Több mint ötmillióan ritkán vagy sohasem tudnak elmenni nyaralni, a többiek általában 50 és 100 ezer forint közötti összeget szánnak fejenként az utazásra.

Mintegy 3,7 millió magyar felnőtt sohasem nyaral – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített.

A lap hozzáteszi: kézenfekvően a kor és az anyagi helyzet dönti el, ki hogyan vakációzik. A közvélemény-kutatás szerint minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy otthon tölti a nyári pihenését:

a 60 év felettiek majdnem 70 százaléka (ez hozzávetőleg 1,4 millió embert jelent) nyaral a négy fal között, a 45-59 éves korosztálynak pedig 37 százaléka nem engedhet meg magának sem belföldi, sem külföldi kiruccanást.

Sokan csak álmodoznak a nyaralásról

A Népszava szerint mivel a Fidesz, a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP szavazóbázisában markánsan vannak jelen az idősek és az alacsonyabb végzettségűek,

így e három párt hívei pihennek nyáron a legkevesebbet belföldön vagy külföldön.

A szocialista szimpatizánsok 73 százaléka kénytelen kihagyni a nyaralást, a DK esetében ez az arány 52 százalék, míg a kormánypárt híveinek 48 százalékának nincsenek nyári úti élményei.

A Momentum képzettebb, zömmel nagyvárosi támogatói nyaralnak a legtöbbet a pártszimpatizánsok közül: 38 százalékuk évi több belföldi vagy külföldi lazulást is beiktat, 38 százalékuk pedig legalább egyszer nyaral egy esztendőben.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Bezzeg időkben mindenki mehetett nyaralni vállalati üdülőkbe, SZOT üdülőkbe, stb. Családjával egyetemben!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
"az ország biztos lábakon áll" Köszi! ja... nem !!
Jozefina
Bezzeg időkben mindenki mehetett nyaralni vállalati üdülőkbe, SZOT üdülőkbe, stb. Családjával egyetemben!!!
KisGenyo2
@Jozefina: Mi a szüleimmel vadkempingezni jártunk a Dunapartra, de amióta nemzeti park lett, még járművel behajtani is szigorúan tilos. ;-)
KisGenyo2
Szerintem meg sokan akkor sem mennek, ha amúgy megengedhetnék maguknak. Jó pár ember nem szeret mondjuk nem a saját ágyában aludni. Ezt is megértem. Tényleg sokan vannak, az okok között pedig nem látom...
De ott a cigi, meg a pia. Az ország fele nem engedhetné meg magának, mégis tolja. Jellemzően pont az a fele, akiknek anyagilag kevesebb jut.
Ezért én az ilyen felmérések megmagyarázatában nem nagyon hiszek, mert mindenki azt mond rá, amit az ő éppen aktuális politikai érdeke diktál. Valószínűleg a valóság azonban egészen más.
papa.49
Igen általában azok akiknek kicsi a nyugdíja, a fizetése, tisztára transzban vannak, hogy hová is menjenek
nyaralni, Maradra, vagy a ,,Járda szigetekre,, !!!
maci0427
Azért basszus be kell osztani valahogyan azt a kis pénzt és ellehet menni sétálni vagy egy kis olcsóbb kirándulásra, de van aki másra költi el feleslegesen a pénzét mert az fontosabb neki ! Na jó, nyílván akiknek 100 ezer alatt van a nyugdíjuk és sok a kiadásuk vagy van hitelük, főleg egyedüli nugdíjasok azok nyílván másként gondolkodnak, vannak akiknek 200 - 300 ezer a kettőjük nyugdíja és minden pénzt elszúrnak elcsesznek minden hülyeségre ! Beosztani a pénzt képtelenek !
Nessy
@maci0427: Idefigyeljen kedves!Árulja már el, hogy egy egyedül élő nyugdíjas havi 100 ezerből milyen "hülyeségekre tudja elcseszni a pénzét"? Tudom, hogy fura, de a világítás, fűtés, tv előfizetés, közös költség stb. személyek számától független!
Egyébként igaza van! Több évtizedes munka után, mi a fenének akar valaki szinházba, fürdőbe, kiállításokra járni! Egy új kabát, cipő? Esetleg a kínai boltból. Elromlik a mosógép? Fiatal korában is kézzel mosott!
Remélem, mire maga megöregszik, olyan nyugdíja lesz, hogy a riviétára mehet minden évben!
Macskaszem
Sok oka lehet annak, ha valaki nem nyaral. Ahogy olvasni, zongorázni, lovagolni stb. sem szeret mindenki, úgy nyaralni sem. De van aki a kertet nem hagyhatja ott, van aki az állatot, netán beteget kell gondoznia, és hát van, akinek eleve kevés a pénze, szóval nem csak az nem nyaral, aki elissza, eldohányozza az árát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.