A Páneurópai Piknik örömünnepként égett be a köztudatba, ám az, hogy a demonstráció később nem fordult drámába, a politikai helyzet szerencsés alakulásán és egy határőr alezredes emberségén múlott. Amennyire lehet, kerülték az aktuálpolitizálást a Páneurópai Piknik 30 évfordulója emlékére Sopronban megrendezett konferencia első napjának résztvevői, amiben segített, hogy kormányzati szereplők csak elvétve jöttek el. Nem lett volna könnyű elkerülni az áthallásokat: az 1989 augusztus 19 -én a Sopron melletti Piuszpusztán tartott rendezvény az akkor már évtizedek óta Magyarországot Nyugat Európától átvágó vasfüggöny szimbolikus átlépéséről, az embertelen, kommunista NDK-ból menekültek százainak szabadulásáról és a mostanság mélyponton lévő német-magyar viszony legjobb pillanatairól szólt, egy olyan jelképes pillanatról, amikor hosszú évtizedek után kézzelfogható közelségbe került, hogy Magyarország csatlakozhat Nyugat Európához, illetve az ország a későbbi német egységesülés egyik...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
staro2
A piknik és az NDK turisták kiengedése semmiképpen nem elindítója, hanem egy eleme volt a rendszerváltásnak. Ámbár ha a mostani hivatalos történelem átírási fertőzést látjuk, kíváncsian várom a képet, amin orbán viktor fehér lován ülve kivont kardjával rést vág a kerítésen.
Sámannus
@RonaGyuri: Hát a seggünk má így is majdnem kilóg , és csak a köldökzsinór tart minket az EU-ban. A mi drága Oroszországunk, má alig várja, hogy Szibériában is piknikezzünk. Természetesen a fő csahosok nem magukra gondolnak, csak az agyhalottakra.
Lepényleső
...s lám mi lett belőle? Akkor sem volt jó,de most rosszabb,egyre rosszabb?
papa.49
Csak az a baj a mai regnálók már ezt is KISAJÁTÍTJÁK MAGUKNAK, pedig közük se volt hozzá, egy,két ma is élő őskövülettől eltekintve, akik viszont megtették azokat lépéseket ami idáig vezetett, szemérmesen szem lesütve MEG SE EMLÍTIK !!!
verőce21
"1994-ben történt, amikor a zugligeti templom falán egy emléktáblát helyeztünk el, a páneurópai piknik, és a tábornyitás 5. évfordulóján."
Az avató beszédet Otto-Raban von Heinichen német nagykövet mondta. A három mondatos megnyilatkozása így hangzott: "Kérdezem önöktől, ismernek-e egy olyan népet, egy olyan nemzetet, amely a nálánál nagyobbat, gazdagabbat önzetlenül segített? Én, egy ilyen népet, egy ilyen nemzetet ismerek. Ilyen nemzet csak egy van a világon, a MAGYAR, mert a magyaroknak van a legnagyobb szíve.”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.