"Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk" – jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden, Budapesten.

Áder: joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

Áder János köztársasági elnök és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen, ahol felvonták Magyarország lobogóját 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János leszögezte: a magyarok sok álmából – demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság – valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el.

1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz.

Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket – mondta az államfő.

Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni – tette hozzá.

A köztársasági elnök leszögezte: a katonákon is múlik, "hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen".

Közölte:

az ünnepnapok arra is intenek minket, "ne felejtsük, milyen sok közös erőfeszítésünk van mindabban, ami ma már természetes számunkra, hogy szabadságban élünk".

A néhai német kancellár, Helmut Kohl szavait idézve kijelentette: a magyarokat "mély szabadságvágyuk" teszi értékessé Európa számára.

"Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra" – idézte Helmut Kohlt az államfő, hozzátéve: "ez ma sincs másként".

Magyarságunk és európaiságunk több mint ezer esztendeje összetartozik – jelentette ki Áder János.

Az államfő azt mondta: harminc év után emlékezni kell március 15. első, félelem nélküli megünneplésére, az '56-os forradalmárok újratemetésére, a keletnémet menekültekre, a Magyar Távirati Iroda tudósítására, amelyben először nevezhette ismét Szent István ünnepének augusztus 20-át.

1989-ben "olyan országot teremtettünk, amelyet mindenestül a magunkénak mondhatunk", jogrendjét, intézményeit, írott és íratlan szabályait, hagyományait – jelentette ki a köztársasági elnök.

"1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyanó ajándék, hanem a közös munka gyümölcse" – fogalmazott.

Áder János szerint harminc év után joggal lehetünk büszkék "az aprólékos, kitartó munkára, ahogy tégláról, téglára bontottuk le a hazugság birodalmát, hogy helyén polgári demokráciát építsünk".

A honvédtisztjelöltekhez szólva az államfő azt mondta: a legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, tehát "fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál".

Büszkén viselhetik azt a magyar címert, amely a "Szent Koronával hirdeti, hogy a mi történelmünk egy bátor királlyal kezdődött" – közölte.

Katonai esküjük arról szól, hogy a hazát az életük árán is megvédik – tette hozzá az elnök, kiemelve, hogy az élet árán is vállalt hűség a ragaszkodás végső bizonyítéka.

Áder János felidézte, hogy a tisztjelöltek elődei közül sokan vállalták Vörösmarty Szózatának parancsát az elmúlt századok során: "Itt élned, halnod kell".

Hozzátette, hogy a Szózatban a "jobb kor" bizodalma is ott van. Azé a koré, amikor már nem kell meghalni a szabadságért, de élni és dolgozni annál inkább kell érte – jelentette ki az államfő, kiemelve: "ezért a jobb korért küzdöttünk 1989-ben, ennek feltételeit teremtettük meg az elmúlt harminc esztendőben".

"Ennek a megőrzését kérjük most önöktől" – szólt a honvédtisztjelöltekhez az államfő, hozzátéve: a "jobb kor", a szabadság kora, közös életünk biztonsága az ő munkájától is függ.

Áder János hangsúlyozta: "hála első királyunknak és az őt követőknek, hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában".

Az államfő Deák Ferenc szavaival zárva beszédét úgy fogalmazott: "csak a szabadság képes tiszta és állandó boldogságot nyújtani", (...) "a szabadság másokkal is megosztva nem fogy, hanem erősödik, s annál bizonyosabban áll, minél többen lehetnek részesei".

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
aderjanos, nektek nem sok kozotok volt az 1989-es felszabadulasunkhoz az orosz es magyar seggnyalok terrorja alol. Ha a ruszkik nem rokkanak bele a hideghaboruba, akkor meg minding itt lennenek, nyakunkon a communista vezetokkel, olyanokkal mint te vagy O1G.
Azt viszont kifejezetten szegyeneln i kellene, amit 2010-tol muveltek a nai napig. Felszamoltatok a demokraciat es a jogallamot. Kiepitettek az allamilag tamogatott korrupciot. Maffia allamot hoztatok letre.
Persze tudom en hogy a birkaknak beszelsz, de azert ne feledd, vam meg par millio ertelmes ember az orszagban akik atlatnak rajtatok. A buntetes pedig nem fog elmaradni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Bajszosszar, te mit tettél 1989-ben?...
Yoda69
aderjanos, nektek nem sok kozotok volt az 1989-es felszabadulasunkhoz az orosz es magyar seggnyalok terrorja alol. Ha a ruszkik nem rokkanak bele a hideghaboruba, akkor meg minding itt lennenek, nyakunkon a communista vezetokkel, olyanokkal mint te vagy O1G.
Azt viszont kifejezetten szegyeneln i kellene, amit 2010-tol muveltek a nai napig. Felszamoltatok a demokraciat es a jogallamot. Kiepitettek az allamilag tamogatott korrupciot. Maffia allamot hoztatok letre.
Persze tudom en hogy a birkaknak beszelsz, de azert ne feledd, vam meg par millio ertelmes ember az orszagban akik atlatnak rajtatok. A buntetes pedig nem fog elmaradni.
vacsi
89-ben mindenki azt hitte, jobb lesz: ami a régi rendszerben jó volt - mert azért sok ilyen volt -, azt megtartjuk, tovább fejlesztjük; ami meg rossz volt, azt elvetjük, lecseréljük. Hát, ehhez képest fordítva történt a dolog.
Áder szerint:
"Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni"
Ehhez képest sokan félünk, sok mindentől. Elsősorban a közbiztonság rohamos romlásától, attól, hogy nem tudjuk fizetni a rezsiköltségeket, nem tisztességesen állapítják meg a nyugdíjat, elárverezik a házunkat, nem lesz munkánk, nem kapunk orvosi ellátást, a gyerek oktatása nem megfelelő kezekben van - stb.
nevemnick
@Qqberci: árnyékban hűsölt, igaz, akkor is meg kellett hajolnia.
Nessy
Amire "büszkék" lehettek, az mindannak a tönkretétele, lenullázása, ami 1989-ben történt! Jó, hogy meleg van, de ennyi ostobaságot már csak nem kellene összehordani, mint az elmúlt napokban tette pártunk és kormányunk!
csak úgy....
@vacsi: Azon azért érdemes lenne ilyenkor elgondolkozni,hogy a Cseheknek,Szlovákoknak,Lengyeleknek,talán még a Románoknak sincsenek hasonló félelmeik,mint a Magyaroknak...
Nyírfa
@vacsi: Néhány éve belefutottam egy riportfilmbe, amelyet Aczél Györggyel készítettek a rendszerváltozás után. Ez a felvétel sokáig el volt zárva a nyilvánosság elől. Ha Kádár János a 80-as évek végén fizikai és mentális ereje teljében lett volna, akkor Magyarországon pontosan olyan pozitív fordulat következett volna be, amelyről Te is beszélsz: " megtartani a jót stb. ".
'89-ben döbbenten néztem, hogy mi történik.
namihami
Többesszám első személy.
""Szerénység, elvtársak, szerénység!""
lampa laz
Ez a díszmajom sem értelmezi az írott szöveget mielőtt felolvassa, mert ilyen baromságokat mer mondani,
"Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el." ...még ha így is lenne, de nem igaz, viszont azóta is folyamatosan tapossátok ezt a magot ne hogy véletlenül kicsírázzon és szárba szökjön, mert akkor nektek harangoztak. Pedig eljön ez a pillanat és úgy fogtok eltűnni, mint szar a lefolyóban.
Macskaszem
Kancsimarcsi a 1848-as szabadságharcot is a nevükre írja, ha orbán úgy akarja.
dr. prédikátor
bajuszos szar!!!89, ben éppen hogy leszáradt a seggedről a szaros tojáshéj!!! Mit tettél te a rendszerválltásért??? azon kívül hogy sehol se voltál??? Patkány vagy!!!
Eladott Ország
Mire vagytok büszkék szarjankó?! Arra, hogy tégláról téglára bontottátok le a demokráciát, telibeszartátok a jogállamot, szétbasztátok a fékek és ellensúlyok rendszerét ! Az EU második legszegényebb országát sikerült megteremteni. Inkább állj a tükör elé és köpd szembe magad te szarházi majom!
Eladott Ország
Olyan kiscukika Áder János. Akkor is az, amikor harcos természetvédőként élő halak szájpadlásába horgot akaszt aztán kedvesen mosolyogva nézi, ahogy az állat levegő után kapkodva küzd az életéért. Jó sokáig. És akkor is nagyon cukorborsó, amikor a fentihez hasonló egetverő bölcsességek hagyják el a bajusza alatti nyílást. Bátor ő mint a Terminátor és okos, mint egy kosár lepketoll. Drága kedves Áder úr vajon hol tartózkodott lelkiekben akkor, amikor az ő volt kollégiumi lábszagsógora és jelenlegi gazdája egyetlen laza csuklómozdulattal fogta azt a 90 milliárd forintnak megfelelő uniós forrást, mely a családi házak korszerűsítésére érkezett és ügyesen zsebre vágta? Ugyanis a rohadék elnyomó sorosbérenc Európai Unió átutalt Magyarországnak 90 milliárd forintot abból a célból, hogy a kormányzat lesz kedves szétosztani a lakosság körében vissza nem térítendő támogatásként. Ezt a pénzt arra szánta az Unió, hogy a lakosság a rossz szigetelésű, nem energiahatékony kockaházát szigetelje belőle. Közölte a bevándorláspárti brüsszeli bürokratákkal, hogy a jómagyar honpolgár bekaphatja – meg már akkor az Unió is bekaphatja -, ő ezt a pénzt állami középületek korszerűsétésére fogja költeni. Egyszerűbb egylépcsőben megbízni mondjuk a Mészáros és Pereputty Zrt-t 10 darab random középület korszerűsétésével, mint soktízezer magyar családot rávenni, hogy ne a helyi vállalkozóval csináltassa a korszerűsítést ,még mit nem, nehogy már megbízáshoz, bevételhez és így túlélési esélyhez jussanak mindenféle ismeretlen vállalkozások, akkor mi lenne a családi biznisszel. Bár nem biztos, hogy az 50 százalékos alkotmányos költség reális, mert lehet az 70 százalék is. A legkisebbiszámítteszkó. Mondom egyszerűbben, hogy Áder János is értse. Nem most kellene szemforgatva hörögni a klímavédelemről és az energiahatékonyságról, hanem három éve kellett volna, amikor a cimborája a kollégiumi együttokádásban ellopta a lakosságtól a 90 milliárd forint uniós ingyenpénzt és hitelt adott helyette.
simmering73
Mit lehet erre felelni? Szar idők vannak Janikám és ti szar emberek vagytok.
Lepényleső
...amit aztán 2010-ben elveszítettünk,- azzal együtt amit addig elődeink 1989-ig elértek?
justhpeter
@lampa laz: @Eladott Ország: A Majmok nevében visszautasítom. Áder nem majom. Ő egy fideSS-zombi.
lampa laz
@justhpeter: Bocsánatot kérek a majmoktól. Csak a bizonyos utánzós cselekedetükre való tekintettel mertem majomhoz hasonlítani ezt a bajszos lényt. Mert hát dísz ez semmi egyéb, mert súlytalan, nincs hatalma orbánt szolgálja nem a népet. Egy nevetséges viszont jó drágán fenntartott hivatala van, amit mi fizetünk, h aztán jól szembe köpjön bennünket. Jaj, nem is elemzem tovább, mert már a lámahoz értem, így a végen az egész állatkertet végíg sértem emiatt a ...f@sz miatt.
simmering73
"Ezt nevezik “Nemzeti Együttműködés Rendszerének”, ez az illiberalizmus, amely minden részletében tagadja a kereszténység eszméit, antikrisztusi, sátáni és barbár ideológia. Ennek legmagasabb közjogi méltóságát tölti be Áder János, akit az önkény ültetett ebbe a pozícióba, amelynek előfeltétele az volt, hogy lemond a gerincéről, az agya használatáról, a jogairól, az emberi méltóságáról, szuverenitásáról és jellem nélküli végrehajtója lesz annak az embernek, aki őt ebbe a pozícióba ültette. Ennek a szerepnek és jellemnek legtökéletesebb kifejezése a néptől kapott neve: “Bajszos Szar”. Pontosabb meghatározást nem is tudnánk elképzelni, ami ennyire egyszerűen, tisztán, röviden és lényeglátóan fejezné ki Áder János lényegét."
nepszava.us/bartus-laszlo-az-illiberalizmus-barbar-eszme/
papa.49
Vakondok keresőjános TE MIT TETTÉL GONDOLOM PONT SEMMIT !!!
solidedge
89 mozgatórúgója nem a demokrácia volt, hanem rájöttek hogy szét lehet lopni a nemzeti vagyont.
Mary
Elèg szègyen, hogy az Eu sereghajtója vagyunk, annak ellenère, hogy Magyarorszàgon volt leghamarabb a rendszer vàltàs
Elcseszte az elejèn màr az Antal kormàny is, eladtàk az orszàgot
A mostani rendszer talàn a legrosszabb, újra nyitunk az oroszok felé, làsd Paks
A legrosszabb ami lehet, az embereket sikerült egymás ellen úszítani
Az Euban a 2.legkorruptabb orszàg vagyunk, mészàros és társaik szinte az egèsz orszàgot kisajàtítjàk
Eladott Ország
@Mary: Az a másik szomorú tény, hogy Ádernek ezt van pofája kijelenteni, hogy minél tovább maradjanak hatalomban. Hányinger ez a szarjankó!
kokopelli
@Mary: @Eladott Ország: ...de ez kell a "magyarnak"! Nem toom ki írta,de kb.: "A magyarok hátán lehet ekével
szántani,ha az ekevas piros-fehér-zöld színű!" ...a Jani kezében van ma a festékes-doboz?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.