Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.

Az államtitkár elmagyarázta, hogy miért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon
Fotó: kormany.hu

Orbán Balázs a Reformátusok szárszói konferenciáján Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel vitatkozott, Fiatal politikusok – paradigmaváltás a politikában címmel.

Ungár Péter unikumnak nevezte, hogy az ország rendszerváltó politikusai és mai vezetői között ilyen mértékű személyi kontinuitás van, és szerinte ennek negatív következménye, hogy a kormány a mai napig a '90-es években az SZDSZ-szel folytatott vitáit ismétli, ezt a vitát vetítve ki olykor Soros Györgyre, olykor az Európai Unióra.

A személyes folytonosság "belterjes és mozdulatlan vitákhoz vezetett", holott generációs viták helyett ideológiai alapú vitákra lenne szükség

- mondta.

Erre reagálva Orbán Balázs úgy fogalmazott: a rendszerváltó, az országot jelenleg vezető fideszes politikusgeneráció éppen azért sikeres, "mert lejött az izmus alapú politizálásról, amit az ellenzék mind a mai napig nem tud megtenni", és a Kárpát-medencében élők érdekeit szem előtt tartva politizál.

Ungár Péter kiemelte: a Fidesz azzal, hogy azonosnak állítja a nemzeti érdeket a saját politizálásával, megszünteti a "nemzeti kereteken belüli vita lehetőségét", mondván, aki a Fidesz politikáját kritizálja, az szembemegy a nemzeti érdekkel.

Orbán Balázs szerint az "ellenzék neurózisa" ezzel vádolni a kormányt.

Az államtitkár szerint '89 előtt egy bipoláris világrend uralkodott: voltak a kapitalisták és a kommunisták, mindenki tudta, hova tartozik, és hogy az átjárás nem lehetséges. Ezért a nemzeteknek nem volt gondolkodási, döntési lehetőségük – mondta Orbán Balázs.

Ez a bipoláris világrend omlott össze '89 után, de ugyanakkor nem született új világrend, csak annyi történt, hogy az egyik fél megnyerte a hidegháborút, ebből következően a győztesek unipoláris világrendje lépett a bipoláris rend helyébe. Ebben a gondolkodási sémában a nemzeteknek továbbra sem kellett saját sorsukról gondolkodni, a győztes rendjét kellett lemásolniuk, és az lesz sikeres, aki ügyesen másol – közölte.

Ez volt a kilencvenes, kétezres évek paradigmája, "innen indultunk". 2008-2010 óta "beszélünk egyre nyíltabban arról, hogy létezik multipoláris világrend, sokféle érdek és modell ismert", és az országnak ahelyett, hogy másolna, fel kell fedeznie a saját sikerreceptjét.

Orbán Balázs hangsúlyozta:

a Fidesz ezt a gondolkodást kéri számon az ellenzéken, akik ahelyett, hogy ebben partnerek lennének, még mindig azt nézik, hogy melyik modellt kellene lemásolniuk és hogyan tudnának jobban megfelelni a külső elvárásoknak.

Ungár Péter egyetértett azzal, hogy nem kell a "fejlett Nyugatra" hivatkozási pontként tekinteni, ugyanakkor szerinte számos helyzetben nem a Nyugat majmolásán alapszik a kormánnyal szembeni kritika.

Példaként említette a kormány nemzeti érdekkel ellentétes kedvezményeit a német nagytőkének.

Orbán Balázs kitért arra is: a 2010-ben kétharmados felhatalmazással kormányra kerülő antikommunista pártok azzal szembesültek, hogy "még mindig jelentős a rendszerváltoztatás előttről visszamaradt struktúrák ereje". A kultúrában, gazdaságban, a politikában és a médiában akkor még olyan hálózatok működtek, amelyek a rendszerváltoztatást megelőző évtizedekben meghatározóak voltak, azt követően pedig a hálózat fennmaradásáért és az abban résztvevők önérdekében tevékenykedtek.

Ismét rögzítenünk kell, hogy innen indultunk, és mára jutottunk odáig, hogy elmondhatjuk, a rendszerváltoztatás befejeződött – fűzte hozzá az államtitkár.

Ungár Péter szerint a rendszerváltozás befejezéséhez a parlamentnek el kéne fogadni az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot, amelyet pénteken 20. alkalommal nyújtott be az LMP.

Az ellenzéki politikus egyetértett azzal, hogy az Antall- és az első Orbán-kormány ellenszélben dolgozott, de véleménye szerint a mostani Orbán-kormány gazdasági és médiafölénnyel rendelkezik.

Ez az oldal tehát nincs elnyomva, tíz éve ők vezetik Magyarország hajóját – hangoztatta.

Orbán Balázs erre reagálva azt mondta, igaz, hogy a jobboldali sajtó jobb állapotban van, mint a rendszerváltoztatás után bármikor, de erős túlzásnak nevezte, hogy jobboldali médiatúlsúly lenne Magyarországon, mondván, a legolvasottabb online lap, a legnézettebb kereskedelmi televízió és hírcsatorna, valamint a legolvasottabb bulvárlap, közéleti hetilap és napilap is ellenzéki.

Valóban "mi vezetjük a hajót", de a viharos tengeren navigálni nem egyszerű. Az ellenzék szerint pedig nem léteznek azok a veszélyek, amelyek Magyarország hajójára leselkednek, és úgy tesznek, mintha az egész világ azt akarná, hogy Magyarországnak jó legyen. Ebben a megközelítésben politizálni azonban végzetes naivitás, az elmúlt ezer év magyar történelméből ugyanis meg kellett tanulni, hogy "elsősorban saját magunkra számíthatunk" – tette hozzá Orbán Balázs.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"lejött az izmus alapú politizálásról" és áttért kleptokráciára...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Yoda69: @Sámannus: Tökéletesen igazatok van, de ez a maffiabanda olyan rendszert épített ki, hogy békés úton nem lehet őket kibaszarintani a hatalomból. Még a románok is tökösebbek mint mi, ott sikerült elzavarni a korrupt bandát, és Franciaországban ezeknek a bűnöknek a töredékéért felgyújtották Párizst
Commenter
@Eladott Ország: Antallékkal kezdődött itt a lejtmenet, szűklátókörűségüket, a letűnt korok iránti nosztalgiájukat jól átvette a mostani kurzus. Antallék önző és buta kül és belpolitikát folytattak: ellenségnek (törpe minoritás) állították be az ellenzéket, arroganciájuk, gőgjük, dölyfjük mérhetetlen volt,csak úgy mint hozzá nem értésük is.
Szétverték a mezőgazdaságot, összeálltak a szalonképtelen neonáci Csurkával aki a párt alelnöke lett, ordas eszmék megengedhetetlenségéről beszéltek, miközben ők maguk hittek azokban. Antall a 19. századba való politikus volt, nem a 20-ba. Az ő és kormányzásának produktuma a mai orbán és az a politika aminek a levét isszuk. Mit tett ez a múzeumigazgató a rendszerváltásásért? Még csak az sem mondható el, hogy belülről bomlasztotta volna a rendszert. Most mégis "rendszerváltóként" ünnepelteti orbán, közpénzen, volt miniszterei által. Ami menthető volt az MDF megszűnése után ebből a gárdából az átkerült a Fideszbe. Nem csak a kommunisták, a tulipánosok, a MIÉP-esek és a kdnp-sek lelki legalját is odasodorta a szél.
kokopelli
...kissé félrenyalta a scheggeket,mert a demokratIZMUS-t nem említette!...vagy azért mert az tényleg
nincs jelen a mai kormánynál?Jó lett volna megtudni valamit a példának hozott "német nemzeti nagytőkéről" is!
Eladott Ország
@Commenter: Az országot munkaruhában építik...
kepkezelo.com/images/38q8hcmzairsvi5xhbww.jpg
A fidesz egy bukott kommunista rezsim itt maradt romhalmaza.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/58375843_1306614222826040_4735446046522474496_n.png?_nc_cat=107&_nc_eui2=AeE0-rBamKtKKOfmz3TGsuGtwBh6Mlx1Zjo2NQ0u7DbN9kYxBQ1uSFJhtezWLBCbZsw6b5NKYY1ARBTbClhTeJa967tLBunVph0qefPPX4b6aQ&_nc_oc=AQl67syBXYvqJLctxmyJB3GVIbAL7Jin7An7Q33amNBDayBE_aaMDS3uHjh19VoAXog&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=1065f2523b713dde4d3d7c46a83a59c6&oe=5E0D969C
Antall József volt, aki anno büszkén vallotta, idézem: „Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, akit a nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni.” Magyarország 1920 és 1944 között hivatalban lévő kormányzójáról pedig röviden csak annyit, hogy Horthy Miklós a XX. századi magyar történelem egyik ellentmondásos alakja, akinek az első és a második világháború alatti tevékenységének megítélését illetően a mai napig éles közéleti viták tárgyát képezi. A 2010-óta hatalmon lévő fidesz-kormány viszont Horthyt már nyíltan egy olyan vezérként mutatta be – olykor még a történelemhamisítástól sem visszariadva –, aki képes az elveszített nemzeti nagyságot, a történelmi Magyarországot helyreállítani, az elszenvedett nemzeti sérelmeket orvosolni. Orbán Viktor annak érdekében, hogy – határainkon innen és azon túl – hitelt érdemlően bizonyítsa az érintettek felé: Antall Józsefhez hasonlóan ő is nemzetegyesítő, 15 millió magyar miniszterelnökének érzi magát. De a kormányának, pártjának tagjaira sem lehet panasz. Boldog István legutóbb például azzal borzolta a magyar közélet kedélyeit, hogy kerek-perec kijelentette: Erdély márpedig szerinte Magyarország része.
Commenter
@Eladott Ország: Már nem tudom ki mondta valahol Horthyról, hogy ha ítélkezni kellene felette előbb megbocsátana neki a zsidók deportálásának leállításáért, ezt követően pedig felakasztaná. Orbánnak még megbocsátani se lehet semmit, csak valamikor, valahol ha van igazság majd bíróság előtt kellene felelnie mindazért amit itt kormányzás (irányítás) címén művel.
A jobboldal két világháborúba sodorta az országot, a mai jobboldal pedig a semmibe viszi.
Nyilván a házi pálinka mondatta ezt a kijelentést Erdélyről Boldoggal, nem a Coca Cola.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.