Több mint ötmillióan ritkán vagy sohasem tudnak elmenni nyaralni, a többiek általában 50 és 100 ezer forint közötti összeget szánnak fejenként az utazásra.

Mintegy 3,7 millió magyar felnőtt sohasem nyaral – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített.

A lap hozzáteszi: kézenfekvően a kor és az anyagi helyzet dönti el, ki hogyan vakációzik. A közvélemény-kutatás szerint minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy otthon tölti a nyári pihenését:

a 60 év felettiek majdnem 70 százaléka (ez hozzávetőleg 1,4 millió embert jelent) nyaral a négy fal között, a 45-59 éves korosztálynak pedig 37 százaléka nem engedhet meg magának sem belföldi, sem külföldi kiruccanást.

Sokan csak álmodoznak a nyaralásról

A Népszava szerint mivel a Fidesz, a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP szavazóbázisában markánsan vannak jelen az idősek és az alacsonyabb végzettségűek,

így e három párt hívei pihennek nyáron a legkevesebbet belföldön vagy külföldön.

A szocialista szimpatizánsok 73 százaléka kénytelen kihagyni a nyaralást, a DK esetében ez az arány 52 százalék, míg a kormánypárt híveinek 48 százalékának nincsenek nyári úti élményei.

A Momentum képzettebb, zömmel nagyvárosi támogatói nyaralnak a legtöbbet a pártszimpatizánsok közül: 38 százalékuk évi több belföldi vagy külföldi lazulást is beiktat, 38 százalékuk pedig legalább egyszer nyaral egy esztendőben.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(nepszava.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Bezzeg időkben mindenki mehetett nyaralni vállalati üdülőkbe, SZOT üdülőkbe, stb. Családjával egyetemben!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
Szerintem meg sokan akkor sem mennek, ha amúgy megengedhetnék maguknak. Jó pár ember nem szeret mondjuk nem a saját ágyában aludni. Ezt is megértem. Tényleg sokan vannak, az okok között pedig nem látom...
De ott a cigi, meg a pia. Az ország fele nem engedhetné meg magának, mégis tolja. Jellemzően pont az a fele, akiknek anyagilag kevesebb jut.
Ezért én az ilyen felmérések megmagyarázatában nem nagyon hiszek, mert mindenki azt mond rá, amit az ő éppen aktuális politikai érdeke diktál. Valószínűleg a valóság azonban egészen más.
papa.49
Igen általában azok akiknek kicsi a nyugdíja, a fizetése, tisztára transzban vannak, hogy hová is menjenek
nyaralni, Maradra, vagy a ,,Járda szigetekre,, !!!
maci0427
Azért basszus be kell osztani valahogyan azt a kis pénzt és ellehet menni sétálni vagy egy kis olcsóbb kirándulásra, de van aki másra költi el feleslegesen a pénzét mert az fontosabb neki ! Na jó, nyílván akiknek 100 ezer alatt van a nyugdíjuk és sok a kiadásuk vagy van hitelük, főleg egyedüli nugdíjasok azok nyílván másként gondolkodnak, vannak akiknek 200 - 300 ezer a kettőjük nyugdíja és minden pénzt elszúrnak elcsesznek minden hülyeségre ! Beosztani a pénzt képtelenek !
Nessy
@maci0427: Idefigyeljen kedves!Árulja már el, hogy egy egyedül élő nyugdíjas havi 100 ezerből milyen "hülyeségekre tudja elcseszni a pénzét"? Tudom, hogy fura, de a világítás, fűtés, tv előfizetés, közös költség stb. személyek számától független!
Egyébként igaza van! Több évtizedes munka után, mi a fenének akar valaki szinházba, fürdőbe, kiállításokra járni! Egy új kabát, cipő? Esetleg a kínai boltból. Elromlik a mosógép? Fiatal korában is kézzel mosott!
Remélem, mire maga megöregszik, olyan nyugdíja lesz, hogy a riviétára mehet minden évben!
Macskaszem
Sok oka lehet annak, ha valaki nem nyaral. Ahogy olvasni, zongorázni, lovagolni stb. sem szeret mindenki, úgy nyaralni sem. De van aki a kertet nem hagyhatja ott, van aki az állatot, netán beteget kell gondoznia, és hát van, akinek eleve kevés a pénze, szóval nem csak az nem nyaral, aki elissza, eldohányozza az árát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.