Természetes dolog, ha egy hosszú távú párkapcsolat már nem olyan heves, mint a kezdetekkor, de ha odafigyelsz rá, hosszú idő múltán is fenntarthatod a kölcsönös szeretetet.

Íme pár ötlet, hogy hosszú távon se hűljön ki a kapcsolat

Fotó: Pixabay

Gyakran megfigyelhető, hogy sok évtizedes együttlét után a házastársak elhidegülnek egymástól, sokszor több a veszekedés köztük, mint az őszinte szó. Holott néhány egyszerű praktika segítségével elkerülhető lenne, hogy ellaposodjanak a kapcsolatok – véli dr. Josh Gressel pszichológus, aki a Psychology Today hasábjain nyújt segítséget a kérdésben.

1. Felejtsd el a romantikát

Irigykedsz, amikor azt látod, hogy egy fiatal pár csak úgy szárnyal a boldogságtól, vagy a filmekben látott felhőtlen szerelmet keresed? Felejtsd el. A kutatások szerint egy átlagos párkapcsolatban hat hónaptól három évig terjedhet a kezdeti romantikus időszak. Ne keseredj el, és ne próbáld feleslegesen hajszolni a kamaszos szerelmet, mert az csak idegeskedést és gondokat szül közted és párod között.

2. Ne légy lusta

Egy kapcsolat ápolása és a szeretet fenntartása sok erőfeszítést és állandó munkát igényel, csak úgy magától nem fog helyrejönni semmi.

3. Ne kritizáld folyton a párod

Ha valami frusztrál, inkább engedd el. Nem érdemes felesleges konfliktust szítani csak azért, hogy bizonyítsd, neked van igazad.

4. Legyél őszinte, de ne kegyetlenül

Semmi sem rombol jobban egy kapcsolatot, mint amikor kíméletlenül a párod szemébe mondod a kellemetlen igazságokat. Legyél tapintatos.

5. Legyenek barátaid

Fontos, hogy a párod mellett legyenek más társas kapcsolataid (miként neki is), akikkel eltöltheted a szabadidőd egy részét, és ne őt zargasd mindennel.

6. Gondolj bele, milyen lenne nélküle

Képzeld el, mi lenne, ha nem lenne melletted a párod. Milyen lenne egyedül élni, minden este magányosan hazajönni, keresni az ideális partnert...

7. Gondold át, miért jó egy hosszú távú kapcsolat

Az együtt töltött évek során olyan mély kötelék alakul ki köztetek, amit egy friss kapcsolatban élő pár a szárnyaló romantika ellenére sem képes átélni. A párod szó szerint a másik feleddé válik, aki hamarabb kitalálja a gondolataidat, mint te magad.

8. Tedd fel magadnak a kérdést:

Ha a párod holnap meghalna, mi az, amit ma még mindenképp elmondanál neki?

9. Hagyd a megszokásokat

Fiatalabb korban folyton a sok bizonytalanság miatt aggódtál, mostanra viszont sikerült biztos hátteret teremtened magadnak, beleértve a párkapcsolatodat is. Nem szabad azonban, hogy ez a biztonságérzet rutinná alakuljon. Inkább vizsgáld meg, mennyire áll biztos alapokon a kapcsolatod, mennyire ismered valójában a párod, akivel olyan régóta együtt élsz.

10. Beszéljétek meg a problémákat

Fontos, hogy mindig őszintén tárjátok fel egymásnak a gondokat, és próbáljatok meg közösen megoldást találni rájuk. Egy kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom. Akkor sikerülhet túllendülni a problémákon, ha mindketten tisztában vagytok velük és együtt tesztek erőfeszítéseket.

Dívány

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.