A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig – tájékoztatta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár az MTI-t kedden.

Ömlenek a milliárdok a lakossági szuperpapírba

A legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet – tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette: az állami függetlenség, az önállóság a pénzügyekben is elengedhetetlen, és egy ország akkor cselekszik helyesen, ha polgáraira támaszkodik úgy, hogy biztonságos, előnyös és magas hozammal bíró megtakarításokat kínál fel számukra.

Gion Gábor elmondta: a MÁP+ eddigi jegyzési adatai azt vetítik előre, hogy a legújabb magyar állampapír egyrészt képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni, másrészt csökkentheti a lakosságnál lévő készpénzállományt. Ezt alátámasztják a legfrissebb becslések, amelyek szerint a vásárlások mintegy fele új forrásokból, azaz egyéb befektetési alapokból, illetve bankbetétek és készpénz felhasználásából származik – mutatott rá.

A lakosság jelenleg az államadósság mintegy 25 százalékát birtokolja, de ez az arány a jövőben jelentősen megnőhet – jelezte Gion Gábor. Emlékeztetett, hogy a kormány célja az eddig elért gazdasági eredmények megvédése, amelyet segíthet az, ha a magyar emberek erőteljesebben vállalnak szerepet az államadósság finanszírozásában. Ezt szolgálja a Gazdaságvédelmi Akcióterv 13+1 pontjaként bevezetett MÁP+ is.

Az államtitkár kitért arra, hogy a belföldi finanszírozás növekvő arányát a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe az idén februári felminősítések alkalmával. Az államadósság csökkenésével párhuzamosan annak szerkezete is biztonságosabbá vált. A devizaarány ugyanis a 2011. év végi 52 százalékról 2018-ra 20 százalékra csökkent – emlékeztetett.

Gion Gábor hangsúlyozta: az új állampapír vásárlásával a lakosság is jól jár, a MÁP+ olyan megtakarítási lehetőséget kínál, amely adómentes, rugalmas futamidejű, magas kamatozású és biztonságos, hiszen értékhatártól függetlenül a tőke teljes összegére, valamint a kamatokra teljes körű az állami garancia.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@RonaGyuri: Akár még jó döntés is lehetne,

de ártunk és qurmányunk sumákolása és más derék szokásai arra mutatnak, hogy itt is valami hatalmas disznóság van kialakulóban

Ahogy mondani szokás fejtől és lábtól egyaránt bűzlik. Pedig akár jó ötlet is lehetne, de nagyon nagy valószínűséggel – most is – csak a megszokott lenyúlások vannak mögötte.
A hvg.hu írta meg, hogy „Egy újabb Munkácsy-gyűjtemény megvásárlását és ennek bemutatása érdekében egy új Munkácsy-múzeum létrehozását tervezi a kormány – derül ki a birtokunkba került, még titkos előterjesztésből.”. Ahogy azt is, hogy eredetileg nem csak az előterjesztés lett volna titkos, de az egész üzlet: „A cél nem nyilvános kormányhatározat kiadásával érhető el”!
No itten van az a bizonyos eb elhantolva: mi lehet az a cél, ami csak egy titkos kormányhatározattal érhető el. Nos egy új múzeum létrehozása biztosan nem lehet az! =))
Lepényleső
Ez az ortodox pénzpolitika titka? Dagad a zsebük,-a befizetéseket magánosítva,
kivétkorkor minden tartozást az adófizetők nyakába varrva?
teuton
Volt egyszer egy bekekölcsön is... Aki abbol valami hasznot is huzott, jelentkezzen! Nem lesz nagy tolongas...
Arra az egybitesek pedig nem gondolnak, hogy a magas kamat magas infaciot gerjeszt! A kifizetendö kamatot viszont nem egy bank a heszonbol, hanem az allamhaztartas a bevetelböl (ado!) fizeti, vagyis az adofizetö a vegen duplan van megkarositva!
Ha az allam valoban becsületes modon akar penzt felvenni gazdasagfejlesztesre / -elenkitesre, akkor miert nem a Europai Központi Banknal teszi, kb. 1%-os (!!!) kamatert??? Ja, hogy ott el is kellene szamolni vele mire es hova megy a penz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.