Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

Orbán Viktor a magyar emberek nagyrabecsülését tolmácsolta Angela Merkelnek
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán adott munkaebéden 2019. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

"Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne" – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és

ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak.

Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat – mondta Orbán Viktor.

Közölte: Sopron különleges helyet foglal el a magyarok szívében, mindig is a hűség városa volt. Ezt sosem felejtjük el, és minden magyar gyereknek tanítják az iskolában, hogy a soproniak Magyarország feldarabolásakor, a népszavazás erejével Magyarországhoz kötötték magukat. Azt sem felejtjük el, hogy 30 éve ezen a napon keletnémet sorstársaikkal áttörték a szabad világ és Magyarország közötti börtönkerítést, az áttöréssel leomlott a fal, amely hazánkat leválasztotta Európáról és a szovjet világ részévé tette – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 30 éve itt ért véget a második világháború utáni európai rend.

A magyarok a németekhez fűződő kapcsolatukat mindig is különleges viszonynak látták. "Régi dolog ez", régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a 20. századi közös vereségeink

- fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: mi, magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének, mindig tudtuk, hogy a szovjet világból való kiszabadulásunkat az teszi véglegessé, ha a két Németország egyesül, és mi "azzal a lendülettel" és az egyesített Németország támogatásával "bemasírozhatunk" a NATO-ba és az EU-ba. Így lett Helmut Kohl egykori német kancellár a magyarok hősévé, ezért övezi itt személyét kultusz a mai napig – tette hozzá.

A kormányfő emlékeztetett: a magyarok kedden emlékeznek meg Szent István királyról és a keresztény magyar állam megalapításáról. Első királyunk a magyarok életét máig meghatározó, súlyos döntéseket hozott, beágyazta nemzetünket a keresztény európai népek közösségébe, a koronát Rómából, feleségét Bajorországból hozatta – mondta Orbán Viktor

Arra is emlékeztetett, hogy a soproni németség kétharmadát elűzték és kitelepítették, ami olyan fájdalom, amely sosem múlik el, legfeljebb enyhíti az öröm, hogy a magyarországi németek közössége mára ismét megerősödött.

A kormányfő kiemelte:

a keresztény államalapítás, a határnyitás, az életerőre kapó németség, valamint a különleges német-magyar kapcsolatok ténye mind egy irányba, az erős Európa irányába mutat.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 30 éve újra szabad Magyarország polgárainak megtiszteltetés, hogy ezen a napon idelátogatott a német kancellár. Orbán Viktor

a magyar emberek, a nemzet nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának 14 éve a vezetője.

A német kancellár saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európáért, az európai nemzetek együttműködéséért és egész Európa újraegyesítéséért – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a nagyrabecsülés mértékét növeli, hogy Európát vitáról vitára, konfliktusról konfliktusra, napról napra újra kell egyesíteni. Mint mondta, Európa alapját a független és szabad nemezetek adják, ezért az európai egység sosincs kész, mindig újra és újra meg kell alkotni.

Orbán Viktor megjegyezte: Magyarországon "a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat". Azt kívánta, a kancellár munkáját kísérjék további sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése.

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett Páneurópai Pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Jól emlékszem, hogy az újraegyesítést a Gecinek köszönhetik a németek? Horn Gyula már meghalt... És nem emlékszem, hogy Gecinek nevezte volna őt bárki. Ha a Mutti gesztust akar gyakorolni, akkor az elhunyt Horn Gyulának, és a még élő Német Miklósnak kéne tennie, mert a Csúti éppen a Soros ösztöndíjjal volt elfoglalva Oxfordban. Horn Gyula volt külügyminiszter és miniszterelnök nevét viseli egy utca a közép-németországi Wertheim városának Reinhardshof negyedében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: ...a szerencsétlen H.Kohl-al takaródzik,aki a pártja mondatott le idő előtt a "schwarz pártfinancí-
rozás" miatt,egy nagy fegyverszállítás ügyében a közelkeleti háborús góc-ba! (EU-s szsabályok megszegése,csúszó-
pénz tokkal-vonóval!) Idő előtt a lapátra...!.".a magyarok hőse,de a hazája "looser"-e!!!
Sámannus
Hát mondjuk inkább a németeknek is szólhatna, de ő valahogy a többségi társaDALOMRÓL MINDIG MEGFELEDKEZIK.
A paraszt egyre ütődöttebbé kezd válni.
Eladott Ország
@kokopelli: tegnap, 16:58; A mai Észak-Magyarországi megyei napilap már úgy tálalta a találkozót, hogy Merkel megdicsérte Orbánt, az Uniós pénzek felhasználásáért. Gondolom a többi (összes) megyei fideszes szennylap hasonlóan írt!
"Merkel szerint Magyarország jól használja fel az EU-s forrásokat" NEM MONDOTT ILYENT! F@sznak kell átvenni a baromságokat az M1-től. Az inkriminált rész 7:38-tól kezdődik és 8:35-ig tart a felvételen. Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs „az EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkető határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve.
www.welt.de/politik/ausland/article19...
kokopelli
@Eladott Ország: hidd el nekem,hogy pontig -vesszőig megértem a német nyelvet (akár a tartományi nyelv-
járások zömét is),hogy meg tudjam ítélni a csuti ill. a firkászai hazugságát! (;-))) ..csak úgy mellékesen! A "Daimler"
és többi M.o.-on beruházó német vállalatok a saját pénzükből ruháznak be,mivel azok résvénytársaságok,és ná-
luk az állam a megvásárolt részvényeinknek arányában ugathat bele! Még a "Kanzlerin"-nek is kuss van! Ilyen egy-
szerű!Példaképpen: A BMW főrészvényese Susanne Klatten 2019-ben 18,4 milliárd $ vagyonnal, mint főrészvény-
nyes rendelkezik! A német pártok vezetői csak díszlépésben közelíthetik meg őt,ha kedve tartja!Amennyiben ked-
ve van,és eladja a részvényeit pl. a Kínaiaknak,akkor egy-két tartomány "foschik" mint a lakodalmas kutya!A német
kanzellár nem egy teljhatalmú magyar ME!
bence
@CsipkeRózsa: ! Hallottál már valaha olyant , hogy magukon kívül másokról is tisztelettel írt volna ?! Én még soha !
CsipkeRózsa
@bence: Én sem hallottam tőle. Talán egyszer mondott elismerő szavakat: Horthy Miklós kivételes államférfi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.