Korábban több hírportál is arról számolt be, hogy tudomásuk szerint az intézetben mindennapos, hogy a lépcsőházban, igen rossz körülmények között várakoznak a betegek órákon át.

A 24.hu és az Index információi szerint hajnalban még rosszabb a helyzet: sokan ugyanis már a 7 órai nyitás előtt is sorban állnak, hogy biztosan megkaphassák aznap a kemoterápiás kezelést.

A kemoterápiára váró betegek hajnali 5 órától állnak sorba egy szűk lépcsőházban, hogy 7 órától sorszámot húzhassanak maguknak az aznapi vizsgálatokra

– fogalmazott az Index az Országos Onkológiai Intézetben kialakult állapotokról csütörtökön.

A 24.hu azt írta, még a sorszámhoz is sorszámot húznak azok a betegek, akik kemoterápiás kezelésre mennek. A lap hozzátette: "a hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek, márpedig az idő szorít: 11-ig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kemoterápiás kezelést.

Az intézet estére reagált a helyzetre.

Az ATV Híradója kórházi forrásokból úgy értesült, hogy

a hajnali folyosói várakozásokat a jövőben azzal igyekeznek majd kiküszöbölni, hogy nem engedik be a korán érkezőket az épületbe, csak a hivatalos rendelési idő megkezdésekor.

Augusztustól pedig bevezetik az elektronikus előjegyzési rendszert is.

Az Onkológiai Intézet nem cáfolta az ATV Híradójának értesülését.

Az intézet közleménye szerint azonban

a rendelés megkezdése előtti várakozás nem a kórház hibája, a teljes elektronikus előjegyzési rendszer pedig fejlesztés alatt áll.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint

a szakdolgozók hatékonyabb bevonásával lehetne csökkenteni a várakozási időket, például úgy, hogy a kezelésekről nem kizárólag az orvos konzultálna a betegekkel.

A Párbeszéd szerint a kormánynak a 2006-os rákellenes program végrehajtása mellett a betegutak megoldására kellene koncentrálnia. „Sajnos azt látjuk, hogy Orbán Viktor és Kásler Miklós még mindig inkább stadionokra költ, és 500 millió forintból létrehoznak egy Onkológiai Akadémiát, ahelyett, hogy mondjuk ezt az 500 millió forintot a betegutak rendezésére, és ennek az egész helyzetnek a rendezésére költenénk” – mondta Szabó Tímea az ATV-nek.

A kormányszóvivő szerint az egészségügyi államtitkárság meg fogja vizsgálni a helyzetet, és ha indokolt, megteszi a szükséges lépéseket.

Forrás: Index, ATV, 24.hu

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay CCo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.