November végére vagy december elejére rendkívüli közgyűlést hív össze az MTA. Az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat viszont már szeptemberben átveszi az MTA hálózatát.

Az új kutatói szervezet már szeptembertől átveszi az Magyar Tudományos Akadémia hálózatát – írja a hvg.hu.

Bár az MTA-ITM közötti tárgyalások során még arról volt szó, 2020-tól kerülne csak át a kutatóintézeti hálózat az új állami szervhez, szerda reggel a Magyar Hírlap már arról írt, hogy néhány héten belül összeül az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testülete, a menetrend pedig szeptember 1-jei átvételt ír elő. Maróth Miklós ELKH-elnök is a gyors átvételről beszélt a Magyar Hírlapnak adott korábbi interjújában. A lap úgy tudja, hogy már a szervezet székhelyének kiválasztásán is nagy erőkkel dolgoznak.

Lovász László, az MTA elnöke augusztus 6-án levelet írt az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselőnek, az írásban pedig az szerepel, hogy

az MTA működését érintő törvény kapcsán, valamint az ehhez kapcsolódó feladatok tárgyában rendkívüli közgyűlést tervez összehívni az elnök.

Az időpont várhatóan november 27-e vagy december 2-a lesz, a pontos időpontról később tájékoztat majd Lovász. Levelében leírta azt is, hogy „az Alapszabály szükséges módosítását előkészítő munka elindult”.

Lovász László a levelét azzal zárja, hogy mindenkit arra kér, elfoglaltságait, külföldi útjait úgy tervezze meg, hogy

Akadémiánk életének ezen kiemelten fontos eseményén feltétlenül részt tudjon venni.

Forrás: HVG, Magyar Hírlap

Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"Maróth Miklós ELKH-elnök is a gyors átvételről beszélt"

Amit ma lenyúlhatsz, ne tedd el holnapra!...
kereső
Volt már fenn ez a hir is. Nekem akkor is, most is egy kérdésem van: minek?
human
Húha. Jól értem, hogy az MTA novemberben arról fog tanácskozni, hogy miként készüljenek fel arra, ami már szeptember 1-én megtörténik. Persze, a kormány megígérte, hogy 2020-ban lesz majd csak az átadás.

Kedves tudósok! Ti hisztek még a mesékben?
Desischado
Novemberben tanácskoznak? Ez nekem nagyon Pató pálnak tűnik.
RonaGyuri
Nota bene

s ennek fényében értékeljük ártunk és qurmányunk minden további lépést

Mottó:
Lenin elvtárs csak nem lövetett a gyerekek közé,
Őfenesége ki is lyuggatja a labdát

Tegyünk úgy mintha nem tudnánk, hogy most is csupán egy beteg elme erőszakos tobzódásának újabb – mégha sok eddiginél is elképesztőbb – tobzódásának vagyunk tanúi, sőt bár különböző módon, de elszenvedői is.
Már ott is jól érzékelhető a dolog lényege, amit Maróth Miklós az MTA-tól leválasztott kutatóhálózat vezetője mondott az Egyenes Beszédben: „Orbán Viktor nem akar bele szólni a tudományos kérdésekbe. Ő érdekelt abban, hogy Magyarországon a tudomány sikeres legyen” eddig még csak olyan Lenin elvtársas, de hozzáfűzte: „ mint ahogy minden más is Magyarországon sikeres legyen.”. Na itten van az eb elhantolva: csak a szokásos tobzódásról van szó. Amit csak erősít a következő mondata: „ha van egy épkézláb terv, azt ő hajlandó támogatni, de csak akkor, ha az hatékonyan hasznosul az a pénz, ami arra fordul. ”. Azt meg ugye tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, hogy mit kell érteni hasznosuláson Őfenesége birodalmában!!
Ahogy igencsak jól írja le a dolgot az illetékes NER-társ kinyilatkozása: „minden kutatásra fordított állami támogatásnak meg kell térülnie. Azonban a jelenlegi rendszer nem hatékony, ezért megteremtik az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit.”!!! =))
Nem, nem bírom megállni, hogy ne meséljem el egy kedves anekdotámat a közelmúltból, na jó van annak már vagy 15 éve. Beszélgetvén az egyik világhírű tudósunkkal, akadémikusunkkal szoba került, hogy én matematikus vagyok, mire ő szokott büszke humánértelmiségi reakcióval reagált. Akkor találtam ki (azóta is használom), hogy visszakérdeztem: mit szólnál hozzá, ha én meg azzal dicsekednék, hogy milyen hülye vagyok az irodalomhoz, vagy a művészetekhez? =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.