Magyarország és a magyar nemzet nagy teljesítményeknek köszönheti létrejöttét és fennmaradását – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a budapesti Várkert Bazárban, ahol az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket adott át.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

a nemzeti horizont ma azért is széles, mert óriások vállain állunk

Hangsúlyozta: "büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország Európa egyik legősibb államaként ma is létezik, szabadon él és jövőt tervez, amelyben minden magyarnak helye kell, hogy legyen, éljen bárhol is a világon".

Mindez Szent István király több mint egy évezreddel ezelőtti államalapításának máig termő gyümölcse – mondta Gulyás Gergely.

Felidézte: Szent István foglalta elsőként írásba a törvényt és mutatott példát a jog méltányos és igazságos gyakorlására. Megszervezte a közigazgatást, a korszerű európai hadviselést ötvözte a hagyományos magyar harcmodorral, így korának katonai küzdelmeiből is győztesként tudott kikerülni.

"A maga helyén és a maga hivatásában látta az a országot, szabadnak és függetlennek" – fűzte hozzá.

Szent István tette a kereszténységet a nemzet életének részévé, és "neki is köszönhetjük, hogy a magyar kultúra úgy vált európaivá, hogy meg tudott maradni magyarnak" – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kitért arra is: Magyarország három évtizede nyerte vissza szabadságát. "Minden mai vitánk ellenére ennek a változásnak az áldása, hogy ez az ország ma saját akaratából, demokratikus módon dönthet az ország jövőjéről és sorsáról".

Ezért lehetnek bár közöttünk súlyos politikai viták, de ne felejtsük el, hogy aki ma a rendszerváltoztatás szükségességéről beszél, az diktatúrát akar újra Magyarországon!

- fogalmazott.

Hozzátette: "a rendszerváltoztatáskor magától értetődő természetességgel tértünk vissza az évezredes útra".

"Államalapító Szent István királyunk kötötte össze a kereszténységgel a magyar államiságot, a nemzeti önállóságot" – idézte Antall József egykori miniszterelnököt, hozzátéve, hogy ami Antall József kormánya idején még vitathatatlan érték volt, az "mára nem csupán megkérdőjelezhetővé, hanem támadottá, időnként úgy tűnik, üldözendővé vált".

"Mi azonban továbbra is ragaszkodunk ahhoz, amit majdnem egy évtizeddel ezelőtt az Alaptörvényben (.) rögzítettünk, hogy büszkék vagyunk rá, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette" – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adta át Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművésznek.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott Bencze Izabella jogász, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja; Diószegi László koreográfus, történész; Egressy András ügyvéd, az Ellenzéki Kerekasztal létrehozását kezdeményező és tevékenységét koordináló Független Jogász Fórum alapítója; Fialowski Alice matematikus, egyetemi tanár; Frivaldszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) tanszékvezető egyetemi tanára; Gallai Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója; Karácsony András jogász, egyetemi tanár; Mezei Balázs Mihály, a PPKE Politikatudományi Doktori Iskolája vezetője, tanszékvezető egyetemi tanár; Richter Anna ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója; Sándorfi György ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója és jegyzője; Tóth László ügyvéd, a Független Jogász Fórum alapítója.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Aczél Petra Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója; Kántor Zoltán szociológus, politológus, a Bethlen Gábor Zrt. Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója; Lajos Tamás operatőr, filmproducer; Lőrincz Kálmán, a Házat-Hazát Alapítvány alapító igazgatója; Müller Ferenc építészmérnök; Oroszlány Ferenc Sándor építészmérnök; Puskás Péter építész; Seidl Ágoston vegyészmérnök, egyetemi docens; Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Szepes András József földmérő mérnök; Varga Szilvia, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szakmai igazgatója.

Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapott Almási József mérnök; Bendi Lajos György, a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője; Brányik Ottó, a Budai Polgári Casino Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke; Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke; Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója; Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Palik Zoltán Sándor, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Gulyásék hatalma a második tatárjárás. Magas halálozás, falvak elnéptelenedése, tömegek külföldre menekülése, behódolásra kényszerítés.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@durbincs: Te a kerti budiba fejjel lefelé állsz ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Eladott Ország
@durbincs: ma, 16:26; Ócsáról, hogy ne legyen elvonási tüneteid:
A kormány az 1279/2011. (VIII.10.) Korm. határozatban hirdette meg a Szociális Családiház-építési Program megvalósítását, hogy elhelyezést biztosíthasson azon személyek számára, akik devizaalapú jelzáloghitel-szerződésből, valamint forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt elveszítették lakóingatlanukat. El is készült 80 ház a tervezett 420-ból, aztán úgy is maradt. Ez az állapot véglegesnek tekinthető, miután a kormány szép csendesen lezárta a projektet. 2,4 milliárd forintba került a buli, ez házanként kerek 30 millió forintos költséget jelent. Jelenleg 79 ház lakott, egy lakatlan. A lakóparknak becézett gettó 5 kilométerre helyezkedik el Ócsától, – kezdetben napi két, ma már sűrített – buszjárat teszi komfortossá az életet. Jahogy. A program lebonyolítását a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. végezte. A cég egyszer már felbukkant, mégpedig Deutsch Tamás nagy sikerű stadion-beléptetőkapu-projektjével kapcsolatban. Az azóta digitális jólétben tengődő Deutsch sportminisztersége utolsó évében – 2001-ben – rendelte a cuccot. Megérte, alig került 4 milliárd forintba és soha, egy percig sem működött. Ezzel szemben eltűnt és lényegében azóta sem került elő. Na, ez a BMSK Zrt. volt az ócsai lakópark programjának bonyolítója, csak hát a beléptetőkapukkal ellentétben 80 darab házat mégsem lehet ismeretlen helyre elraktározni. Akkor sem, ha a házikók egyébként egy lakótelepi lakáshoz viszonyítva is kicsire sikeredtek. De legalább rohadt sok pénzből épültek. A lakópark kivitelezését a Veszprémber Zrt. végezte. A Veszprémber igazgatósági tagja Garancsi Mária. Nem véletlen névazonosságról van szó, Garancsi Mária Garancsi István testvére. Tehetséges család, van ilyen. Egyébként ugyanez a cég végezte a devecseri iszapkárosultak házainak felépítését is. Többnyire verseny nélküli tenderen szokásuk nyerni.
durbincs
@Eladott Ország: azt gondolja,azzal a defektes 50IQ-jával maga jobb lenne ? az esténkénti ECHO -TV holo-mátrixával ?
hiszen+ meg csak 1 rettentet ákkcentusos Bolond maga, 1000km-ről a messzi - Idiotikából ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.