A debreceni állatkertben található az ország legnagyobb állatkerti mosómedve állománya, így nem meglepő, hogy idén újra mosómedvével gyarapodott a kert – 170 fajból álló – gyűjteménye – írja közleményében az intézmény.

Mindenkit levesz a lábáról Simon, a debreceni állatkert csöppnyi mosómedvéje

A 65 napos vemhesség után Simon július elsején, született mindössze 63 grammos súllyal és bár nevelését az állatgondozóknak kellett átvállalniuk, az újszülött jó egészségnek és étvágynak örvend, így szépen cseperedik és már fél kilogramot nyom. A vakon születő mosómacival szinte ugyan úgy kell bánni, mint egy csecsemővel: mosdatni, ápolni, és etetni is kell.

Táplálékként egyelőre macska-tejpótló tápszert kap, mellyel a gondozók két óránként etetik. A mosómedvefélék 18 fajból álló családjába tartozó mosómedve (Procyon lotor) nevét arról kapta, hogy valóban meg szokta mosni táplálékát. A jellegzetes külsejű, fekete-fehér csíkos farkú és fekete „álarcot” viselő állat eredetileg az amerikai kontinens víz közeli helyein őshonos, de az 1930-as évektől Európában, főleg Németországban elszaporodott.

Mindenkit levesz a lábáról Simon, a debreceni állatkert csöppnyi mosómedvéje
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahol emberek élnek, ott könnyen megtelepszik, hiszen rendkívül jól tudnak alkalmazkodni. Magyarországon invazív faj, de természetes környezetben jelenléte csekély. 2010 óta tilos hobbiállatként tartani.

Eredeti élőhelyén különösen a túlvadászat veszélyezteti, valamint a közúti balesetek gyakori áldozata, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

man at work
A kis geci tudja, hogy mitől döglik a légy.
De tényleg aranyos.

Nem bírom az érzelmi manipulációt. Engem ne manipulálj érzelmileg, geci!
Simán kinyírlak, ha megbízást kapok rád.
Nem érdekelnek az érzelmek!
man at work
Rossz vagyok?
Igen.
Sajnálom.de ez nem lesz egyszerű)

Mindent tudok a jövőről, amiről te semmit nem tudsz - SEMMIT NEM TUDSZ A SAJÁT JÖVŐDRŐL.
Meghalsz, és ennyit tudsz a saját szánalmas jövődről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.