Két hónap alatt 340 millió forintnyi pályázatot nyújtottak be az előadóművészeti tao-támogatások helyébe lépett közvetlen támogatási rendszerben a történelem dicső pillanatainak bemutatására szolgáló tematikára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Székesfehérváron.

340 millióból mutatják be a magyar történelem dicső pillanatait

Rétvári Bence a Rákóczi Szövetség II. Kárpát-medencei színjátszó táborának résztvevői előtt felidézte, hogy az új támogatási rendszerben 22 féle tematikus pályázatot írtak ki tavasszal, és a történelem dicső pillanatainak bemutatására 150 millió forintot irányoztak elő. Két hónap alatt ennek több mint duplájára érkezett igény – tette hozzá.

Az államtitkár a kéthetes táborról szólva úgy vélte: a nyugat-európaiaknak nehéz lenne megmagyarázni, hogy a Kárpát-medencében szétszabdalva élő magyarságnak miért fontosak az ilyen lehetőségek. "A közös kultúra és hagyomány összeköt, ilyenkor másodlagos, hogy a határok hol vannak" – fogalmazott.

Rétvári Bence rámutatott, hogy a Koronázási Szertartásjátékban a történelem dicső pillanatai elevenednek meg, és ennek részese lesz mintegy ötven határon túli magyar fiatal.

Az államtitkár méltatta a Rákóczi Szövetséget is, amelynek programjai évente 12 ezer diákot és tanárt mozgatnak meg táborokon, különböző programokon keresztül. Úgy vélte, a szervezet tevékenysége példaértékű, "valódi civil szervezeti tevékenység", miközben akadnak olyan szervezetek, amelyeknek "nagyobb a füstje, mint a lángja, vagyis kevés embert érnek el sok támogatásból".

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte, hogy a tábor az értékekről is szól, mivel a fiatalok megismerhetik a nemzet történelmi fővárosát, továbbá aktív szereplői lehetnek a szertartásjátéknak, amely "a nemzet bölcsőjében" játszódik, ahol sok száz évig valódi koronázásokat tartottak.

Úgy vélte, a történelmi játék korábbi előadásai bebizonyították, hogy "lélekben felépíthető a koronázótemplom, amit a történelem vihara elsodort".

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy nyári rendezvényeik ékköve ez a tábor, amelybe vajdasági, partiumi, felvidéki és kárpátaljai területekről érkeztek diákok.

Szikora János rendező közölte: a IV. Béla életéről szóló előadásban a fiatalok főurakat, táncosokat, farsangi maszkásokat, apácákat, katonákat, tatárokat és parasztokat alakítanak. Jelezte, hogy a következő napokban sok tanulás és mozgás, illetve kevés alvás vár rájuk.

Kép és szöveg: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Tessék: port.hu/cikk/pr/az-elet-magja---iv-bela-koronazasa-fehervaron/article-60342
Európa DNS-e után az élet magja. Történelemhamisítás felsőfokon, ami itt zajlik. Amikor olyan állapotban van politikailag, gazdaságilag, társadalmi szinten az ország amilyenben akkor ilyen "színdarabokra" mennek el milliók? A kásler nevű elmebeteg embertelen miniszteren kívül érdekel valakit az Árpád ház sorsa eredete ilyen mélységben? Az ég szerelmére nem egy rég kihalt dinasztiáé kellene hogy legyen a prioritás hanem a ma emberéé! Azoké elsősorban akik napról napra élnek-halnak egy embertelen rezsimben. Szikorának már sok bukott és drága rendezése volt ez lesz a következő. Nyilván ide is jutott a kísérleti, alternatív és igényes színházaktól elvont pénzből, meg a Nemzetinek nevezett színházba is.
Sámannus
@Commenter: Sokat várnak a korhű jelmezektől és az egyik szereplő vastag fekete keretes szemüvegétől.
Akkorát szól mint egy ágyú.
namihami
Akkor most olyan sok dicsőség volt (darabonként olcsón) vagy az a kevés kerül egyenként sokba?
A kínaiakat kell megbízni:: náluk minden ""óccó"" .és "" töddala"". dicsőség esetén kedvezmény is van.
vacsi
"a történelem dicső pillanatainak bemutatására 150 millió forintot irányoztak elő. Két hónap alatt ennek több mint duplájára érkezett igény – tette hozzá."
Mondjuk, én a feléért is elmondanám...
reagens
Jó, hogy nem a másságot dicsérjük végre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.