Szombaton kezdhették meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését, az összegyűjtött ajánlásokat három – helyi, területi és országos – szinten ellenőrzik, a választás típusától függően.

Azt ígérik: ezúttal nem lehet majd csalni az ajánlásokkal

Az országgyűlési választáson a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál történik az országgyűlési képviselőjelöltek ajánlásainak ellenőrzése, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán pedig – mivel akkor az egész ország egy választókerületet alkotott – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrizte a választáson induló pártok által összegyűjtött ajánlásokat.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők októberi választására azonban különböző szinteken történik az ajánlások ellenőrzése.

A helyi választási irodákban (ez a települési szint) ellenőrzik a képviselőjelöltek, polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi képviselő-választás jelöltjeinek ajánlásait.

Megyei szinten a területi választási irodák ellenőrzik a megyei közgyűlési választáson listát állítani szándékozó jelölőszervezetek által összegyűjtött ajánlásokat, valamint a Fővárosi Választási Iroda ellenőrzi a főpolgármester-jelöltek által összegyűjtött ajánlások érvényességét. Ugyancsak ezen a szinten ellenőrzik a megyei és a fővárosi nemzetiségi önkormányzati választás ajánlásait.

Ezek mellett a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló nemzetiségi szervezetek által összegyűjtött ajánlásokat.

A választási irodáknak három napjuk van arra, hogy az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött ajánlásokat ellenőrizzék.

A választási iroda ilyenkor megvizsgálja, hogy az ajánlóív sorszámozva van-e, rá van-e vezetve az ajánlást gyűjtő személy neve és aláírása. Az ajánlóívre felvezetett adatok alapján a választási iroda azonosítja az ajánló választópolgárt, vizsgálja, van-e választójoga, valamint azt, hogy az ajánlóíven feltüntetett adatai (a neve, személyi azonosítója, lakcíme) a központi névjegyzékben szereplő adataival megegyeznek-e.

Az iroda állapítja meg azt is, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e a meghatározottat. Az ajánlások ellenőrzésének eredményéről a választási iroda tájékoztatja a mellette működő bizottságot, amely – legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon – dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről vagy elutasításáról.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezzel be is ismertek hogy eddig csaltak az ajanlasokkal.
Koszonjuk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
Tehát eddig csaltak elismerték,most csalnak de tagadják.Mi meg ha elhisszük,hogy tisztességes lesz agyhalottak vagyunk.
evacica
Aztán már miért ne lenne, hisz a fidesz ilyenekre alapozza a győzelmét! Képtelenek a tisztességes játékra!Ez Orbán!
simmering73
Van ennek egy diszkrét bája, mikor a csalók azt mondják: most már nem lehet csalni.
nezelodo
Azért az elgondolkoztató, hogy nagyon sok kistelepülésen olyan arányban nyer a dakota párt, mint a régi szép időben Pozsgai-Mikola féle Hazafias Népfront. Pedig belengette nekik a dakota vezér a kútadót, és ha egy fát ki kell vágnia a kertben mert elszáradt, háromezer Ft-ért megteheti. És ezek a dolgok, csak a jéghegy csúcsa...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.