Az állami támogatások egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez elsősorban vidéken, főleg azokon a településeken, amik rajta vannak a CSOK-listán, érzékelhető.

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
CSOK előtt és CSOK után.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/67346465_458655098303171_6291556145752440832_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_eui2=AeEHt7KEHX3yBRr4BHtLe2W3dRpSfvHiTnKKlrLKiFGQmAvVPuHOtsd_SyHPS-MmKxS4NXWuppQ8Bzl-N5Kc0vgLDZpFcGZ2dZuKlfo2phN-Uw&_nc_oc=AQmLLolPLeilSpl41SPh_iL7y3d-D3uirVzneXrsHaVxTINxx79KCLno-ZOJm-6hph4&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=2ce31e5bb056c08e7ef4310ce03eb67b&oe=5DD28408
Úgy tűnik, nem csak a mindenhol beharangozott babaváró hitel és autó támogatás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de a falusi csokkal is valami hasonló a helyzet. A bankok nem kapkodnak a nagyszerű üzlet után, hiszen féltik a saját pénzüket. Noha a falusi csok célja éppen az lett volna, hogy segítsen a hátrányos helyzetbe került családokon, mégis pont ők azok, akik szinte képtelenek ezzel a lehetőséggel élni. A bankok ugyanis nem segítenek olyanokon, akik nem képesek az önerő befizetésére, sem olyanokon, akik egy lepukkant vályogházat szeretnének felújítani. Az a bank számára egy kockázat, ezért inkább köszöni szépen, de nem kér belőle. A CSOK ebben az egyenletben a legkisebb árfelhajtó tényező. De mi lenne mondjuk, ha a kormány azzal kezdené, hogy a lakosokkal kommunikálva, konzultálva kiépítené a megfelelő infrastruktúrát a településen? Ha megoldaná a háziorvoshiányt, ha templomok helyett iskolákat építene, ha a multinacionális cégek helyett a helyi kisvállalkozókat támogatná? Amennyiben kialakul egy élhető közeg, úgy még csak hitellel sem kell odacsábítani a fiatal családosokat, mennek majd maguktól is. Ameddig azonban a hazai települések nagy részét a polgármester kiskirályként tartja rettegésben, és lopja meg a saját közösségének lakóit, addig kár azon agyalni, hogy a falusi CSOK vajon majd beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Nem fogja. Az embereknek nem kedvezményes hitel, hanem élhető körülmények kellenek. Ez ennyire egyszerű.
Eladott Ország
Véletlen lenne, hogy a NER az építőiparba is berágta magát, majd ezt követően az ingatlanpiac hihetetlen mértékben feléledt, az árak pedig elszálltak? Kötve hiszem, noha nemzetközi szinten is emelkednek az ingatlanárak, azonban a csok tovább ront a helyzeten. Ezek után már csak az a kérdés, hogy a babaváró hitellel vajon melyik NER-közeli vállalkozó vagy cég kaszál? Mert hogy a magyar kormányt különösebben nem érdekli a demográfiai folyamatok megfordítása, az ebből elég világosan látszik. Nincs egyetlen olyan döntésük sem, amely mögött ne lenne valami hátsó szándék. Jó lenne persze azt feltételezni, hogy ez nem így van, de már annyiszor bizonyították, hogy még akkor is gyanakodni kell, ha valamilyen döntésük első látásra még akár jónak is tűnhet. Arról már nem is beszélve, hogy attól még, hogy egy kis zsákfaluban kedvezményesen vásárolhat házat egy fiatal család, adódik a kérdés: mit kezd magával a semmi közepén, munkalehetőség, háziorvos és iskola nélkül? Elmehet persze a településen található templomba – ma már szinte minden bokorban van egy templom -, ahol aztán elmondhat egy pár imát azért, hogy találjon munkahelyet nem túl messze a házuktól, egészségesek legyenek a gyerekek és a legközelebbi elfogadható színvonalú iskola se legyen 50 kilométernél távolabb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.