Pár napja egy fiatal a saját injekcióját adta át egy másik gyereknek, miután azt megcsípte a darázs. Itthon amúgy jelenleg hiánycikk az ilyesfajta injekció.

Pár napja történt, hogy egy 14 éves fiú a saját adrenalin-injekcióját adta oda egy kamaszlánynak Badacsonytomajnál, akit megcsípett egy lódarázs és emiatt allergiás rohama lett (hányt, fázott, szédült, összeesett, a lélegzése rövid időre megállt). 

Hiánycikk itthon az életet mentő adrenalin-injekció

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az RTL Híradó utánanézett, egy ilyen injekció amúgy 25 ezer forintba kerül, de az általuk felkeresett gyógyszertárban sem ez, sem pedig az olcsóbb, 15 ezer forintos verzió nem volt kapható.

Ez az injekció adrenalint tartalmaz, ami elsősorban a keringésnek és a szívműködésnek a fenntartására szolgál

- mondta el dr. Nékám Kristóf allergológus a Híradónak, aki arra is kitért, az ilyen injekció arra szolgál, hogy a mentősök kiérkezéséig enyhítse az allergiás rohamokat.

A Híradó anyagából kiderült, hogy az adrenalint tartalmazó injekciót a tavaszi és nyári hónapokban keresik a legtöbben, van, hogy pár hónap alatt hat-hétszázan váltják ki. Egy gyógyszerész a tévécsatornának azt mondta, az ára miatt nem tartják készleten az injekciót, csak előrendelni lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste az RTL Klub, nekik a minisztérium azt válaszolta, azért nem támogatja a társadalombiztosítás az injekciót, mert ezt a forgalmazók nem kérvényezték.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@görbetükör: ...gondolom a nagyot magadhoz képest mondtad...és akkor te egy kis fosos tehénke lennél ?
Nessy
@Csizmás Kond: Ez természetes! Értelmes ember akkor használja, ha olyan helyzetbe kerül, amikor szükség van rá. Nekem csak egyszer kellett 5 év alatt. Viszont megúsztuk az ügyeletre száguldást, elég volt normál tempóban elmenni az orvoshoz. Tudni illik akkor is kell antiallergikum injekció, csak nincs vészhelyzet.
Csizmás Kond
@Nessy: Szerintem akinél kiderül, hogy allergiás az elsősorban azt kéne kezeltesse, mert arra is vagy orvosság...és sokkal jobban járna.
Nessy
@Csizmás Kond: Vannak esetek, amire nincs orvosság! Ilyenek a darázs vagy méhcsípés, a mogyoró allergia, a glutén illetve laktóz érzékenység, és még jó pár dolog. Bizonyos fokig kordában tartható az allergiás aszthma, a por és pollen allergia.
Csizmás Kond
@Nessy: Az allergia immunbetegség, az pedig gyógyítható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.