Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérően nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Ősszel a bevándorlók is szavazhatnak Magyarországon

Az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Jó ideje nem hiszek a választások tisztaságában.
Teljesen mindegy, hogy ki megy el és ki nem, hogy ki kire szavaz. Az eredmény borítékolható. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
A halcafatot is kiküldik a Földközi Tengerre migránsra halászni?. Másképpen orbányai megbukik. Debrecenbe is jönnek a tuszik, meg a huszik.
csagyi
@Mirabilis: A többi adó félét lehagytad pl:áfa,gépjámű súlyadó,kommunális,kamatadó,értékszerzési,stb.A hivatalok majd nem győzik feldolgozni a lakásokba bejelentkező tömeget.Budapesten várhatóak lesznek100ezrével a pirézek is.
karma1
@fideszes gyökér: Kipihented mar magad, vagy ez meg mindig a tudatmodositod hatasa?
papa.49
Elgondolkoztam ezen a cikkel miért is kéne szavaznia egy külföldi állampolgárnak a magyar önkoris vállaszásokon ??? Ma itt van holnap meg már másutt, ez megint csak a TÖMÉNY CSALÁST SEGÍTI ELŐ !!!
man at work
Erősek, minden az övék, és mégis félnek.
Még most is trükközniük kell - választási csalás szinten...

Ennek a rendszernek Orbánnal lesz vége (természetesen, ha megússza börtönt Orbán, utána megyek és kinyírom), de az van, hogy úgy tönkretették az országot, hogy ebből nem tudunk talpra állni, mint Kádár után.
Igazából Hágában, emberellenes bűncselekményért kéne felenie Orbán Viktornak, a Diktátornak, Európa ellenségének, orosz kémként.
Lepényleső
...s mivel nem tudnak magyarul a választási bizottság segítőkészen kitölti helyettük a
párthűség nevében? ( A kommunistának mondott rezsimben,az analfabéták voltak
hasonló cipőben? Ez látható most ismétlődően? Akkor mi a különbség a kettőben?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.