A Közmunkás Szakszervezet szerint nyomorban tartják az embereket.

Hiába jelentette be a kormány nemrég, hogy a közmunkásoknak (hivatalosan: közfoglalkoztatott) egyhavi – 54 ezer forint – bért adnak pluszban (lehetőleg még az önkormányzati választás előtt), mert jól teljesít a gazdaság, sokak szerint ezzel nem lesznek kijjebb a gödörből. 

Hiába az egyhavi pluszpénz, ha évek óta nem emelték a közmunkások bérét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Közmunkás Szakszervezet szerint ugyanis nem ilyen egyszeri juttatással kellene a kormánynak próbálkoznia, hanem végre emelni kellene a három éve ugyanazon a szinten álló bérüket – olvasható a 24.hu cikkében.

A közmunkások fizetése bruttó 81 530 forint (ami nettóban 54 217 forint), a szakképzett közmunkások bére pedig bruttó 106 555 forint (nettó 70 859). A minimálbér idén bruttó 149 ezer forint. Egy közmunkás 2011-ben még a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza, 2019-ben viszont a havi fizetésük a minimálbér felénél épp csak egy kicsit magasabb (54,7 százalék).

Vécsi Imre, a Közmunkás Szakszervezet elnöke szerint a közmunkások egyszeri juttatására szánt 9 milliárd forintból az érintettek alig több mint a felét (5,38 milliárd forint) látják majd a kezükben (99 ezer közmunkás kaphat ilyen egyszeri juttatást, a feltétel az, hogy január és július  legalább három hónapig közmunkásként voltak foglalkoztatva), a többit az állam viszi adók és járulékok formájában.

Vécsi szerint a közfoglalkozatottak átlagbére méltánytalanul alacsony, nem lehet belőle egészségesen táplálkozni, jövőt építeni, gyermekekről gondoskodni, betegség esetén gyógyszer kiváltani (...). A nettó havi átlag 54 217 forint nyomorúságban tartja őket, és konzerválja a nyomorukat, nyugdíjat is nagyon keveset fognak kapni (...).

„Nem hisszük, hogy a beígért egy havi pluszpénzt a gazdaság jó teljesítménye miatt kapnák. Inkább arról van szó, hogy közpénzből szavazatokat szeretne vásárolni a kormány az önkormányzati választás előtt”

– mondta el a lapnak Vécsi, aki mindezek mellett persze annak örül, hogy egyhavi pluszpénzt kapnak  közmunkások, mert legalább ebben a hónapban egy kicsit könnyebb lehet nekik. 

A Közmunkás Szakszervezet elnöke úgy látja, legalább a 2016-os létminimumot kellene kapnia a közfoglalkoztatottaknak, az akkoriban 88 ezer forintot jelentett.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Mondjuk a közmunka nem arra szolgál hogy éveket dolgozzon ott az ember sőt nagyon sok fiatal megragad ott és nem is akar keresni más munkát.Semmilyen követelmény nincs az elvárás alacsony és semmilyen tanulmány nem szükséges a munkához a buta tanulatlan embereknek miért fizetne többet a kormány ez nem lenne igazságos ! Inkább fejlesszék az igazi munkahelyeket az ottani béreket emeljék ne a lusta lapátot támasztó fiatalokét, akik semmit sem tesznek, hogy jobb legyen nekik, csak a szájuk sír állandóan!;
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@Eriksson: semmi haszna nincs csak falvak városok tisztán tartására alkalmasak meg olyan munkát végeztetni velük amit már senki sem hajlandó elvégezni!! Azért szabályoznám 50 év kor alatt max 6 12 hónap lehetne dolgozni! Ne az állam fizessen azért hogy verje a fa..át a fa alatt!!
kereső
@rokker33: Mivel a tapasztalataidból (egy!) indulsz ki, elhiszem Neked- viszont mondok egy másik példát- Cserdi! Ha nem ismered a történetet ,nézz utána. Emberekről igy nem szabad lemondani- nagyon nehéz, hiszen 1989 óta már sajnos a harmadik nemzedék kezd el felnőni abban, hogy Anya-és Apa nem dolgozik, holott a nagyszülő még nem volt lumpen- mert dolgozott, ha meg nem akkor jött a kmk. De ez a közmunka a munkára nevelésnek egyáltalán nem hatékony eszköze- és az állam réstzéről kidobott pénz. A másik dolog meg- hiába biztosit a jogszabály lehetőséget arra, hogy közmunkást milyen területen lehet foglakoztatni- ha egy kis faluban csak az árokpart van, mint munkalehetőség.
Talán itt , ilyen helyeken lehetne megcsinálni azt, amit Cserdiben megcsinákltak- vagy a helyi önkormányzatoknak megcsinálni a szoc.szövetkezeteket helyben- munkaigényes növények termesztésére, kézműves termékekre. Bizonyára lehetne még a helyi sajátosságoknak megfelelő foglakoztási formákat-és munkát "kitalálni", ha helyi vezetés akár felülről is rá lenne kényszeritve. De mert nincsen, ez igy nagyon kényelmes megoldás 2mindenkinek"- le van tudva a dolg, csak éppen haszna nincsen.
rokker33
@reagens: Nem lehet nem is akarnak tanulni dolgozni! Én 8 hónap után meguntam, hogy állandóan azt hallgasam ki a főnök mindig valaki lógott a munkából főnököt játszott minden héten csak a vita!Ezt csak az tudja aki dolgozott ilyen helyen.A belinkelt kamu sza..knak nem hiszek hisz tapasztaltam milyen a sz.r munka a közmunka!
Málna
@Eriksson: Én is így gondolom, hogy ez tulajdonképpen segély, amiért azért kicsit dolgozni is kell. Egyébként nagyon helyesen.
Eladott Ország
@rokker33: Ez nem politikai kérdés, hanem büntetőjogi. Egy totálisan alkalmatlan, beteg ember uralkodik tízmillió magyar állampolgáron, és büntetőjogi szempontból teljesen mindegy, ebből a tízmillióból hányan szavaztak rá, hányan rajonganak érte. Ez az ország egyelőre még nemcsak topográfiailag tartozik Európához. Ceterum censeo – az egyetlen tény, amivel foglalkozni kell: ebben az országban négymillió ember él a létminimum alatt.
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/66099155_642308819587466_2078947905669955584_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_oc=AQkutvDhaRjuOJoPaLzTL-KwC_jzLeWAz44rJqno32JGhZtUwVA6qxbqGaZqJngAwVo&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=30eb8e022286911803cf34a8112faaf4&oe=5DA57F21
szaboria1
@rokker33: Mint hallani lehetett 99 ezer már a közmunkások száma de van ennek is egy igen érdekes trükközése. Csak az én lakóhelyemen tapasztaltakról tudok írni. Egy vagy két hónaposak a szerződések utána elmennek a munkaügyi központba és láss csodás vissza vezénylik közmunkára. Holott pl. térkő kiöntést végeznek vagy épp az önkormányzat földjein dolgoznak közmunka bérért. A mellettünk lévő községben már ezt minimálbérért végzik el. A kettő között mi a különbség nálunk Fidesz van a másiknál független. Csak még egy érdekesség alkalmi munkában 1000.-ft/ órabért ajánlanak paprika szedésre míg ugyanezt a közmunkás napi 2400.-ft-ért teszi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.