A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Merkel: az Orbán kormány jól fekteti be az EU-s pénzeket
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A sajtótájékoztatón a kancellár ismét

köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért.

Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, "új startra" van szükség.

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott.

A kereskedelmi kapcsolatokról szólva a kancellár utalt a német vállalatok magyarországi befektetéseinek jelentőségére és eredményeire, amelyek jelentősen hozzájárul a német cégek sikeréhez. A kereskedelmi mérleg kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy a két ország rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással.

A kancellár ezzel összefüggésben utalt az uniós kohéziós és strukturális alapokra, amelyek célja a konvergencia erősítése.

"Ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt"

- jelentette ki Angela Merkel, hozzátéve: Németország örül, hogy munkahelyek létesítésével hozzájárulhat ehhez.

A kancellár kijelentette, hogy szeretnék a tudományos, a kutatási és az innovációs együttműködést tovább erősíteni, ennek érdekében az illetékes miniszterek újabb találkozójára kerül sor.

Angela Merkel elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szó esett a hadiipari együttműködésről, amelyet a két ország NATO-tagsága miatt rendkívül fontosnak nevezett. Nagy-Britanniával kapcsolatban érintették a Brexitet, amely a kancellár szerint olyan sajnálatos realitás, amelyet el kell fogadni. A lehető legjobb kapcsolatokat szeretnénk ápolni a jövőben is Nagy-Britanniával – tette hozzá.

A kancellár a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban geostratégiai szempontból és Európa jövőbeni egységét tekintve is fontosnak nevezte azt a kilátást, hogy a térség országai az Európai Unióba integrálódjanak.

Világgazdasági kérdéseket érintve Angela Merkel elmondta: a magyar kormányfővel egyetértettek abban, hogy

meg kell akadályozni a protekcionista tendenciákat, és a többi között szükség van az Egyesült Államokkal és Kínával való kereskedelmi kapcsolatok erősítésére.

Kérdésekre válaszolva a német kancellár fontosnak nevezte a tagállamok egységes fellépésének szükségességét. Németország szeretne minden tagországgal szoros és bizalmon alapuló együttműködést. Utalt arra, hogy a következő uniós pénzügyi-költségvetési periódusban Magyarország és Közép-Európa érdekeit is képviselni igyekszik.

"Igazságos megoldásokra van szükség" – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket, és jó együttműködés várható. "Mindig kompromisszumokat kell találnunk, és ezt meg is akarjuk tenni" – jelentette ki.

A migrációról feltett német újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel megerősítette, hogy helyesnek tartja Ursula von der Leyen megközelítését, amely szerint "új startra" van szükség. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság új elnöke erről sok tagállammal már tárgyalt. Kiemelte, hogy

a menekülteknek elsősorban ott kell segíteni, ahol a probléma keletkezett.

Ezek közös vonások, de vannak különbségek is – jelentette ki. A probléma megoldását azonban a közös vonásoknál kell kezdeni – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az új Európai Bizottsággal meglesznek a lehetőségek erre. Angela Merkel hozzátette, hogy ehhez természetesen hozzátartozik a határvédelem is.

A schengeni szabad mozgást fenn kell tartani, ehhez viszont a külső határokat jobban kell védeni. Ez pedig akkor sikerülhet a legjobban, ha a menekülteket kibocsátó országokkal folytatják a párbeszédet és egyezményeket kötnek velük. A cél az, hogy mindenki maradhasson a hazájában – fogalmazott Angela Merkel.

(MTI)

137 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@rdos: Értem én, hogy diplomácia, hogy Merkel nem a zselés, futsálos szájtátótól tanulta a szakmát, de ha meg akarja az EU védeni adózóinak pénzét az orbáni NER-től, akkor hivatkozzon a jogállamiságra, s ne a kormány hazugságait, mint gazdasági növekedési csodát szajkózzák ők is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
Ez a Merkel tényleg ennyire hülye, vagy mint minden jobboldali kormány, csakis a tőke seggét nyalja?
rdos
@F_Viktor: Dehogy hülye. Csak udvarias. Idézem a cím után szöveget az indexből, mert az áldicséret után van a lényeg.

" ... Magyarország jól fekteti be ezeket a pénzeket az ország és a lakosság érdekében.

Egységesek vagyunk vannak gazdaságilag sikeres országok, mint amilyen Magyarország is, így lehet, hogy a jövőben kevesebb olyan régiója lesz, amely támogatásra szorul - mondta Merkel. "Mindig kompromisszumokat kell találnunk és ezt meg is fogjuk tenni."" idézet vége.

Ez magyarul úgy hangzana: "pofátlanul lopjátok az Eu polgárok pénzét, ezért kevesebb Eu támogatást fogtok a jövőben kapni".
luiz
gyere le szabolcsba, elájulsz hülye asszony
F_Viktor
@rdos: Értem én, hogy diplomácia, hogy Merkel nem a zselés, futsálos szájtátótól tanulta a szakmát, de ha meg akarja az EU védeni adózóinak pénzét az orbáni NER-től, akkor hivatkozzon a jogállamiságra, s ne a kormány hazugságait, mint gazdasági növekedési csodát szajkózzák ők is.
colibri
Tuti a felcsúti már megjárta a tengerpartot, nem csak az agyát sütötte meg a nap, a képe is feketébb a romákénál.
rdos
@F_Viktor: Hányszor mondták? Mire mentek vele. :-( Jól van viktátorom. Mo jobban teljesít, miazmás. :-) Örüljél a sikeres gazdaságpolitikádnak, de pénzt kevesebbet kapsz! :-) Ha azt a kevesebbet is ellopod, akkor Szabolcsot is fejlett régiónak tekintjük. :-) Megértetted a leckét viktorom? :-)
kereső
Biztos, hogy ezt mondta? Mert ha igen, akkor Magyarországnak nem lesz miért hálásnak lenni Németországnak .és Merkel kancellárnak. Nem fogunk utcát elnevezni róla. Amúgy köszönjük, tényleg nagyon fontos a német harckocsi üzlet- csak nehogy magyar tienanmen tér legyen belőle- a baráti Németország harckocsijaival. Mert orbánnak egyéb se kellett még- mint ez a dicséret.
reagens
Na ez most alátett a hazai huhogó kórusnak! Tessék kedves ellenzéki hangoskodók. Lehet kimagyarázni, hogy Merkel miért is mondta ezt, de ti tudjátok, hogy nem ezt gondolta. Kezd a kormány elleni vicsorgás bohózatba átmenni. Kimondottan jól szórakozom most a sok gyűlölködő megdöbbenésen! Dől a kártyaváratok!
F_Viktor
@rdos: Akkor úgy fogalmazok, hogy Merkel ezzel a mondatával beleszólt a magyar választásokba, nyíltan orbán mellett kampányolt.
rdos
@F_Viktor: Dehogy is szólt bele (amúgy előre jelezték is hogy komoly bejelentése lesz). Csak annyi történt hogy aug 19.én hétfőn minden szerkesztőségben próbaidős gyakornokok voltak, amúgy már címlapos lenne minden újságban. :-( Majd 21-e után (remélem) észreveszik és "robban a hír bomba". :-)
reagens
Hát, mi történt? Kifogytak az ellenzékiek a szavakból? Kimondottan nevetséges a nagy megdöbbenés! Mi is van a junijó lesújtó ostobaságaival? Csak nem mellébeszélés volt a vádaskodás még Merkel szerint is? Kínos ez nagyon! Épp most ásta meg Merkel az ellenzék sírját!
rdos
@reagens: Ma tudtuk meg hogy kevesebb támogatást kapunk ezután az Eu-tól. Csak ezt a bérkommerek és az újságíró gyakornokok nem vették észre. :-( Szóval igen megdöbbentem. Fenti kommentjeimből megérted.
F_Viktor
@reagens: Tibikém, az ugri-bugriddal várd meg a "bölcsek" jelentését!
rdos
@F_Viktor: :-) Kivárjuk. Amúgy ha kevesebb lesz a támogatás nyilván mindenkinek rossz lesz egy kicsit, de a felét amúgy is ellopták a másik feléből meg épült ami épült pár év múlva az is összedőlt. :-(
reagens
@rdos: Tévedsz. Az Eu már régen szólt, hogy 2020 után, a következő etapban, kevesebb támogatást kapunk. Ez most nem jött be neked, de azért ne add fel. Próbálkozz még!
reagens
@F_Viktor: Vikikém! A végleges hírtől talán le is hidalsz majd! Lehet kitünteti Merkel Orbánt. Akkor mit teszel? Kiradírozod a hírt?
Hol a sok, okos magyarázat? Kezdek egyre jobban szórakozni!
Desischado
Eddig tiszteltem Merkelt, de ennek vége. Nem baj, ogy orbánék ellopják az uniós pénzt, és a német cégek sz@rért hugyért dolgozatnak itt?!
rdos
@reagens: Jobban nem jött be mint gondolnád. :-( Nem csak nekem hanem mindőnknek. Ugyanis ha nem az összes régió hanem csak kevesebb lesz jogosult támogatásra, akkor az a "2o2o-ra kevesebb" előirányzat régió arányosan még kevesebb lesz. :-(
rdos
@Desischado: Olvasd itt a 2. kommentet. Mutti megelégelte lopkovitya lopását.
reagens
@rdos: Amit nem tudsz Orbánra fogni, pedig jól esne! Hát a nagy hírt csak körbe jártad, csak mondani nem tudsz semmit érdemben. Ismét jól szórakozom, mert az ellenzéket letolt gatyával kapták el!
man at work
Egyes források szerint Merkel asszony nagyon fáradt volt és többször is a mennyezetet nézte. (khm)
Ez egy ünnep volt (valahol), amit a támadásokat félretéve diplomatikusan csak így lehetett a legjobban megoldani.
Mondjuk ez a megállapítás - "az Orbán kormány jól fekteti be az EU-s pénzeket" - enyhén szólva költői túlzás volt (durván szólva: #&@˘!$), de valakinek el kell kezdeni a békülékeny hangnemet.
Merkel már nem tényező úgy, ahogy régen volt - főleg az EU jövőjét tekintve nem.
Ezt a találkozót nem kerülhette el, amin hozta a joviálisat, de igazából az az érdekes, hogy kik NEM voltak jelen!

Egy rakat vizsgálat még csak most kezdődik - csalás, lopás, hazugság, ami az új keresztény NER Tíznarancsolatból a három alapvető (a negyedik alapvető - ami egyébként harmadik a sorban -, hogy Orbán seggét ne vedd a szádra hiába; vagyis csak jó okkal, ugye ti nagyon magyar nagyon parasztok?)

Szóval dőlj hátra nyugodtan, te fideszes gyökér, és értsd félre továbbra is a világot, a jó és a rossz fogalmát.
Tudjátok, ti fideszes gyökerek, nem az a döbbenet, hogy mennyi rosszakaratú ember van a földön (veletek együtt), hanem az a döbbenet, hogy a sok dzsuva ellenére mennyivel több jóakaratú ember él a földön!

I Duddits
csak úgy....
@reagens: remélem a szeptemberi áremeléseknek is így fogsz örvendezni,de ne csüggedj,...lesz ez még szarabb is!
lampa laz
Merkel ünnepelni jött, bár ez a mondat elég gyagya volt tőle, de a bunyót rábízza a finnekre mint soros elnökségre. Ők már megüzenték a csutinak, h nem lesznek kíméletesek vele szembe. Meg még van pár kötelezettségszegési eljárás is ellenünk úgy, h edzhetnek a fiúk, lesz pár izzasztó meccsük hiába istenítik a 7 gyerekes családanyát.
man at work
@reagens: Néha rosszul reagál a reagens; vagy egyáltalán nem reagál, mivel Orbán és a Fidesz-KDNP nem oldható (NH4)2S-ban".
Olyankor bizonyos dolgokat a reagens nélkül kell megoldani, mint pl: "mivel a fidesz-kén-hidrogén gáz igen mérgező, ezért a kationosztály azonosítását enélkül a reagens nélkül kell megoldanunk."
/Prof.Dr. Duddits/
F_Viktor
@lampa laz: + Macronra bízta orbán jövőjét.
Cincinntatus
A kancellár ezzel összefüggésben utalt az uniós kohéziós és strukturális alapokra, amelyek célja a konvergencia erősítése.

"Ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt"

- jelentette ki Angela Merkel.
lampa laz
@F_Viktor: Mutti belefáradt már a húgyagyú folyamatos fegyelmezésébe (ez még az apjának sem sikerült) ezért átadja a fiataloknak az "ostort".
amaramaistanna
Ajánlom figyelmébe a magukat függetlennek tartó újságoknak, elsősorban az Index.hu, és a 444.hu és a Propeller ,... figyelmébe, ha már úgy gondolták, hogy az M1 hiteles hírforrás , de mint kiderült továbbra sem az ...ha és amennyiben ellenőrzik, számukra is kiderülhetett volna... :(
.
Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs az „EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkető határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve. - Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs az „EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkető határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve. - Via Erik Ragon
Itt meghallgatható: www.welt.de/politik/ausland/article198805459/Ungarn-Merkels-freundliche-Toene-bei-Orban-Besuch-in-Sopron.html
F_Viktor
@amaramaistanna: Kokopeli hamarosan le fogja írni mit is mondott Merkel. :-)
amaramaistanna
@amaramaistanna: Elnézést a duplázásért...
man at work
@reagens: Biztos? Te a folyadékról beszélsz én meg a gázról, meg a Fresenius-féle kationazonosítási rendszer II. csoportjába tartozó kationokról, amelyek sósavval nem reagálnak, de kénhidrogénnel híg savas közegben csapadékot képeznek. Vagy nem.
man at work
@amaramaistanna: Ne bánd a duplázást, hátha duplán fizetnek ezért a bértroll-osztályon.
Szerintem a pluszpénzből vegyél parlagfüvet meg kalciumot - valamelyik csak hatással lesz rád.
rdos
@amaramaistanna: Jó linket adtál? Google transzléttel lefordítva sem a címbeli szöveg (ovi kormány jó használta fel az Eu-s pénzeket), sem a Te fordításod nyoma sem látszik. :-(
amaramaistanna
@man at work: Azt hiszem, az a te munkahelyed... és bizonyára nem tévedek... nem ártana némi nyelvismeretre szert tenned, mielőtt megszólalsz ...
Gauntlet
Elfőtt az agya? Mészáros, Garancsi, etc mióta jó? És miért mondja ugyanazt mint Orbán? Mióta megbízható Orbán? Miben? Kiknek? Gyomorforgató!
Ludmilla
Minek mondjon bármit is Merkel?Ennek az országnak kétharmada annak ellenére hajbókol egy mocskos tolvaj diktátor előtt,ha beledöglik is..
Ludmilla
kimaradt:Tehát :Minek mondjon bármit is Merkel?Ennek az országnak kétharmada látva a pusztulást,tolvajlást,a demokrácia eltiprását,mégis hajbókol egy mocskos tolvaj diktátor előtt,és hatalomban tartja ,ha beledöglik is
RonaGyuri
Ami az Orbán-i melldöngetésből kimaradt

Nem csak a lét beszédben akadtak bőven, nem is csak árnyalatnyi eltérések

Mottó helyett, ahogy az AFP fogalmazott:
„Merkel, Orban stress unity
on Iron Curtain anniversary”

No – persze ha igaz, mert valahogy ezek az állítólagos mondatok csak a matyar médiában szerepelnek – Merkel asszony sem volt teljesen magánál. Hangsúlyoznám, ha tényleg mondott volna ilyet: „Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt” illetve „a tudományos, a kutatási és az innovációs együttműködést ” dícsérte!
Ami Orbánt illeti nos ő még magához képest is elképesztően bornírt volt, főleg ami a német kapcsolatokat illeti. Ab ovo azzal indított, hogy „a német-közép-európai kapcsolatok kitüntetett jelentőségéről” zagyvált, ami meglehetősen nagy baromság és főleg pofátlanság a német kancellárral szemben.
Az igazi gyöngyszem azonban a német-magyar „együttműködés” részletezése volt, amiből valahogy a legek közül valahogy kifelejtette, hogy az ország a német adófizetők pénzének az egyik legnagyobb címzettje és, hogy ennek a pénznek a legnagyobb része az ő saját valamint a családja és barátai zsebében tűnik el szinte nyomtalanul! =))
Eladott Ország
"Merkel szerint Magyarország jól használja fel az EU-s forrásokat" NEM MONDOTT ILYENT! F@sznak kell átvenni a baromságokat az M1-től. Az inkriminált rész 7:38-tól kezdődik és 8:35-ig tart a felvételen. Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs „az EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkető határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve.
www.welt.de/politik/ausland/article198805459/Ungarn-Merkels-freundliche-Toene-bei-Orban-Besuch-in-Sopron.html
Eladott Ország
Valaki itt szerencsére bemásolta a sajtótájékoztató leiratát, megleltem benne az inkriminált részt, hogy Merkel szerint Mo. jól használja az EU-s forrásokat. Ez azért így egy eléggé félreérhető, a szövegösszefüggésből frankón kiragadott részlet. Merkel a két ország (német+magyar) kölcsönös gazdasági viszonyairól beszélt, közben fűzte bele azt a részletet, amit így kiragadni sikerült. Eredetiben: Wir haben aber natürlich zuerst auch unsere bilateralen Beziehungen in den Blick genommen. In diesem Zusammenhang will auch ich betonen, dass es sehr wichtig ist, dass wir einen wirklich großen Handelsaustausch haben, dass es viele Direktinvestitionen deutscher Unternehmen in Ungarn gibt, auch zum Wohle dieser Unternehmen; Deutschland profitiert also auch davon. Die Handelsbilanz ist mit 55 Milliarden Euro nicht nur umfangreich, sondern sie ist auch ausgeglichen. Das heißt, unsere beiden Volkswirtschaften sind schon sehr stark miteinander verquickt. Wenn man darüber spricht, mit welchem Ziel Kohäsionsfonds und Strukturfonds eingerichtet werden, dann muss man sagen, dass sie eingerichtet werden, um die Konvergenz innerhalb der Europäischen Union zu stärken. Wenn man sich die Wirtschaftswachstumsraten Ungarns anschaut, dann sieht man, dass Ungarn dieses Geld wirklich so einsetzt, dass es auch dem Wohle der Menschen zugutekommt. Deutschland freut sich, hieran mit Arbeitsplätzen beteiligt zu sein.
Eladott Ország
Fordítás: ma, 06:30; Először is persze a bilaterális ügyeinket tekintettük át. Ennek kapcsán én is szeretném hangsúlyozni annak fontosságát, hogy országaink között tényleg jelentős kereskedelmi kapcsolat zajlik, [és] hogy sok a német cégek általi közvetlen befektetés Mo.-on; ebből Németország is profitál. Az 55 milliárd eurós kereskedelmi mérleg nem csak jelentős, hanem kiegyenlített is. Ebből is látszik, hogy a két ország gazdasága egymással alaposan összefonódott. Ha arról beszélünk, hogy mi a cél a strukturális és felzárkoztatási alapoknak, akkor elmondhatjuk, hogy ezek célja az EU-n belül konvergencia erősítése. Ha Mo. növekedési adataira tekintünk, azt láthatjuk, hogy Mo. ezeket a pénzeket úgy használja fel, hogy azokból az emberek is profitálnak. Németország örömmel vesz részt ebben a munkahelyteremtés révén.
Ez így azért már távolról sem azt jelenti, amit a cím sugall: ez nem valamiféle generálamnesztia az Orbán-rezsimnek a lopás alól.
A beszéd további részeiben Merkel kifejezetten „konfrontálódott” Orbán - korábbi - álláspontjával, akár az EU-beli „különutasságát”, akár a migrációs „hisztijét” tekintve; a „barátságos” hangnemet Merkel részéről Orbán - korábban, Ursula von der Leyen felé bemutatott - „retirálása” tette lehetővé...
reagens
Beindult a magyarázkodó kórus. Amit Merkel mondott az nem is azt jelenti. Hát könnyesre nevetem magam az erőlködésen és a kínos magyarázkodáson. Merkel alá tett az ellenzéki hazudozó bandának rendesen. Azt hiszem megiszom a kávém! És szìvbő kacagok!
csak úgy....
@reagens: buksi tibi! ne azt figyeld amit merkel mond, azt figyeld amit csinál!
laszlobihari
szép duma, de az öreglány nem ezt mondta! ez egy szar fordítás(ferdítés) az mti-től, finoman szólva enyhe félre értés! a " nicht Verstehen"-t is úgy fordítanák, hogy "nincs festék"!
emerencia
@Ludmilla: Nagyon kevés embert ismerek, aki beletartozik a kétharmadba. Igen, van aki véletlenül (nem tett érte semmit) kapott tőlük valamit mások rovására és emiatt hálából rájuk szavaz. A legtöbben viszont szidják, sunyítanak vagy "én nem politizálok" jelmondattal kivonják magukat a politikából. Minden józan ember tudja, hogy valami nem stimmel ezzel a kétharmaddal. Csak a választási és a hozzá kapcsolódó illiberális törvényeket kellett meghozni O1G módra, némi csalással megfűszerezni és ismét tutibiztos a győzelem nagyon sokáig, egészen addig míg ki nem pukkan a lufi. Minél később következik ez be, annál több magyar, határon belül élő és született ember élete fog tönkremenni még a mostani haszonélvező nertársak közül is.
emerencia
@Eladott Ország: ma 6:30 Először magam is megdöbbentem Merkel szerencsétlen mondatán de aztán gyanús lett a magyar fordítás. Sokat segítettél abban, hogy megértsem: Angela Merkel csak kedves akart lenni, hiszen egy ünnepi eseményre jött. A két ország viszonyából a jó dolgokat emelte ki. Nem szerette volna beárnyékolni az ünnepi hangulatot azzal, hogy kitér a komoly bajokra a magyar kormány és az EU kapcsolatában. (Nem gondolom, hogy nincs tisztában ezekkel.) Munkahelyemen immár két évtizede tapasztalom, hogy a német vezető elgondolásait a magyar potentátok másként értelmezik ami a mezei dolgozókon csapódik le. :-( Amilyen kicsiben, olyan nagyban. Merkel látogatása csak abban erősített meg engem, hogy a két ország közötti hatalmi mentalitás harminc év alatt nagyon nagy mértékben eltávolodott egymástól. Ez nekünk, határon belül élő magyaroknak nem sok jót jelent.
advocat
És kis hazánkban elég sokan beszélnek németül. Ezt kinek akarják beadni? Mert azért az emberek nagy része még - talán - nem fideszesített. Talán.
kereső
@Eladott Ország: érdekelne, hogy a német külügyi apparátus berendelt-e már a magyar nagykövetet. Mert ez nem sima félreforditás- ez egy-az egyben hirhamisitás, és Merkel kancellár jó hirének,és magyarországi imázsának rombolása, orbán fényezése érdekében.Szégyenletes, hogy mit meg nem enged magának a propaganda minisztérium.
emerencia
@luiz: Elsőre adtam neked egy lájkot aztán elgondolkoztam, hogy vajon Merkel megérdemli-e, hogy szűkebb hazánk sorsa miatt "hülye asszony"-nak tituláljuk. Akárhogy gondolkodom, a németek és az EU már annyi pénzt idenyomott az országba, hogy azt jól felhasználva még mi itt a keleti végeken is mindannyian normálisan élhetnénk. Arról nem ő tehet, hogy az EU egyik legszegényebb régiója a miénk. Sajnos a SAJÁT "urainknak" köszönhetjük, hogy mifelénk különösen kinyílt a jövedelmi olló és a lakosság zömének nincs meg a lehetősége úgy élni mint az ország mindig is boldogabbik részében született honfitársaknak.
verőce21
Merkel: "Mo. az EU-s pénzeket úgy használja fel, hogy azokból az emberek is profitálnak. Németország örömmel vesz részt ebben..."
Éljen Orbán Viktor és Magyarország Kormánya! - "tutibiztos a választási győzelem nagyon sokáig."
Eriksson
Hát gyerekek, ez már a vég. Ha már Merkel asszony is le van hülyézve, nem sok jót mondhatok a jövőre nézve.
csak úgy....
@verőce21: mert profitálnak az emberek: nlc.hu/gasztro/20190818/aremeles-szeptember-dragul-hus-tej/

a másik meg,hogy ne azt nézd,amit merkel mond! azt nézd,amit csinál...
advocat
@verőce21: Ezért utáltam az SZDSZ-t. Miattuk szünt meg az OPNI! Pedig lenne gondozott. És ha beszélnél németül, talán eredetiben hallanád, hogy TÉNYLEG mit mondott!
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: a linkedhez: Nagyon helyes! Legalább beindulnak a "háztáji" gazdaságok a falvakban. Nem a gaz veri fel a portákat minden falusi ház udvarán. (Még nagyobb emelés is kilátásban van!)
verőce21
@advocat: (10:40) Azt mondta pontosan, amit írtam!
Te csak mást szerettél volna hallani! :)
csak úgy....
@verőce21: eszem a logikád,és a városi ember ? közvetlen a választások elött árakat emelni és még a tetelyében nyerni is...,ez is csak magyarországon fordulhat elö!
csak úgy....
@advocat: a @verőce21: féléknek nem az a fontos,hogy merkel mit mondott...
ök,csak az istenüknek hisznek.
bencemacska
Tudja valaki mennyi adót fizetnek a német multik, velünk ellentétben?
Ők biztos nagyon meg vannak elégedve O1G gazdaságpolitikájával. Nyilván ennek értelmében tájékoztatták Merkelt is, aki - feltételezhetően - megkérdezte őket.
Ugyan miért mondott volna egy magyar megemlékezésen, vendégként ezzel ellentétes véleményt? Merkel nem az EU alkalmazottja, hanem a német választóké!!!
bencemacska
@Desischado: tegnap, 21:46
Ne ítélj elhamarkodottan.
1. Merkel nem EU alkalmazott, nem az EU érdekeit képviseli, hanem a német választóiét!
2. Vendégségben volt. Nem sértegetheti a házigazdát.
3. Csak kormányhű sajtó fordításában és interpretálásában ismerjük a mondottakat.
4.Mikor volt Bp-en utoljára? Most is csak Sopronig, jött, mert ennyivel tartozott a MAGYAROKNAK, nem OV-nak.
5.Miután ő vendég volt, nem hiszem, hogy ő állította össze a magyar meghívottak névsorát. Persze feltételként a jelenlétért megnevezhetett volna az eredeti pikniken jelen levők közül neveket. De hát volt gyerekszobája és nem akart belügyekbe beavatkozni.
Javaslom várjuk meg a végét! Persze én is tévedhetek, és rosszul ítélem meg a helyzetet!
csak úgy....
@Eriksson: tudtam,hogy rád számíthatok! :) neked csak ez tünt föl, ez a fontos...
meg is érdemled!
Eladott Ország
@kereső: ma,10:01; De a legfőbb probléma az, hogy ezektől a gazember bűnöző fideszesektől hogy fog megszabadulni az ország?!
evacica
Már megint hazudott a lakáj média, nem fordítottak rendesen!
Eriksson
@bencemacska: Kötözködhetek egy kicsit?
1. Merkel igenis hatással van az EU-ra, semmi nem történhet az ő tudta és beleegyezése nélkül.
2, Ez így igaz, viszont nem volna muszáj neki olyan dolgokról beszélnie, ami számára kínos.
3. Ez is igaz, de feltételezem, más sajtók is átveszik az elhangzott beszédet. Nemcsak itthon, hanem világszerte.
4. Sopron volt a hős város, amely az ünnephez kötődik, minek ment volna Pestre. Nem O.-hoz jött.
5. Mivel ő vendég volt, valóban nem választhatta meg a vendéglátóit, viszont alsóbb szinten fogadni őt mint egy miniszterelnök, sértés lett volna számára. És világra szóló udvariatlanság.

S nem utolsósorban Merkel nem kérni jött, hanem köszönni. A népe nevében.
verőce21
@csak úgy...: @csak húgy...: Megláthatod, koma! Ilyen erős a Fidesz. Lehet, hogy árat emel, és nyer!

Te is kapálhatsz mostmár megnyugodva tovább a kertedben, úgyis nagyparaszt vagy!
Kiböjtölted azt is, hogy megtiszteljelek a válaszommal. :)
libellle
@F_Viktor: Absolut nem mondott még hasonlót sem. Ugy szerretett volna orbánnal találkozni mint egy hetig hátrafelé menni. Kizarolag a nemet -magyar gazdasági befektetéseket emlitette és azok finansierozását. Soha nem tenni ilyen nyilatkozatot már csak azert sem mert ahogyan mondta a magyar miniszterelnök nem tartozik a politikai barátai közé. miert mondta orbán hogy szeretne jobb kapcsolatot Berlinnel és az EU-val ujra. Tavasszla meghivták Merkelt Budapestre, hogy ott ünepeljen orbánnal és a Kanzleramt azonnal nemmel válszolt a meghivásra.
rdos
Mint a Jereváni rádió. Az eredeti MTI hírből lassan csak a kötőszó marad hitelesnek. :-)

bekialtas.blog.hu/2019/08/19/merkel_lezarhatja_az_orban-aktat

A kiegészítéseket (a poszt végén) érdemes olvasni, mert az eredeti poszt még a látogatás előtt készült.
csak úgy....
@verőce21: Az igaz,hogy az öseim között voltak gazdálkodók ,birtokosok "kulákok" ...,de akkora parasztok,semmi esetre sem,mit te !
a komcsiktól is ,-ugyan az miatt volt mindíg hányingerem,mint most töled...
különben a fidesz,kezdi súrolni a rákosi féle demagógiát, szegény Magyarország...
kokopelli
@bencemacska: ...azért jó külföldön üzemeket létesíteni,mert az építési költségek egy részét otthon
vonatják le az adóból! Nem is titkolják! A.Merkel is a német vállatok befektetéseinek értékét említette,
és nem az EU-s pénzek befektetését!Ahhoz neki semmi köze sincs! Amennyiben az EU-t érintette vol-
na,úgy azt itt "nagybetűkkel" idézte volna a propelleres társaság!
dr. prédikátor
Figyuzzatok fityma birkák!Reagens nyikari meg a többiek:!!"!Ma kora délutántól végigszáguldott egy hír a teljes magyar professzionális és közösségi médián: Merkel mai soproni beszédében „elárulta” a magyarokat, mivel azt mondta, hogy „Magyarország jól használja fel az EU-s pénzeket”.
A „hír” eredetileg az M1 tudósításában bukkant fel – és tipikus példája a kormánymédiában megszokott hírhamisításnak. Ugyanis Merkel egyáltalán nem is beszélt „eu-s pénzekről” és azok magyarországi „jó felhasználásáról”: Merkel, amikor Magyarországgal kapcsolatos „pénzekről” beszélt, az egyértelműen és kizárólag a magyarországi német ipari befektetésekről szólt."
Ha nem értitek a nyelvet kérjetek tolmácsot!!! Ferstehen???
bencemacska
@Eriksson: ma, 12:46
Nyugodtan kötözködjél, ha udvariatlanul teszed, nem válaszolok:
ad:1. Igazad van, de az nem hivatalos . Hivatalosan ő német kancellár.
ad:2. Szerintem ezt a tevékenységet elvégezték a beszédírók az egyeztetéseik során. Mindegyikük ismerte a másik beszédét!
ad:3. Ezért írtam, hogy várjuk ki a végét. Aki sértve érzi magát, majd tiltakozik, vagy helyesbít.
ad.4. Mert tudtommal Sopronban (helyesebben Sopronkőhidán) volt 30évea piknik, tehát nem kellett aktualitásokról beszélni, csak az évfordulóról. Tavasszal Bp-re hívták az ünnepségekre, de határozott nem volt a válasz!
ad.5. Én arra gondoltam, megengedhették volna neki, hogy találkozhasson a 30 éve ott levők közül valakivel /pl. az akkori ME-vel/. Hogy ő sem akart, vagy csak nem engedtek oda senkit, nem tudom.
Te írtad, hogy köszönni jött! Akkor Németh Miklósnak ott lett volna a helye!
bencemacska
@kokopelli: ma, 15:17
"Ahhoz neki semmi köze sincs!" ez a helyes kifejezés, én óvatosabb voltam mondván, hogy ő nem EU-s tisztségviselő. Ő a német Kancellár, ebben a minőségében jött, nem is lépett túl a hatáskörén. /Szvsz több esze van mint fogadó partnereinek együttvéve!/
Csak szeretnék fideszesék őt is bemocskolni. Mint mindent, amihez hozzáérnek!
bencemacska
@dr. prédikátor: ma, 15:28
Kösz.-:DDDD
Gondolod, hogy véletlenül "nem értették"?
reagens
@dr. prédikátor: Próbálod kimagyarázni? Hát erőlködj csak! Merkel az unios pénzek felhasználásáról beszélt, hiába is beszélsz mellé és valótlanságot szajkózol! Bebuktátok haver. Merkel megásta a politikai sírotokat! Hahahaha!
dr. prédikátor
@reagens: Nyikari kaméleon!!!Fasz vagy te a politikához,Akárhány néven is irkálsz te csak egy kis buzi cerkóf vagy és az is maradsz!!!
reagens
@dr. prédikátor: Na látod, ezért vagy senki. Előjött a mocskolódó proli éned, mert nem tudsz semmit cáfolni. Harcolj csak szerencsétlen! Röhögök a nyomorodon proli!
dr. prédikátor
@reagens: Nyikari cerkóf!!! cuppogjál csak jó nagyokat szopás közben, kis homo buzikusz!!!
reagens
@dr. prédikátor: Proli! Befejeztem veled! Társalogj a hasonszőrű tahókkal!
dr. prédikátor
@reagens: @reagens: Ki mondta hogy társalogni akarok veled cerkóf???A te értelmi szinted a pöcegödör alján van!!!
reagens
Ott tartunk hogy a hőbörgő ellenzék és a támogatóik még mindig képtelenek észhez térni a hatalmas pofon után, amit Merkeltől kaptak.
A bukás mostmár tuti. Totális Fideszes győzelem várható!
Na hova lett a büszke fensőbbségetek hazudozók? Ezen már csak nevetni lehet.
kokopelli
@dr. prédikátor: aki középfokon ismeri a német nyelvet,az tényleg röhög az un. (ki)fordításon,vagy megértette
hogy a magyar vállalkozások az EU teljes vállalkozásai!...hogy ezt a napot is megértük! M.o. = EU (;-)))))))))))))
dr. prédikátor
@kokopelli: Én az ilyen nyikari reagens féle nyikhajokra utaltam. akik maximum a lovári nyelvet értik Ezeknek nem jut el a tudatukig mivel nem értik a nyelvet . A saját nyelvüket nyalásra és szopásra használják.Az értelmi szintjük megegyezik a csrkóf majmokéval!!
Eriksson
@bencemacska: A végén kiegyeznénk, csak a meghívottak névsorát illetően nem. Szigorúan véve még Merkel sem illetékes.
Eriksson
@dr. prédikátor: 15:28 Az Index szerint ezt mondta Merkel:
"A kohéziós alapok, a strukturális alapok azzal a céllal jöttek létre, hogy elősegítsék a konvergenciát az EU-n belül - és ha ránézünk a magyar gazdasági növekedési rátákra, akkor láthatjuk, hogy ezt a pénzt az ország jól fektette be, hogy ez az emberek javát szolgálja - és Németország örül, hogy magyarországi munkahelyeivel részt tud venni ebben a növekedésben."
index.hu/belfold/2019/08/20/mit_mondott_pontosan_merkel_az_eu-s_penzek_magyarorszagi_felhasznalasarol/
bencemacska
@Eriksson: ma, 16:55
Nem illetékes, de a saját megjelenését feltételhez kötni joga van!
csak úgy....
@reagens: na nem számoltam utána,de te tibi,...több 100X tetted már nevetségessé magad a túlzott szereteded miatt, közben szapulod a buzeránsokat de az életedet,csak az orbán oldalán tudnád elképzelni ,aki nös ember és ebböl adodóan,...remélem értesz ...,kezeltesd magad tibi,...
csak úgy....
@reagens: ott tartunk,hogy naponta nagyobb birkát csinálsz magadból,mint ami eredetileg vagy...
Eladott Ország
@kereső: ma, 12:43; Azért már ne úgy legyen! Az idei EP választás: Tehát elmentünk 3 470 566-an szavazni. A Fideszre mindösszesen 1 824 220 ember szavazott. Eddig megvan? Most jön a matek. Hányan nem szavaztak a Fideszre? Megfejtés: 1 646 346-an voksoltak másra. Tehát mindösszesen 177 874‬ szavazattal kapott többet a Fidesz, mint az ellenzéki pártok. A megvásárolt külhoni szavazatok nélkül ez a különbség sem lenne. Figyi, most jön a keresztkérdés: hol van az meggyőző többség? Ja, hogy sehol. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/07/ep.png
Úgyhogy – hogy egy klasszikust idézzek vagy ha nem, akkor valaki mást – kuss van, picinyeim! Az ellenzékiek által az Európai Parlamentbe küldött képviselők pontosan azt tették, amivel megbíztuk őket. Ők nem a hazájukat árulták el akkor, amikor minden demokratikus eszközzel igyekeznek korlátok közé szorítani a maffia túlhatalmát, hanem a magyar választópolgárok akaratát érvényesítették. Magyarul: nem kollaboráltak a fidesszel. Éppen ideje volt. Reményeim szerint egyre sűrűbben lesz ok az óbégatásra a szekértáborban. Végül – mert nem lehet elégszer hangsúlyozni – Orbán Viktor nem Magyarország, a fidesz nem Magyarország, utoljára egy eszement bajuszos emberke óbégatta, hogy ő egyedül képvisel mindenkit és áruló, aki mást mond, annak is ocsmány vége lett.
reagens
@csak úgy...: Kivételesen szólok hozzád, bár a vonyító kórus legprolibb tagja vagy!
Az értelmes érvet akkor sem ismered fel, ha az orrod alá tolják. Nincs miről beszélgetnünk, hiszen nem érted!
Nem fárasztom magam sem az ostobákkal sem a mocskos szájúakkal.
Eriksson
@bencemacska: Ezen már ne veszekedjünk, jó? Így volt, megvolt, kész. Merkel Németország nevében mondott köszönetet a harminc évvel ezelőtti politikai eseményekben való közreműködésben, s nem a saját jókedvében. Mindegy, hogy közben mire gondolt, vagy szerintünk mit gondolt.
csak úgy....
@reagens: naponta kapod az érveket és bizonyítékokat ,arra...,hogy hibbant vagy!
megható,hogy "kivételesen szóba elegyedtél velem" ...nem akarartalak szó szerint idézni,remélem elnézed nekem, ...ha nem lenne igazam,akkor szóra sem méltattál volna! tibi,te bele vagy zúgva a viktorba ... :)
reagens
@Eriksson: És mellékesen akaratán kívül nagy taslit adott a hőzöngő ellenzéki bandának. Nekem nagyon tetszett.
Eriksson
@reagens: Lehet, hogy nem is akaratán kívül, Merkel nem kezdő. Új szelek kezdenek fújdogálni.
reagens
@Eriksson: Akkor viszont az ellenzéki banda akkora bajban van, amiről eddig egy rendes ember csak álmodozni tudott. Szórakoztató látni a szánalmas vergődésüket.
csak úgy....
@reagens: figyusz,te idióta prosztó! szerinted,mekkora botrány lett volna abból ,ha a merkel a nagy nyilvánosság elött közzli a viktorral,hogy ...
a politikáról fingod sincs csak szereted ha törödnek veled, na te is csak egy hisztériás melegrekord...,mert szereted...
Eriksson
@reagens: Ettől van az erősödő zsizsegés.
csak úgy....
@reagens: @Eriksson: tikteket,mint kettö vásári majom..., 1Ft ért lehetne mutogatni a rosseb tudja,hogy hol..
reagens
@Eriksson: Nagyon megkavarodott most a banda. Nem akarták először elhinni aztán meg tagadták. Nem tudom meddig jutnak el az idegbetegségben. Még egy idejig menni fog a vinnyogás míg valami hatalmas baromságot ki nem találnak. Az igazság nem az erősségük.
Eriksson
@reagens: Lehet elképzelt világban élni, de csak egy ideig. Ha az ember egyszer rádöbben a valóságra, onnantól nem hisz a propagandában. Sem a jobb, sem a baloldaliban.
csak úgy....
...még a nemzeti ünnepen sem vesztek rész,de turbékoltok mint a békés galambok...
közben a hangszóróbol,jön a nótátok..."a pártal a néppel egy az utunk"...stb. nyalánkságok.
csak úgy....
@Eriksson: ..és fogadok,hogy templomba sem jársz ...,a stadionokról nem is beszélve! miattad küzdött a fidesz,hogy minden pógárnak lehessen stadionja a környékén?
csak úgy....
@Eriksson:aztán, kinek a propagandájában kételkedsz ? neked a szomszédod lehet a durbincs,ha látod...üdvözlöm!
reagens
@Eriksson: Teljesen igazad van. Sajnos jelenleg a jobb és bal oldal is nagyon hamisan fújja a nótát. Valakit választani kell. Sajnos a jelenlegi helyzet annak köszönhető, hogy a legkisebb rosszra szavazunk. Ez tény.
Amíg a gazdaságot rendben tartják addig lehetetlen bármilyen változást elképzelni. Ki szavazná le azokat akik relatív jó létet biztosítanak?
CsipkeRózsa
@man at work: amaramaistanna nem bértroll.
reagens
@F_Viktor: Vikikém! Miért nem magyarázod ki ezt a malőrt? Kamatoztathatnád a kreativitásod, már ha van neked olyan!
kereső
@Eladott Ország: Amit irsz az igaz- az ep választásra, ami tisztán listás szavazás volt. A "leváltó" nem az. Egyéni+lista, ami ebben a választási rendszerben azt eredményezi-,hogy akár plusz egy szavazattal is!!! a fidess a győztes- éppen a kompenzáció erősen torzitó hatása miatt- ezért lett az az eredménye 2018-nak, mert az ellenzéki szavazatok több mint egyharmada felkerült a fidessre-az ellenzék meg elveszitette azokat.
Ez egy dolog, de van még más is ebben a serpenyőben- ott vannak a megvásárolhatók,a kollaboráló "ellenzékiek", az nvb, a t-systems, és ne felejtkezzünk el az ősszel induló "alaptörvény felülvizsgálatról"-amit nem tudunk, hogy milyen irányú is lesz- kedvező az ország számára bizonyára nem- annak eredményeképp meg fog változni egy sor sarkalatos törvény-éés i tak dase. Addig meg tovább növekszik a csömör, a beletörődés- nem hinném, hogy nagyon nagy áttörést képes elérni az ellenzék- ami nagyon is számitana az Bpest- de itt meg a pojácák lehetetlenné teszik az 1-1 felállást.
Ma mondta Vona G.- hogy rendszert nem lehet leváltani, azt megbuktatni lehet- az meg választáson nem megy. És itt már kiépült-és megszilárdult a ner- a rendszer. Pesszimista vagyok? Nem, csak igyekszem reálisan gondolkodni- és nem csalódni.Szerintem a leváltás utolsó lehetősége 2018-ban lett volna. Nem jött össze- mint ahogy az sem, hogy az ellenzék pártjai továbbiakban nem legitimálják a rendszert a parlamentben- biztositva ezzel a demokrácia látszatát- és egy kis adakék:disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fhirklikk.hu%2Fkozelet%2Fa-mai-kormany-bnszervezetben-koltsegvetesi-csalast-kovet-el%2F353878%3ANOfmM6tVUlNCLsjBmdLxSJta2-g&cuid=3978897
Eriksson
@reagens: És ki szavazna azokra akik bizonyítottan tönkretették a gazdaságot, eladtak minden mozdíthatót, aztán hitelekből próbálták fenntartani a működést. Amit nem mellesleg a 2010-ben megválasztott kormánynak kellett visszafizetnie.

Hol a pénz elvtársak?
csak úgy....
@reagens: tibim,unalmas vagy...,"malör" csak a te buksidban (készülékedben) lehet...,persze ezt elnézzük néked,mert tudjuk,hogy neked a viktor egy isten, te is az a coca kóla ,segget riszáló langyons...,de ne add föl! :)
reagens
@Eriksson: Na erre várhatod a választ ezektől.
csak úgy....
@Eriksson:ez tipikus tünet, mikor egy kretén nem tud,nem mer arra kérdezni,hogy pld. ,hogy orbán elvtárs...,maguk itt riszálják már 9 éve a volt komcsi seggüket és még mindíg az elödjeikkel takaróznak! végszó! :) és hol a pénz elvtársak!
csak úgy....
@reagens: a vöddel elégedett vagy,tibim ? persze te komálod a kopaszokat...
libellle
@reagens: na amennyiben egy seggen rugást te és orbánka kitüntetésnek vesztek. ugyanis ez történik már hónapok ota. miert mondta bolond viktor, hogy nagyon szeretne Berlinnel és az EU-val ujra jó kapcsolatot ápoli. Ugyanis a Berlini kapcsolat az a jegen van.
Eladott Ország
@reagens: Te egy irreverzibilis reagens vagy, aki mindig csak egy irányba tud menni, és az nem jó. Mert aki egész életében mások után megy, nem lát mást csak...
m.cdn.blog.hu/je/jehovatanui/postimage/birka_1374267505.jpg?width=500
reagens
@libellle: Miért beszélsz mellé? Merkel feldicsérte Orbánt ez ha tetszik neked, ha nem. Nehéz így élni mikor összedől az Orbán gyűlölő kártyavárad! Terelhetsz de ez tény marad!
reagens
@Eladott Ország: Te nem szoktál gondolkodni? Próbáld ki egyszer a leírt propaganda szöveged helyett. Eddig nem sokkal járultál hozzá a beszélgetéshez!
Eladott Ország
@reagens: ma, 10:57; Valaki itt szerencsére bemásolta a sajtótájékoztató leiratát, megleltem benne az inkriminált részt, hogy Merkel szerint Mo. jól használja az EU-s forrásokat. Ez azért így egy eléggé félreérhető, a szövegösszefüggésből frankón kiragadott részlet. Merkel a két ország (német+magyar) kölcsönös gazdasági viszonyairól beszélt, közben fűzte bele azt a részletet, amit így kiragadni sikerült. Eredetiben: Wir haben aber natürlich zuerst auch unsere bilateralen Beziehungen in den Blick genommen. In diesem Zusammenhang will auch ich betonen, dass es sehr wichtig ist, dass wir einen wirklich großen Handelsaustausch haben, dass es viele Direktinvestitionen deutscher Unternehmen in Ungarn gibt, auch zum Wohle dieser Unternehmen; Deutschland profitiert also auch davon. Die Handelsbilanz ist mit 55 Milliarden Euro nicht nur umfangreich, sondern sie ist auch ausgeglichen. Das heißt, unsere beiden Volkswirtschaften sind schon sehr stark miteinander verquickt. Wenn man darüber spricht, mit welchem Ziel Kohäsionsfonds und Strukturfonds eingerichtet werden, dann muss man sagen, dass sie eingerichtet werden, um die Konvergenz innerhalb der Europäischen Union zu stärken. Wenn man sich die Wirtschaftswachstumsraten Ungarns anschaut, dann sieht man, dass Ungarn dieses Geld wirklich so einsetzt, dass es auch dem Wohle der Menschen zugutekommt. Deutschland freut sich, hieran mit Arbeitsplätzen beteiligt zu sein.
Eladott Ország
@reagens: Fordítás: ma, 17:25; Először is persze a bilaterális ügyeinket tekintettük át. Ennek kapcsán én is szeretném hangsúlyozni annak fontosságát, hogy országaink között tényleg jelentős kereskedelmi kapcsolat zajlik, [és] hogy sok a német cégek általi közvetlen befektetés Mo.-on; ebből Németország is profitál. Az 55 milliárd eurós kereskedelmi mérleg nem csak jelentős, hanem kiegyenlített is. Ebből is látszik, hogy a két ország gazdasága egymással alaposan összefonódott. Ha arról beszélünk, hogy mi a cél a strukturális és felzárkoztatási alapoknak, akkor elmondhatjuk, hogy ezek célja az EU-n belül konvergencia erősítése. Ha Mo. növekedési adataira tekintünk, azt láthatjuk, hogy Mo. ezeket a pénzeket úgy használja fel, hogy azokból az emberek is profitálnak. Németország örömmel vesz részt ebben a munkahelyteremtés révén. Ez így azért már távolról sem azt jelenti, amit a cím sugall: ez nem valamiféle generálamnesztia az Orbán-rezsimnek a lopás alól. A beszéd további részeiben Merkel kifejezetten „konfrontálódott” Orbán - korábbi - álláspontjával, akár az EU-beli „különutasságát”, akár a migrációs „hisztijét” tekintve; a „barátságos” hangnemet Merkel részéről Orbán - korábban, Ursula von der Leyen felé bemutatott - „retirálása” tette lehetővé...
Tavryni őrnagy
@reagens: Nem vèletlen. Olyan nagyon nem volt más választása.
Eladott Ország
@reagens: ma 10:57; "Merkel szerint Magyarország jól használja fel az EU-s forrásokat" NEM MONDOTT ILYENT! F@sznak kell átvenni a baromságokat az M1-től. Az inkriminált rész 7:38-tól kezdődik és 8:35-ig tart a felvételen. Aki ért németül, annak bizony egyértelmű: szó sincs „az EU-s pénzekről”; egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkető határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve.
www.welt.de/politik/ausland/article198805459/Ungarn-Merkels-freundliche-Toene-bei-Orban-Besuch-in-Sopron.html
reagens
@Eladott Ország: Szóval csak addig magyaráztál, hogy a hír igaz. Az Orbán kormány jól használja a konvergenciára szánt forrásokat. Ezt épp te fordítottad! Gratulálok!
kokopelli
@Eladott Ország: ...jól használta fel a pénzt...a szalmazsákba othon szalma helyett?
Az idézet a francia focistától Cantonától származik,(de egy végén büszkén páváskodó galabbal)!,
A válogatott egy humoros belevaló jó fej volt! (egy rasszistával való vitatkozáshoz vette a hasonlítást!)
reagens
@bakcsubakka: Félő, hogy a származásod közzéadásának nem örülnél.
kereső
@reagens: „Sopron arra példa, hogy mi európaiak milyen sokat elérhetünk, ha bátran kiállunk megoszthatatlan értékeink mellett. Sopron megmutatja, hogy mitől vagyunk mi Európaiak. Sopron a szolidaritás, a szabadság és a béke – egy emberi Európa jelképe. […] Mindig tudatában kellene lennünk annak, hogy a nemzet boldogulása mindig a közös Európa boldogulásától is függ. Európa csak annyira lehet erős, amennyire egységes – amennyire a vitatott kérdésekben is képesek vagyunk a kompromisszumra. Látjuk: Európa békeprojektje nem működik magától. Megköveteli azt is, hogy időnként át tudjuk ugrani a saját árnyékunkat, hogy az Európáért és a világért viselt felelősségünknek meg tudjunk felelni. Erre figyelmeztetnek bennünket nem utolsó sorban azok a háborús és válságövezetekből érkező emberek, akiknek védelemre van szüksége, és nálunk keresnek menedéket.”

Ezt értelmezd ! Ezt IS ! Merkel kancellár mondta, ott és ugyanakkor- ez egy nagyon szép üzenet orbánnak=fidessnek.
reagens
@kereső: Ebbe nagyon belegyalogoltál. Sopron a hűség városa a Horthy időkből. Jól méltattea Merkel a nemzet melletti kiállást a Trianoni rablók és mocskok ellen. Köszönjük Angela!
kereső
@reagens: tényleg csak beszéled,és nem érted a magyar nyelvet. Na de sebaj- nem kell ahhoz érteni a nyelvet, hogy jó magyar légy- kövér lászló is megmondta. Apropó van 4-6 gyerkked,és 16 unokád? mert ha nincsen, akkor csak nem vagy jó magyar.
Komolyra forditva a szót- tényleg nem érted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.