Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak.

Az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

Az állami ösztöndíj rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a támogatott tanulmányoknak feltételei vannak:

a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie. Érdemes észnél lenni: a gyógyszerészi képzés ára nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

Több ezer hallgatónak kell visszatérítenie az állami képzés összegét

A munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt így leghamarabb 2033 után lehet számon kérni. Az érintettek egy része kérelemre mentesítésben részesült a visszatérítési kötelezettség alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(magyarnemzet.hu)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Mondjuk azt, hogy ok, fizessék vissza. És mi van a kamupártokkal? 2 milliárd forintot kellene visszafizetniük. Ebből 8 ezer forint került befizetésre. Érzi ugye mindenki a kettős mércét?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Mondjuk azt, hogy ok, fizessék vissza. És mi van a kamupártokkal? 2 milliárd forintot kellene visszafizetniük. Ebből 8 ezer forint került befizetésre. Érzi ugye mindenki a kettős mércét?
Eladott Ország
Rommá lopni az országot, lerabolni a piacokat, mindenkit kiszorítani, aki nem tartozik a brancsba, üszkösre adóztatni a kisvállalkozókat és a munkavállalókat, vastagon kitömni közpénzzel az ide települt összeszerelőüzemeket, a lehető legtöbb uniós forrást a haverokhoz terelni, egész régiókat nyomorba lökni, és aki még ezek után is képes piacképes szakmát szerezni és még arra is van pénze, hogy valahogy elvánszorogjon ebből a búvalbaszott országból, azokból is kisajtolni némi pénzt a nyomorultak után, mert a feneketlen zsebek országában ezt is lehet.Kérem azt a munkaidőt és költségeket kifizetni, amit az állami oktatás helyett önerőből oldottunk meg. Kérem a fejlesztésekre fordított költségeim megtérítését, mert anélkül a gyermekem munkaerőpiaci értéke jelentősen kevesebb lenne. Kérem a gyermekeim heti plusz 20 óráját ( a 40 órán felül!) kifizetni, hiszen kb. ennyit tettek bele pluszban a kötelezőkön felül, hogy 20 éves korukra két nyelven beszéljenek, képzettek legyenek informatikai téren, programozásban. Nem az államon múlt/múlik, hogy a gyerekeim képzettek.
Gauntlet
Megint egy agyrém! Fizessetek ti, vissza azt a sok száz milliárdot amit elloptatok! Nemzet sírásói!
Eladott Ország
Adva van egy fiatal, aki szakmát és/vagy diplomát szerzett. Ebbe nagyjából anyagilag belerokkant a család, ő maga valószínűleg nyakig ül a diákhitelben. Miután szembesült vele, hogy az összes diplomájával annyit tud keresni, amiből nagyjából ötvenhat éves korára visszafizetheti a diákhitelt, de ha harminc évig se nem eszik, se ruhát nem vesz, hanem szorgosan spórol, a híd alatt lakik és a patakban mosdik, akkor össze tud kuporgatni egy garzonra valót és marhára nem tetszik neki ez az opció, ezért el akar menni oda ahol megfizetik a munkáját, azok után most röghöz köti ez a bűnöző velejéig rohadt fidesz banda/ maffiaállam!
Málna
@Eladott Ország: Miről beszélsz? Nem köti röghöz, mehet, amerre akar - pár év után. De akár azonnal is. Teljesen logikus és helyes ez így.
Eladott Ország
@Málna: Minden ideköt! m.blog.hu/fe/fenteslent/image/haha.JPG
Mennyi ideig kell Magyarországon dolgozni?
"A diploma megszerzése utáni 20 éven belül annyi ideig kell magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál a társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyt fenntartani, amennyi ideig az államilag támogatott tanulmányok tartottak. Ez 3-9 évet jelenthet (a maximum tehát az, ha egy orvos 6 év helyett a tanulmányi idő másfélszereséig, azaz 9 évig tanul). Aki ezt nem teljesíti, annak átalányként vissza kell fizetnie az állami képzés teljes költségét." Egyben tájékoztatlak, nem tartok szemináriumot orbánjugenteknek! Logikus nektek az ország kirablása, szarházi tróger fideszes seggfej banda!
justhpeter
Ez a sok istenverte fideSS-barom ugye állami képzésen tanult, majd beült a parlamentbe és törvényt hozott.
Málna
@Eladott Ország: Már szóltam, hogy fogd vissza magad, ha velem beszélsz.
Igen, az ösztöndíjnak, az ingyenes képzésnek feltételei vannak. Még jóhogy...Ezt csak helyeselni tudja, akinek nincs Fidesz-fóbiája, és a gyűlölet még nem borította el teljesen az agyát.
Eladott Ország
@Málna: A magyar diákok piacképes diplomáért, tandíjmentes oktatásért mennek külföldre. Azaz a tandíjmentes oktatás Nyugat-Európában nem ismeretlen fogalom, RÖGHÖZKÖTÉS NÉLKÜL, és ott nem kell visszafizetni a tandíjat, ha elhagyod az országot. Egyébként a mai albérlet árak és rabszolga fizetések mellett,( Európa második legszegényebb koldusországa lettünk) konzerváljuk és elzárjuk a továbbtanulás lehetőségét a szegény családoktól, a megnyomorított középosztálytól, ha létezik még egyáltalán. Ehhez a tandíj már csak hab a tortán. Igaz lett az a mondás a régi úri dzsentri világból, "cseléd volt az apád fiam, hát cseléd leszel te is!" DE majd a egyház megvigasztal, hogy "boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok, a kik sírnak: mert õk megvigasztaltatnak." És te erre vagy büszke te fideszes elmebeteg cinikus ,szarházi és még van pofád kiosztani, te gennyláda! Ha pénzért szolgálod ezt a bűnöző szarházi tróger bandát , akkor csak egy gerinctelen patkány vagy, de ha ingyen akkor sürgősen fordulj elmeorvoshoz, mert baj van gazdagon!
hirhatar.com/wp-content/uploads/csak_a_fidesz.jpg
Eladott Ország
@Málna:ma 14:18; "Már szóltam, hogy fogd vissza magad, ha velem beszélsz." Te ki a f@szom vagy te fideszes seggfej!
Ki nem szarja le a pofádat, te cinikus szarház! Börtönben rohadtok meg!
Málna
@Eladott Ország: Kétszer szóltam, többet nem fogok. Lehet, hogy nálad ez a megszokott stílus, nálam viszont nem.
És menj orvoshoz, mert rögeszmés vagy és nem tudsz uralkodni magadon.
Lepényleső
Bokrosnak volt egy nem kis csomagja a kilencvenes években. Ezeknek minden bokorban van
egy-kettő minden egyes héten?
verőce21
Nagyon kellett ez a szigorítás. Jól is néznénk ki, hogy a magyar állam ingyen kitaníttatja és kötöttségek nélkül továbbáll a fiatal.
Kifizeti a taníttatást az államnak, a lakosságnak és mehet.
terlasz
Természetes önvédelemnek gondolom ezt az eljárást.
emerencia
@Eladott Ország: tegnap 10:05 Ha pedig nappalin tanult szakmát és nem hagyta el a hazáját/régióját esélyes, hogy fizikailag is veszélyes, kimerítő munkát fog végezni öreg korában. Akár bírja akár nem, nincs menekvés! O1G világában idősen, betegen kell megbűnhődni a fiatalkori tanulásért. Semmi csoda nincs abban, hogy az ifjúság elvándorol a jogállamokba, hiszen nem ilyen jövőt szán magának és utódainak.
Eladott Ország
@emerencia: Nettó bérükkel fotózkodnak a tanárok, hogy megmutassák: nem emelkedett a fizetésük
index.hu/belfold/2019/07/22/nem_emelkedett_a_szakpedagogusok_bere/
Azután sorolhatnánk a felsorolást, a fizikai és szellemi munka szinte valamennyi minden ágazatában, kivéve a NER vazallusi holdudvarát. Erre még rátesz egy lapáttal a jogállam teljes hiánya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.