Rezsiutalvány helyett a kormány adjon olyan mértékű nyugdíjat az időseknek, amelyből meg lehet élni – szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jobbik: rezsiutalvány helyett rendes nyugdíj kell

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ha a kormány komolyan gondolja a nyugdíjasok támogatását, akkor azt ne "szemfényvesztő és álságos módon", a választások előtti "könyöradományokkal" tegye, hanem emelje a nyugdíjakat "minimum a létminimum szintjére".

A képviselő szerint a megélhetéshez szükséges költségek, különösen az élelmiszerkiadások rendkívüli mértékben nőttek, a nyugdíjemelés pedig mindössze 2,7 százalékos volt, amit a létminimum alatt, vagy akörül élő idősek számára komoly megterhelésnek nevezett.

Varga-Damm Andrea elmondta: a Magyar Államkincstár 2 millió 156 ezer embernek fizet nyugdíjat, az átlagösszeg 130 ezer forint, 21 ezer nyugdíjasnak pedig 50 ezer forintnál is kevesebb az ellátása. Ezzel szemben a hús ára 13 százalékkal, a liszté 10, a burgonyáé 61, a friss zöldségek ára pedig 31 százalékkal nőtt az idén – sorolta.

A képviselő úgy vélte, a kormány azért döntött az utalvány mellett, mert annak összege 30 napon belül visszakerül a közműszolgáltatókhoz.

Varga-Damm Andrea közölte azt is, hogy a rezsitartozások nagy részét az aktív korúak generálják, mert az idősek "akkor is kifizetik a rezsit, ha ételre nem telik". Álláspontja szerint az utalványokra szánt mintegy 19 milliárd forint jelentős mértékben nem fogja csökkenteni a közműtartozások 30-35 milliárd forintos összegét.

A közfoglalkoztatottak 54 ezer forintos egyszeri pluszjuttatásáról Varga-Damm Andrea úgy vélekedett: a kormány egy összegbe adja oda azt a többletet, amit egy év alatt kellett volna tennie.

Kép és szöveg: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ha csak egyszer adnának olyan mértékű emelést, mint amit maguknak osztogatnak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Ne igyanak annyit a nyugdíjasok és mindjárt lesz pénzük parizerre. :)
Rockxy
hüeség.
ha a jobbik lenne korrmányon, ugyanolyan kényszerhelyzetben lenne, mint most a fideszosok.
advocat
Ha pl.:a MÁV vezérigazgatója a vasút világszinvonalú munkájáért felveheti a havi 5 millát, akkor a nem dolgozó nyugdíjas még mit szeretne. Kérdezhetném. De valahogy másképp néz ki a helyzet. Nem? És mi a helyzet ha a nyugdíjak csk 2,7 %-al emelkednek? És aki ezt még ki is emeli, hogy milyen gondos az állám (miniszterkéim, akiknek gőzük sincs a piaci árakról, és a gyógyszerárakról!) még sajtótájékoztatón büszkén el is mondják. A nyuggerek egy része meg elhiszi!
Cincinntatus
@advocat: Ez nem fáj önnek?
A Forbes magazin 2014. májusi listája szerint Soros az Amerikai Egyesült Államok 17., a világ 29. leggazdagabb embere. Vagyona, melyet a sikeres tőzsdei befektetéseinek hasznából, illetve egyes valuták árfolyam változását jól kihasználó pénzügyi tranzakciók segítségével gyűjtött össze, 23 milliárd dollárt tesz ki.
verőce21
Majd jön az egyen-nyugdíj. Egyetemi prof. és takarítónő is ugyanolyan keveset kap. Mint Kanadában.
A különbség abból lesz, ki mennyit tud összegyűjteni önkéntes, kiegészítő nyugdíjpénztárakban!
Borsodi
Ha ezzel is megtudják venni őket megérdemlik,hogy ne emeljék a nyugdíjat.Rezsi utalvány, Erzsébet utalvány,jövőre kaja utalvány fideszes üzemeltetésű boltokban beváltható.Szégyen gyalázat ez az ország tele bólogató birkákkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.