Az Egyesült Államok számíthat Magyarországra a közös értékeikért folytatott küzdelemben – írta a Newsmax amerikai híroldalon kedden megjelent cikkében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács: az USA-nak nem kell aggódnia, Magyarország támogatja

Kovács Zoltán arra reagált, hogy Nancy Googman Brinker korábbi budapesti amerikai nagykövet ugyanezen a honlapon előzőleg mint "egykori szövetségesként" és "kétes hírűvé" vált államként jellemezte Magyarországot egy véleménycikkében.

Egykori? – kérdezte az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is szilárd tagja a NATO-nak, és belefogott a kommunista rezsim bukára óta eltelt 29 év legnagyobb katonai fejlesztési programjába. Magyarország fokozatosan növeli védelmi kiadásait, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök ígérte, (e téren) "2024-re többé-kevésbé elérjük a GDP két százalékát" – írta.

Magyarország ezzel azon mindössze öt NATO-tagország közé kerül majd, amely teljesíti a kétszázalékos vállalást. Magyarország vezeti éppen most a Balti Légfelügyeleti Missziót, amely Észtország, Lettország és Litvánia légterét védelmezi – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy Orbán Viktor az amerikai függetlenségi nap alkalmából Budapesten tartott ünnepségen arról biztosította hallgatóságát, hogy számolhatnak Magyarországgal a közös értékekért vívott küzdelemben, "akár a tárgyalóteremben, akár a csatamezőn".

Kovács Zoltán írásában emlékeztetett arra, hogy Magyarország aláírta az Egyesült Államokkal a védelmi együttműködési megállapodást, és Nancy Goodman Brinker állításával ellentétben az Országgyűlés ezt júliusban ratifikálta is.

Az államtitkár megjegyezte: Ukrajna együttműködése a NATO-val nem Magyarország miatt szenved károkat, ahogy a volt amerikai nagykövet állítja, hanem a saját törvényei miatt, amelyek megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. "Nem fogunk mentegetőzni azért, hogy előtérbe helyezzük a Magyarországon kívül élő magyar kisebbség jogait, és számon kérjük Ukrajnán azt, hogy eleget tegyen a kötelezettségvállalásainak" – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári (budapesti) látogatása során azt mondta, hogy az Egyesült Államok hajlamos volt elfeledkezni Közép-Európáról, és magára hagyta a térséget. A Trump-kormányzat alatt ez változóban van, és örülünk, hogy az Egyesült Államok visszatér, nem csak mint fontos stratégiai szövetséges, hanem mint az Európán kívüli legnagyobb követlen befektetői forrásunk – írta Kovács Zoltán a reagálásában.

Kép és szöveg: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Az USA huzatosra fosta magát a félelemtől egészen addig, amíg szőrös kovács nem jelentette be, hogy támogatjuk őket. Kovácsnak át kéne gondolnia, hogy mikor mit mond, hogy ne röhögjön rajta a fél világ
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Na! Ez az abszolút nagyképüség:
.
Amikor csapolás után a répája helyett a VILLANYOSZLOPOT rakja a helyére!
nezelodo
@advocat: Drezdából került a vezér mostani földi paradicsomába. Feltehetően nem csak az emlékeit vitte innen magával, hanem a KGB irattárát is.
nezelodo
@Nessy: Tudnék mesélni róluk, a munkahelyemen volt idő amikor százával dolgoztak. Azokat a zabrálásokat nem maguktól csinálták a kiskatonáik, de ha lebuktak ők kerültek hetekre a verembe.
Nessy
@nezelodo: Egyszer valamiért a Szentkirályszabadjai táborba mentünk többen , visszaadni a betörés helynél feledett tiszti sapkát. Amit ott láttunk az ijesztő volt, ahogy a kiskatonák éltek! Ott értettük meg, hogy miért adják el a lelküket is ennivalóért, és pár forintér.
Eladott Ország
nol.hu/data/cikk/1/55/44/61/cikk_1554461/210-004_A667197E3EEB1CF0AC3C0F8336D9E79581735E86-nol.jpg
Jobban illenék talán a párhuzam illusztrálására a klasszikus vicc, amelyben az egér és az elefánt együtt siet át az új hídon. Az egér büszkén néz fel az elefántra, és azt mondja neki: Dumbó, hallod, hogy dübörgünk? Orbán: „Kontinensünkön ma mi, magyarok vagyunk a földrész gaulle-istái.” A hasonlat enyhén nagyképű, még ha igaz is, hogy az egykori francia elnök sokáig lenyelhetetlen falat volt az integráció felé araszoló Európának. A maga idejében azzal bosszantotta a kontinens vezetőit, hogy két ízben is megvétózta Nagy-Britannia csatlakozását, majd hónapokig bojkottálta az Európai Tanács működését, mert be akarták vezetni a minősített többségű szavazást a konszenzusos döntéshozatal helyett. Korábban is megesett már, hogy Orbán az európai integráció régi nagyjaival példálózott. S mivel a „mi, magyarok” fordulat a kormányfő beszédeiben gyakran helyettesíti az egyes szám első személyt, ez esetben is úgy kell értenünk, hogy önmagát hasonlítja a hajdani francia elnökhöz.De Gaulle: „Európa az Atlanti-óceántól az Urálig terjed, ami meg fogja határozni a világ sorsát.” Orbán Viktor: „Európa egy agresszív, szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett...”. Hol itt a hasonlóság, kérdem én?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.