Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérően nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Ősszel a bevándorlók is szavazhatnak Magyarországon

Az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Jó ideje nem hiszek a választások tisztaságában.
Teljesen mindegy, hogy ki megy el és ki nem, hogy ki kire szavaz. Az eredmény borítékolható. :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Jó ideje nem hiszek a választások tisztaságában.
Teljesen mindegy, hogy ki megy el és ki nem, hogy ki kire szavaz. Az eredmény borítékolható. :(
papa.49
@görbetükör: Sőt már meg is van !!! Tanú ...
papa.49
@durbincs: Tudod hol van Ócsa te picsagyümölcs egyáltalán ???
Most örülhetsz szavazhatsz te is romángeci !!!
Nessy
Már csak a szomszédasszony macskája hiányzik. Az csak kintről, levélben szavazhat!
Gruevszki biztos az I. kerületben fog szavazni!
papa.49
@durbincs: Te nem is szavazhatsz mert még magyarul se tudsz, pedig a köteles elvtárs megmondta csak az igazi magyar aki magyarul beszél, te meg csak dobálod a szavakat a gugliból ide majom !!!
Ezt az Ócsa a Pilis hegységben van TE TALÁLTAD KI BUMBURNYÁK LE SE TAGADHATOD BIZONYÍTÉK VAN A KEZEMBEN !!! AZ ÖSSZES GYALÁZKODÓ MEGSZÓLALÁSOD MÁR LANDOLT A MÉDIA FELÜGYELETNÉL, NEM CSAK AZ AMIT NEKEM ÍRTÁL, HANEM MINDENKIÉ !!!
maci0427
@görbetükör: Ez 1990. -óta lehetséges, de nem bizonyítható! ha a törvények megengednek bizonyos lehetőségeket, akkor minden szabályos és törvényes , az erkölcs meg máás ! Erkölcsösséget nem a politikában kell keresni ! A FIDESZ. addig lesz kormányon, amíg le nem váltja saját magát ! Az meg , hogy Budapesten és más településeken milyen lesz az arány , nem mérvadó, legfeljebb a baloldali települések rába...nak a jobboldali településekkel szemben ! A baloldal amúgy is impotens, ezt lehet látni, képtelenség választani közülük , csak a balhé fokozódik náluk !!!
papa.49
@durbincs: Mi van elakadt a tű a lemezen, vagy kifogytál a magyar szavakból ???
Az ismétlés nem csak a ,,tudás anyja,, HANEM A TÖKFILKÓK MENEKÜLÉSE IS !!!
Macskaszem
Már látom magam előtt, ahogy fideszes aktivisták agitálnak a munkásszállásokon. Elég megfenyegetni őket, hogy takarodó lesz, ha nem a fideszre szavaznak.
tudode
Remélhetőleg már KEVESEBB VAN ELŐRE, mint hátra ezeknek a POLITIKAI SZÉLHÁMOSOKBÓL!
.
Saját magukat fogják ELGÁNCSOLNI amiatt amit elkövettek a HATALOM, és a LÓVÉ OLTÁRÁN a társadalom ellen!
.
Azért BÜNTETLENŰL nem lehet megúszni egy ÁLLAM FOGLYUL EJTÉSÉT
.
www.google.com/search?q=A+foglyul+ejtett+%C3%A1llam&oq=A+foglyul+ejtett+%C3%A1llam&aqs=chrome..69i57j69i64l2j69i60l3.3235j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
------------------------------------------------
.
Miközben mint a rablók ugrálnak ki-, be a bombabiztos jártányuk/ból/ba
.
:hvg.hu/itthon/20180309_A_NER_legnagyobb_menekulesei
.
A SAJÁT MAGUKRA KIRÓTT BÜNTETÉS: a bújkálás!
balos
Amíg a nemzet.rontók leszármazottjai hatalmon vannak nem lesz KORREKT szavazás!Vicc amit a szavazás "ürügyén" megmernek csinálni!
Mrfingusz
Ez csak arra jó hogy ezek a tetvek még többet csaljanak !
Eladott Ország
uploads.disquscdn.com/images/900802138b2c7748f43e89829776cecb571d3301872f9322668f8abb8b77d26c.png?w=600&h=213
uploads.disquscdn.com/images/d856f3a8c814be27974792344d752315d13e42e1c8560ad60b0f38d1c1b591a3.jpg?w=600&h=433
Remélem, amikor majd valamelyik németországi tévé legközelebb tudósítást készít arról, hogy mekkora egy szaros, a demokráciát csak díszletként megtartó ország lettünk, akkor megemlítik ebben a német cégek vezető szerepét is. Eddig ezt valahogy mindig kifelejtették.
cikicakk55
Már előre leírják miért is fognak nyerni. Most tényleg nagy szükség lenne az ellenzék összefogására. Jó lenne ha minél több Magyar város és helység Polgármestere és a város vezetői nem Fideszesek lennének. Nincs már más lehetőség a Fidesz kormány megbuktatásához. Tavaly elkúrta az ellenzék,jó lenne ha idén jobban összefognának.Így is rengeteg lehetőség marad a Fidesznek a csalásra. Persze az is kell,hogy nagyon sok igazi Magyar ember elmenjen szavazni,mert az utóbbi 2-3 hónapban sok ezer új lakos jelentkezett ba az országba.
cikicakk55
@Macskaszem: Ma 10:07
Sajnos igazad van a zsarolásban.Azt azonban nem értem,miért dőlnek be nekik? A szavazó fülkében egyedül vannak. Kinn megígérhetik,hogy a Fideszesre szavaznak,de a fülke magányában,oda teszik az x-et ahová akarják. Én egész biztos ezt csinálnám,ha zsarolnának. Sajnos a megvásárolt cigányok már más tészta,de Ők is elgondolkodhatnának. Mikor nem kell a szavazatuk akkor nem foglalkoznak velük,a kormánytól éhen is dögölhetnének. Állítólag a cigányság rafinált.Szerintem meg nem az.Nincs annyi eszük,hogy elfogadják amit adnak,aztán a fülkében meg oda ixelnek ahová akarnak.Minden normális Magyar embernek fel kéne fogni,hogy ez a kormány az ország megsemmisítésére törekszik.Vissza az oroszokhoz,úgy mint Kádár idejében,de akkor legalább nem volt 4-5 milliárd szegény ember.
kulabombaafityiszre
@durbincs: ma, 09:30
Mit mekegsz itt,gyagyás kecske baszó oláh.
Gauntlet
Hottentoták, hurrik, asszírok nem? Tiltakozok, emberek, tiltakozok !
namihami
És az előre kitöltött szavazólappal. Pusztán a szavazásuk megkönnyebbítése érdekében.
Sámannus
A halcafatot is kiküldik a Földközi Tengerre migránsra halászni?. Másképpen orbányai megbukik. Debrecenbe is jönnek a tuszik, meg a huszik.
csagyi
@Mirabilis: A többi adó félét lehagytad pl:áfa,gépjámű súlyadó,kommunális,kamatadó,értékszerzési,stb.A hivatalok majd nem győzik feldolgozni a lakásokba bejelentkező tömeget.Budapesten várhatóak lesznek100ezrével a pirézek is.
karma1
@fideszes gyökér: Kipihented mar magad, vagy ez meg mindig a tudatmodositod hatasa?
papa.49
Elgondolkoztam ezen a cikkel miért is kéne szavaznia egy külföldi állampolgárnak a magyar önkoris vállaszásokon ??? Ma itt van holnap meg már másutt, ez megint csak a TÖMÉNY CSALÁST SEGÍTI ELŐ !!!
man at work
Erősek, minden az övék, és mégis félnek.
Még most is trükközniük kell - választási csalás szinten...

Ennek a rendszernek Orbánnal lesz vége (természetesen, ha megússza börtönt Orbán, utána megyek és kinyírom), de az van, hogy úgy tönkretették az országot, hogy ebből nem tudunk talpra állni, mint Kádár után.
Igazából Hágában, emberellenes bűncselekményért kéne felenie Orbán Viktornak, a Diktátornak, Európa ellenségének, orosz kémként.
Lepényleső
...s mivel nem tudnak magyarul a választási bizottság segítőkészen kitölti helyettük a
párthűség nevében? ( A kommunistának mondott rezsimben,az analfabéták voltak
hasonló cipőben? Ez látható most ismétlődően? Akkor mi a különbség a kettőben?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.