Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban.

Semjén megint nagyott mondott a magyarokról

Semjén Zsolt kiemelte: az elismerés azt fejezi ki, hogy "egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk", amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért minden nemzetrész felelős önmagáért, a többi nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is – tette hozzá.

A Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutatóról elnevezett díj reprezentálja az egyetemes magyarságot, minden nemzetrész megjelenik a díjazottak körében – mondta Semjén Zsolt.

Kallós Zoltán legalább több szempontból "iránymutató csillag az egyetemes magyarság egén" – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Egyrészt, mert hivatását professzionálisan művelte, másrészt megvolt benne "az isteni szikra", amely a művészet világába emelte életművét – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Kiemelte: Kallós Zoltán nemcsak szerette a magyarságot, hanem "szerelmes volt a magyarságba", élete minden pillanatát áthatotta a nemzet iránti szerelem. Semjén Zsolt szerint azért is fontos Kallós Zoltán munkásságra, mert nem a "világ végére" ment el, hanem itt, a "mi világunkban" gyűjtött olyan értékeket, amelyekről eszünkbe sem jutott volna, hogy azok.

Kallós Zoltán munkásságának legfontosabb üzenete a miniszterelnök-helyettes szerint az, hogy azok az értékek, "amelyeket meg kell őriznünk, ki kell munkálnunk és fel kell mutatnunk", itt vannak közöttünk, csak meg kell látni őket. Kallós Zoltán összegyűjtötte, megőrizte, kimunkálta és az egész világ számára a legmagasabb szinten elérhetővé tette a magyarság értékeit – fogalmazott Semjén Zsolt.

Idén Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere; az ötven éve alakult Kassai Thália Színház; Katona Mihály, Korond polgármestere; a huszonöt éves Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház; a 2010 óta működő Kincses Kolozsvár Egyesület; a Kossuth Rádió Kárpát-medencei tudósítóinak az elszakított nemzetrészek és a diaszpóra magyarsága életéről szóló Határok nélkül című műsora; a Pannon Televíziót, a Pannon Rádiót, a Szabadkai Magyar Rádiót és a pannonrtv.com honlapot működtető Pannónia Alapítvány; Puricelliné Szabó Éva, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége volt elnöke; Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó; valamint az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke részesült az elismerésben.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Az elismerés alapításáról egy 2011-es miniszterelnöki rendelet döntött, amelynek értelmében a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külhoni személyeknek és szervezeteknek évente legfeljebb tíz díjat adományoz a miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős miniszter előterjesztésére.

A díjakat minden évben Szent István király ünnepe, augusztus 20. alkalmával adják át, az elismeréssel oklevél, emlékplakett, valamint egymillió forint jutalom jár.

Kép és szöveg: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
ezt, a gazdáját, balog pátert, káslert és erdő bíborost össze kellene olvasztani a nagy közös magyarságtudatukban. Máglyán. A könyvekért kár volt, ezekért nem lenne az.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Az ország vírushordozója.
Még szerencse, hogy csak azt a kevés hasonszőrűt fertőzi.
Commenter
ezt, a gazdáját, balog pátert, káslert és erdő bíborost össze kellene olvasztani a nagy közös magyarságtudatukban. Máglyán. A könyvekért kár volt, ezekért nem lenne az.
namihami
Egymillió forint. Sok magyarországi család (lásd "" Családok éve"" tényleg egy ÉVIG él ennyiből.
És ez csak egy haszonélvező által lehúzott pénz.
A kintiek is forintban kapják? Persze, annyit lébecolnak Magyarországon, hogy hamar elfogy ez, mint zsebpénz. A többi úgyis államköltség.
Eladott Ország
Gratulálok mindenkinek, aki kitüntetve érzi magát, készséggel elismerem, hogy Semjén Zsolt igazat beszélt. Valóban soha ekkora támogatást nem kapott a külhoni magyarság, mint azóta, mióta kiderült, hogy a kettős állampolgársággal nyakon öntött szavazati jog/szavazatvásárlás mekkora buli. Azóta tényleg ömlenek számolatlanul a milliárdok. ez az ország azért működik még többé és kevésbé, mert van rengeteg névtelen ember, akik a tanári katedrán, az orvosi rendelőben, a földeken naponta becsületesen elvégzik a munkájukat, miközben az uraknak nem ritkán még az is derogál, hogy bemenjenek a munkahelyükre. Igaz, hogy ezeket az embereket nem szokták kitüntetni augusztus 20-án, nem akasztanak a nyakukba levesestányérnyi plecsniket, de olyanok is vannak közöttük, akiket kifejezetten üldöznek, megbélyegeznek, megvetnek Szent István önjelölt örökösei. Én nem tudom, hogy kinek a kisugárzása tartja egyben mai napig a magyar nemzetet – már ha a gyűlölet összetartó erején túl van még bármi, ami szóba jöhet -, de ha ilyen egy egyben tartott nemzet, akkor szerintem hagyni kéne a francba Szent István örökségét. Ez az ezeréves nemzeti önámítás évről évre kétségbeejtőbb.
Csizmás Kond
Ki ismerte Kallóst annyira, hogy véleményt formálhasson róla ?
Afra
@Csizmás Kond: ??? Rajtuk kívül nem sokan...
Csizmás Kond
@Afra: ...és az szégyen vagy dicsőség ?
namihami
@Csizmás Kond: Egyik se. Ez egy újabb pénzosztási lehetőség a haveri kör mindinkább lekenyerezése okán.
A medália akár Mikimauze-díj is lehetne vagy Feketepéter-díj, a lényeg a haverok pénzelhetőségének fedése.
Jozefina
Szerintem fogama sincs, hogy miről beszélt!!!??
Eladott Ország
Hát ez gyönyörű, megoldotta minden problémánkat hőn imádott Semjén Zsolt barátunk. Mindig tudtam, hogy alkotó, jóindulatú keresztény, ha hibádzik is az agya kereke – vagy eggyel több, vagy kettővel kevesebb. Mindegy. Ebből az emberből szent soha nem lesz, most akkor csak az a kérdés, mibül kapja a Nobel-díjat – se nem okos, se nem szép, se nem humánus, se nem szerény, se nem demokrata. Rendesen elbánt vele a természet, de picike kormányzónak Magyarországon megfelel.
Csizmás Kond
@namihami: Most akkor szerinted soha senkit nem kellene díjazni ,...ugymond fölöslegesen pénzt osztogatni...
És mit kéne csinálni az erre szánt összegekkel...kinek adni oda, hogy ne legyen fölösleges osztogatás ?
evacica
Egy talpnyaló udvaronc, a nyelv maradt, csak a fenekek változtak!! Tudjuk, hogy ki volt a rendszerváltás előtt Egy jellemtelen megélhetési politikus!!
Lepényleső
...s mégis mindig a mi adónk megy szerte irányba,mely irányokból még soha,senki,semmit
nem láthatott,hiába is próbálta?
Afra
@Eladott Ország: Szívemből beszélsz...
Afra
@Csizmás Kond: Lenne pár ötletem...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.