Közeledik az óvodakezdés hónapja, szeptember, mely nem csak a családok számára jelent kihívást.

A 2018/2019-es nevelési évben összesen 4598 óvoda működik a KSH májusi közlése szerint, ami 19 intézménnyel több, mint az előző évben. Az óvodába beíratott gyermekek száma 326,6 ezer fő volt, számuk 3,8 ezer fővel több az előző nevelési évinél. A 3-6 éves népességből óvodába járók aránya 84,9 százalék.

Az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31,3 ezer, 160 fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A lap ennek okán megnézte a Közszféra Állásportáljának adatait, amelyből kiderült, hogy 803 aktuális álláshirdetés található óvodapedagógusok számára, melyek között 64 olyan intézmény van, ahol több óvónőt is keresnek, akár 5-öt is.

Országszerte több száz óvónő hiányzik

A Pesterzsébeti Nyitnikék Óvodában például 4 határozott, és 10 határozatlan idejű állást is hirdetnek, de például a tiszabői Margaréta Óvoda is összesen 10 helyet hirdet.

A legtöbb betöltetlen álláshely Budapesten van (129), de Pest (116), Szabolcs-Szatmár-Bereg (62) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (57) is komoly hiánnyal küzd. A legjobb helyzetben Tolna (12), Csongrád (11) és Békés megyék (5) vannak.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(penzcentrum.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Nincs mese, akkor automatizálni, robotizálni kell az óvodákat is. XD
Nessy
Majd Rétvári elmondja, hogy nem úgy van az úgy van! Többen tanulnak óvodapedagógusnak, mint előző években. Igaz, hogy ők még csak tanulnak, és ha végeztek, nem biztos, hogy az állami intézményekben akarnak dolgozni. Addig meg? Az csak részletkérdés, amivel a kormány nem foglalkozik! Lényeg, hogy szülessenek gyerekek, hogy kötelező az óvoda 3 éves kortól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.