a narancs Repül a bálna Repül a bálna Aki hülye, Az is marad
Megtanultam, tudom a válasz Kicsi az ország nagy a bánat Még még még még még Ennyi nem elég." /Republic
kereső
Nem tudom, hogy kinek van még ilyen vastag bőr a pofáján a kormányból.Ez a rinocéroszarcú kéri a civilek -és a többi/ellenzéki/ párt támogatását az újabb lopáshoz? Mond GG. nem elég az hogy 100 milliárdokkal támogatjátok a határontúliakat a magyar adófizetők pénzéből- itthon meg szétrohad minden. Komolyan mondom, ekkora pofátlanságot azért nem gondoltam. Tudod ki támogasson titeketÍ?- a hétnapos ménkű, az.
grincss
Az anyja hátán aláírom, mikor előttem térdepel és kényeztet!
Eriksson
"a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel."
Ha nincs egymillió aláírás, akkor az unió nem is foglalkozik a "kérdéssel"? Aki nem ír alá, az dögöljön meg?
Gauntlet
Pofa az van ! tételesen megölik, üldözik a civil szervezeteket, most meg segítséget kérnek? húzzatok a sunyiba ! :(
Eriksson
@Gauntlet: Tételesen milyen civilekről van szó?
Commenter
@kereső: itt már civil szervezet és civil szervezet között is különbség van. Nincsenek rendben a "Soros bérenc" civil szervezetek, vegzálhatók, eltaposhatók, ám az ő általuk támogatott természetesen bomlasztó jelleggel működő álcivil szervezetüket még támogassuk is, Majd aláírom ha áder nem találja rendben a stop sorost meg a rabszolgatörvényt.
papa.49
Dudadani neked segíteni ??? Majd ha az Osztyapenko lépést vált a szoborparkban!!!
Eriksson
@over: Jó. de ha harcolni akarunk a népek jogaiért, az csak háborút szül. Abban elpusztul mindenki, akit odaküldenek.Mert a nép magától nem indul meg.
RonaGyuri
ugyan már csak a szokásos idétlen paraszt-vakítás!
Ad hozzászólások: ártunk és qurmányunk retardációja gyorsulásánál is nagyobb az ide delegált ócska fun-jainak rohadása; már a napnál is világosabb tényeket is tagadják! =))
Macskaszem
A sok vegzálásért cserébe tessenek támogatni ezt a lárvaképű szarházi hazudozót!
verőce21
Sőt, a színházakban is orbánt dicsőítő darabokat kellene előadni, akkor lesz lóvé... :)
Jozefina
Mi baj van Székelyfölder azon kívül, hogy nem mészáros birtok??!!! Eu polgárok, semmiben nincs hátrányuk!!!
nezelodo
@verőce21: Látom ellátod jó tanáccsal őket, aztán ne csodálkozz ha ráugranak, és megcsinálják, hiszen Rákosi elvtárs hatvanadik születésnapját is az operaházban tartották, nem kisszámú politikai lakáj vastapsa közepette. A mostaniak meg akár álmodhatnak nagyot is, hiszen ilyen célra számtalan stadion áll rendelkezésükre. Ajánlanám a Sz.fehérvárit, ahol a hódolóknak egy pohár stadioni csapvíz elfogyasztása lenne a belépődíj!
Eladott Ország
Azért abban van valami elemi erejű undorítóság, hogy az Európai Tanács milyen undorító módon hányt bele az európai választópolgárok orcájába és köpte le a demokratikus választást -, amikor Gulyás Gergely jóllakott óvodás Miniszterelnökséget vezető sztárjogász tényleg a cigányokat a civilek ellen és a civileket a cigányok ellen kijátszva, uszítva tolja, hogy nekik márpedig jár a Norvég Alapok 70 milliárdja és vagy ők fogják megmondani, hogy annak a 10%-át ki mire költse, vagy senki. Mert nekik egyáltalán nem elég a 90%, ők a 70 milliárd 100%-áról akarnak dönteni. Norvégia részéről elvárás, hogy a teljes össze 10 százalékát egy kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között, ezért inkább nem kell nekik 63 milliárd, csak azt a 7 milliárdot nehogy olyanok kapják és ne olyanok rendelkezzenek a sorsáról, akik nincsenek rajta a kormány pozitív, rezsimet éltető, széllel szembe soha nem pisilő szervezetek listáján. És b@sszameg, Gulyásnak tényleg ráfért a pofájára, hogy Norvégiával a vita tárgya az, hogy ők, a magyar kormány nem viselik el, hogy az amúgy is jól eleresztett Soros-szervezetek kapják azt a pénzt, hanem az egészet a cigányok felzárkóztatására (!), mert ott sokkal jobb helyen lenne. Ez az az cinizmus és arrogancia, amit még Lázár János, a műfaj egyik felhőkarcolója is megirigyelhetne.
namihami
Csekket is mellékelt hozzá? Biztos maradt még a Lendvayban. Ha nem, akkor csak megvan valahol az a nyomdai klisé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.