Közel hatvanmilliárd forintos adósságot halmoztak fel a hazai közintézmények júliusra, írja a Világgazdaság a hétfői számában.

60 milliárddal tartozik az állam

A lap a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataira hivatkozva közölte, hogy júliusban már 58,1 milliárd forinttal tartoztak a költségvetési szervek, ez 1,5 milliárd forinttal több a június 30-i állapothoz képest.

Az összeg több mint 80 százalékát, azaz 47,3 milliárd forintot az egészségügyi intézmények, kórházak, klinikával rendelkező egyetemek halmozták fel.

Közülük a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet görgeti maga előtt a legnagyobb tartozást, 3,54, illetve 3,22 milliárd forintot a június végi 3,31, illetve 2,98 milliárdhoz képest. A Debreceni Egyetem júliusban már 2,67 milliárddal tartozott, míg júniusban 1,93-mal.

A legeladósodottabb tárca az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett 50,44 milliárd forinttal, ami júniusban még csak 46,42 milliárd volt. A honvédelmi tárca a júniusi 2,98 milliárd forint után júliusra 3,22 milliárdra hizlalta az adósságát, a Belügyminisztériumnak viszont sikerült lefaragnia a tartozásból, ami a júniusi 1,88 után már csak 1,59 milliárd forint.

Forrás: hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
És kiknek tartozik? Olyan magyar kis-és középvállakozásoknak, amelyek a saját!! kockázatukra vállakoznak, és magyar embereket foglalkoztatnak.Nagyon sokan kerülhetnek lehetetlen helyzetbe az állami felelőtlenség miatt, miközben ennél nagyobb összegben támogatja a kormány a határon túli gazdaságot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
@Nessy: Nem egészen. Odafönt valódi gazdagság van, az ő fenekük fényesre nyalva.
Idelenn valódi szegénység van, még a látszatra sem adnak. :(
mackoka46
Ellopták a jöjjelt is. Mérget vennék rá, hogy nem a népre költötték.
kereső
@reagens: mivel az emlitett intézmények költségvetési gazdálkodók, ezért nincs becslés- nagyon szigorú költségvetési tervezés van. Ezt a költségvetést nem csak az intézményi vezetőknek kell jóváhagyni, hanem a felettes-felügyeleti szerveknek is. Ha ez megtörtént- márpedig költségvetési intézmény e nélkül nem tud működni,egyetlen dolog lehetséges a fenntartó nem folyósitotta az összeget.
reagens
@kereső: Akkor miért nem volt elég a pénz a szocik alatt sem?
kereső
@reagens: mert akkor,és ott is volt "némi" alulfinanszirozás- de ez nem jelenti azt, hogy most is igy kéne lennie- hiszen orbán nem ezt igérte!
reagens
@kereső: És ha mindenki betartaná amit ígért, más lenne itt sok minden.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.