A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás előtti kampányban 286 sajtótermék tehet közzé politikai hirdetést, ennyien juttatták el ugyanis a törvényben megszabott határidőig árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) – közölte a szervezet szerdán.

Mindenhonnan ömleni fognak ránk a politikai hírdetések

Az ÁSZ tudatta azt is, hogy internetes oldalán, a www.asz.hu-n a "Választás" menüpont alatt tette közzé az önkormányzati választást megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket.

A számvevőszék emlékeztetett: a kampányidőszakban – a választási eljárásról szóló törvény szerint – politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-hoz, erre a helyi önkormányzati képviselők választásához kapcsolódóan augusztus 2-áig, a nemzetiségi választáshoz kapcsolódóan augusztus 6-áig volt lehetőség.

A határidőig beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe. Az ÁSZ honlapján 176 nyomtatott és 110 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg.

A számvevőszék nem vállal felelősséget a sajtótermékek által megküldött árjegyzékek tartalmáért – írták a közleményben.

Hozzátették: az október 13-ai szavazást követően 15 napon belül – tehát legkésőbb október 28-án 16 óráig – a sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé.

Öt évvel ezelőtt a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra vonatkozóan 366 nyomtatott és 232 elektronikus sajtótermék küldte meg hirdetési árjegyzékét a számvevőszéknek.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.