Ma nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.

Ma nyomtatják ki az ajánlásgyűjtő íveket, szombaton kezdődhet az aláírásgyűjtés

Az októberi önkormányzati választásra a jelölteknek és jelölőszervezeteknek ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges – a település nagyságától és a választás típusától függően különböző számú – érvényes támogató aláírást.

A jelölőszervezeteknek és független jelölteknek a területi választási bizottságoknál vagy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testületek eddig összesen több mint kétszázötven jelölőszervezetet – pártot és egyesületet – vettek nyilvántartásba.

Az aláírásgyűjtő íveket a választás típusától függően a helyi vagy területi választási irodánál (az országos nemzetiségi önkormányzati választás esetében a Nemzeti Választási Irodánál) kell igényelniük az indulni szándékozóknak. Az igényléseket leadhatták korábban is, de a választási irodákban csak péntektől nyílik meg a lehetőség az informatikai rendszerben az ívek kinyomtatására.

Azok, akik péntekig leadták igényüket, legkorábban szombat reggel vehetik át az ajánlóíveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket augusztus 24-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, amelyek ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az informatikai rendszerből.

Az ívek kiadásáról átvételi elismervényt kell kiállítani, a jelölteknek az aláírásgyűjtést követően minden ajánlóívvel el kell számolniuk.

A jelöltek és jelölőszervezetek a főpolgármester-jelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a képviselő-testületi jelöltekre vonatkozó ajánlásokat szeptember 9-én 16 óráig gyűjthetik és jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.