Az október 13-ai önkormányzati választáson átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek "utazó voksok".

Az országgyűlési választáson a választópolgároknak lehetőségük van tetszőleges magyarországi településre átjelentkezni, hogy ott szavazzanak. Ekkor a választópolgár annak ellenére, hogy nem a lakóhelyén szavaz, a lakóhelye szerinti választókerület jelöltjeire voksolhat, ugyanis a választás előtt eljuttatják a szavazólapját az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörbe.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai nem "utaznak" az önkormányzati választáson

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal – az október 13-ai voksolás esetében június 26-áig – már tartózkodási helyet létesített. Az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a választás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

A választópolgárnak október 9-éig a lakóhelye szerinti település jegyzőjétől kell kérnie, hogy választójogát a tartózkodási helye szerinti településen gyakorolhassa. Eddig közel ötszáz választópolgár jelentkezett át, 2014-ben 18 461-en szavazhattak átjelentkezéssel.

Az önkormányzati választáson nincsenek az országgyűlési voksoláson megszokott, az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök, ugyanis az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörbe lehetséges. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak most nem tudják gyakorolni szavazati jogukat (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy bv-intézet is tartozik).

A választópolgár átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére, vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A megátalkodottak

Egy újabb egetverő baromság a firkászi ragaszkodásból a sületlen kitalációjukhoz

Ha egy firkász kitalál valami sületlenséget, akkor nagyon nehezen lehet leszoktatni őket róla. Józan érvekkel és tényekkel biztosan nem. Bennünket a választás-technikában jártas szakembereket az a megtiszteltetés ér rendszeresen, hogy időről-időre újabb és újabb baromságokat kezdenek el híresztelni.
Csak a két legnagyobb blődséget említsem:
Sikeresen átcsempészték a választási-értesítő szakmai zsargonban használt nevét az egy időben azzal együtt kézbesített ajánlószelvényre.
Majd rákaptak arra, hogy lépten nyomon használtak egy a hazai jogrendben nem szereplő kifejezést: lépten nyomon körzetekről zagyválnak.
Nem teljesen új, de mostanában – és hogy jönnek az őszi választások újra elővették –egy igazán eklatáns példával okadatolják, hogy nulla az affinitásuk.
Egy képpel színesítik a híreket:


(http://propeller.hu/images/cikk/2019_08/szava...

ami az igazi non plus ultrája az emberi hülyeségnek.
Mi van a képen? Ceruza, piros szín és kézzel rajzolt kőr!!
Mi az ami a szavazatok esetén indifferens? Igen, nyert: ceruza, piros szín és a kézzel rajzolt bármi!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok