A kínai piac hatása és a munkabérek emelkedése mellett további gondot is látnak a termelők.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács július közepén közölte, hogy nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt. Írtak arról is, hogy az ágazati technológiai fejlesztések üteme nem tud lépést tartani a külföldi vetélytársakkal, holott a legnagyobb cégek több milliárdos beruházásokon vannak túl.

Úgy látják, a gond az, hogy „minden pályázatnál lényegében vállalni kell a munkaerő-bővítést, vagy legalább a létszám megtartását, ami sokszor éppen a fejlesztés miatt már nem lenne indokolt” – mondta a HVG-nek László Róbert makói termelő, aki tagja az egyik legnagyobb cég, az Alföld Tej Kft. felügyelőbizottságának.

A tejtermelő gazdaságot vezető férfi szerint a munkaerőhiány tényleg nagy probléma, ezt ő maga termelőként is érzékeli, de szerinte az is gond, hogy a fejlesztési pályázatoknál kötelezően kell a létszámot tartani, vagy növelni. Így éppen a célt, hogy versenyképesen termeljenek, akadályozza a támogatás.

(hvg.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
...meg a marhák szakszervezete is érvényesítette befolyását, annyira nem marhák, hogy ingyen tejeljenek. :)
advocat
Minden ár emelkedik! Csak a nyugdíj marad 2,7 %-on! Jó, a kegyes állam majd ad valami nyugdíjprémiumnak nevezett adományt. És ráadásul a miniszterek és társaik azért 30 % körüli béremelést kaptak. Nyuggerek! Lehet Viktorra szavazni. Majd kaptok a választás napján még 5 kiló krumplit. Esetleg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.