Az ügyészség azt indítványozza, hogy maradjon letartóztatásban a május végi dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított szállodahajó-kapitány.

Döntött az ügyészség az ukrán hajóskapitány letartóztatásának ügyében

Elvezetik a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a tárgyalóteremből bírósági tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 31-én.  Fotó: MTI/Mónus Márton

A Fővárosi Főügyészség keddi közleményében azt írta:

a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal – november 30-áig – hosszabbítsa meg Jurij C. gyanúsított letartóztatásának határidejét.

Az indítvány szerint az eljárásban a terhelt jelenlétének biztosítása, valamint a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében továbbra is indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartása – tették hozzá.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg, egy áldozat azóta sem került elő.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén már egyszer letartóztatták vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt.

Akkor a bíróság lehetővé tette azt is, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazásával.

Az óvadékról szóló döntés június 12-én lett jogerős, a kapitány másnap – miután letette az óvadékot – bűnügyi felügyelet alá került.

A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, amely elvi jellegű határozatában kimondta: törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyeztek a hajóskapitány ügyében, mert nem álltak fenn a feltételei a bűnügyi felügyelet elrendelésének és így az óvadéknak.

Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Nagy hibát követett el a bíróság,hogy kiengedte! A pár hét alatt volt ideje a bizonyítékokat eltüntetni meghamisítani pl tanúkat lefizetni stb. Nem hiszem, hogy ez bárkinek is jó hogy, kiengedték szaros 15 millió ért ! Hány embert ölt meg?? A 15 millióval osszuk csak el ezt a számot akkor kiderül hogy mennyit is ér nekünk egy ember élet! Még jó hogy vissza zárták oda ahová való!
advocat
@rokker33: Ha előzetesben van, ennyi pénzért bárki eltüntetheti a bizonyítékokat. És azért ez "csak" baleset volt. Naponta hányan halnak meg az utakon? Nyilván valaki beszólt, és a Kúria "intézkedett". Mondjuk, ha autót vezetnél és elütnél valakit? Az mi? Sajnos ilyen az élet.
jesz
Dél-Koreában a mai napig nehezményezik, hogy egyáltalán téma lehet a szabadonengedése...ott nem is értik, mit totyorognak annyit az előzetesben-tartásán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.